Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Δύο εκθέσεις για τη Μάχη του Μαραθώνα και τον Μαραθώνιο δρόμο στην Τεργέστη



http://www.bavisela.it/public/icms_images/1576_manifesto%20mostra%20bavisela.jpgΑρχειακό υλικό βιβλίων και χαρακτικών, από την ιδιωτική συλλογή του μελετητή και συγγραφέα Γεωργίου Δολιανίτη, παρουσιάζεται τις ημέρες αυτές στην Τεργέστη, στο πλαίσιο διεθνούς εκθέσεως για την επέτειο των 2.500 ετών από την Μάχη του Μαραθώνα. Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδος, σε συνεργασία με την Εστία Ιταλίας του.... Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, την Ελληνική Κοινότητα Τεργέστης και την υποστήριξη του ΣΕΓΑΣ.
Η έκθεση εστιάζει στο διαχρονικό χαρακτήρα της μάχης του Μαραθώνα ως σύμβολο ηρωισμού, ελευθερίας και δημοκρατίας, καθώς και πηγή έμπνευσης στα διεθνή ιδεολογικά κινήματα του 18ου και 19ου αιώνα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Παράλληλα, παρουσιάζει την ιστορική εξέλιξη του Μαραθώνιου δρόμου και την ένταξή του στο πρόγραμμα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, με σκοπό την προβολή της σημασίας της ιστορικής αυτής μάχης - ορόσημο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας ιστορίας και ιδιαίτερα του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.

Στον εκθεσιακό χώρο Giubileo της Ελληνικής Κοινότητας της Τεργέστης η έκθεση «Μαραθώνας 2.500 χρόνια (490 π.χ. 2010 μ.χ.)», εκτίθεται στο κέντρο της αίθουσας ως πυρήνας γύρω από τον οποίο αναπτύσσεται η έκθεση «Bavisela, Ditorni di Maratona» με φωτογραφίες από τις διοργανώσεις του Μαραθωνίου δρόμου «Bavisela - Maratona d'Europa», της γνωστής και βραβευμένης φωτογράφου Roberta Radini.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEinIRPdYfa5ZRl0dSebZxY-iy89l4YJRDY4AiO8s4ibeKYMti_7qnVfwyp3OaI55T0VNEb6W6xmlcPCpD9_eDthaDdPBK-FlIhzz9nF0nxKJE1C6CuzA0R-gjOcosWyVru6PRcwEBr7i1o/s1600/Picture+2.pngΗ διοργάνωση «Bavisela - Maratona d'Europa» αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αθλητικά γεγονότα της περιοχής Friuli Venezia Giulia, εδώ και 18 χρόνια και σε αυτή συμμετέχουν κάθε χρόνο πάνω από 10 χιλιάδες άτομα. Περιλαμβάνει τον Μαραθώνιο της Ευρώπης, που είναι αγωνιστικός Μαραθώνιος δρόμος 42.196μ (la Maratona d'Europa), τον Μικρό Μαραθώνιο δρόμο 21.097μ (la Maratonina Europea dei Due Castelli) και τον μη αγωνιστικό Μαραθώνιο που συμμετέχουν και τα σχολεία της περιοχής.

Η έκθεση αυτή, που θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 10 Μαρτίου, διοργανώνεται από τον αθλητικό σύλλογο Bavisela, σε συνεργασία με την Εστία Ιταλίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και την Ελληνική Κοινότητα Τεργέστη.
http://dexiextrem.blogspot.com/2011/03/blog-post_1020.html