Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ


ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στους Financial Times, 27/1/2012 από non-paper που κυκλοφόρησε μετά το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. η υπό ψήφιση νέα δανειακή σύμβαση περιέχει χαλύβδινες ρήτρες για τη διασφάλιση συμμόρφωσης για το 2ο πρόγραμμα για την Ελλάδα:


Απόλυτη προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους έναντι κάθε άλλης υποχρέωσης του κράτους, όπως για μισθούς, συντάξεις, παιδεία, άμυνα, υγεία κλπ.
Η προτεραιότητα αυτή θα είναι κατοχυρωμένη νομικά από τη Βουλή
Αυτόματα, με τον τρόπο αυτό παραιτείται η Ελλάδα από τη δυνατότητα να....
κηρύξει στάση πληρωμών μονομερώς, δηλαδή με δική της απόφαση.
Επομένως, αν η Ελλάδα δεν πιάσει τους στόχους, η τρόϊκα δεν θα εγκρίνει την εκταμίευση κάποιας από τις επόμενες δόσεις, με αποτέλεσμα να υποχρεώνεται η χώρα μας να τις καταβάλει από μόνη της, «παραλείποντας» να καλύψει όλες τις παραπάνω κοινωνικές παροχές
Τα ίδια όπως παραπάνω θα συμβούν και αν οι ίδιοι οι δανειστές βρεθούν για άλλους λόγους σε αδυναμία καταβολής κάποιας δόσης.
Με δεδομένη την μέχρι στιγμής απογοητευτική συμμόρφωση προς τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές, η Ελλάδα κινδυνεύει άμεσα με μεταφορά εθνικής εξουσίας της επί της σύνταξης του προϋπολογισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δηλαδή, σύμφωνα με τη σύμβαση, αν η Ελλάδα αποτύχει και εκ νέου να συμμορφωθεί, ενεργοποιείται η ρήτρα τοποθέτησης ειδικού Επιτρόπου επί του Προϋπολογισμού από το Eurogroup για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, ο οποίος:
Να έχει στη διάθεσή του ένα κεντρικό σύστημα αναφοράς και παρακολούθησης
Να ασκεί βέτο σε αποφάσεις που δεν συνάδουν με τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν κοινά συμφωνηθεί
Να του ανατεθεί η μέριμνα για τη συμμόρφωση με τον παραπάνω κανόνα της απόλυτης προτεραιότητας της εξυπηρέτησης του χρέους
Να κατοχυρωθεί νομικά και κατά προτίμηση με συνταγματική τροπολογία, ο νέος μηχανισμός επιτήρησης και ο ρόλος του επιτρόπου
Η συμμόρφωση που περιγράφεται πιο πάνω θα γίνει εγγράφως αποδεκτή από όλα τα κόμματα (δεν διευκρινίζεται αν αφορά τα κυβερνητικά κόμματα ή όλα)
Οι πρόνοιες του νέου μνημονίου θα πρέπει να ενσωματωθούν στο εθνικό δίκαιο και να διασφαλιστεί, ότι δεν θα μπορούν να προσβληθούν από οποιοδήποτε Έλληνα πολίτη.

Το χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης αυτής είναι κατά πάσα πιθανότητα εντός του Μαρτίου 2012 και συμπίπτει με τη Νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη που θα αντικαταστήσει τη Συνθήκη της Λισσαβώνας, η οποία (σε ανύποπτο χρόνο) έλαβε ήδη την τελική της μορφή.
Η Νέα Συνθήκη αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη στενότερη και αμετάκλητη δημοσιονομική και οικονομική ολοκλήρωση και την ισχυρότερη διακυβέρνηση και προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ τον ερχόμενο Ιούλιο.
Η Νέα Συνθήκη επιβάλλει απόλυτη υποχρέωση για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό με έλλειμμα μικρότερο του 0,5% του ΑΕΠ (στα έξοδα περιλαμβάνονται και οι τόκοι των δανείων). Τα παραπάνω θα κατοχυρωθούν με ενσωμάτωση μέσα στα εθνικά δίκαια εντός του 2012.

Παράδειγμα με σημερινά ποσά (2012)
Τόκοι 18 δις
Έλλειμα 5,4 δις (χωρίς τους τόκους)
Σύνολο 23,4 δις που αντιστοιχεί περίπου σε 10% ΑΕΠ
Συγκριτικά αναφέρονται ότι για όλο το έτος έχουμε
Μισθοί-Συντάξεις 26 δις
Συνολικά έσοδα 51 δις

Επομένως, αν ίσχυαν σήμερα όσα προβλέπονται στη Νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη σε συνδυασμό με τη νέα δανειακή σύμβαση, θα έμεναν για την πληρωμή μισθών και συντάξεων και όλων των άλλων δαπανών (παιδεία, άμυνα, υγεία κλπ.):

51 – 23,4 = 27,6 δις εκ των οποίων μόνο 26 για μισθούς και συντάξεις!

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Όσοι γνωρίζουμε τί ετοιμάζεται και πρόκειται πολύ σύντομα να γίνει μια εφιαλτική πραγματικότητα για τη χώρα μας, αλλά και για την υπόλοιπη Ε.Ε. έχουμε μια πολύ βαριά ευθύνη στους ώμους μας, ευθύνη εθνική, κοινωνική και ιστορική :
ή το σταματάμε εδώ με μια συμπαράταξη κοινής δράσης σύσσωμων όλων των αντιμνημονιακών δυνάμεων ή να αφήσουμε την τρέχουσα κρίση να αποβεί μοιραία για την επιβίωση της Ελλάδας ως ανεξάρτητου κράτους.
Μια συμπαράταξη κοινής δράσης που να δηλώνει:
ΟΧΙ στα διάφορα PSI και τυχόν άλλες συμφωνίες που αφορούν στο χρέος και υπογράφει η κυβέρνηση Παπαδήμου
ΟΧΙ στη Νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη
ΟΧΙ στην υπαγωγή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας

και να κάνει ενέργειες προς την αποστολή επιστολής προς τους ηγέτες της Ε.Ε., της Ε.Κ.Τ., της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Δ.Ν.Τ. εκ μέρους σύμπασας της αντιπολίτευσης του Ελληνικού λαού, με την οποία θα δηλώνονται τα παρακάτω:

Κύριοι,
ό,τι και να υπογράψει η κυβέρνηση Παπαδήμου εκ μέρους του ελληνικού λαού, εμείς ως δύναμη που διεκδικούμε να εκφράσουμε τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού τα θεωρούμε άκυρα και ως μη γενόμενα.
Θεωρήστε το δεδομένο, ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν.-

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕ ΟΛΕΣ ΣΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ!