Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

ΙΚΕΑ... Καταστήματα με ελληνικό όνομα


ΙΚΕΑ.... αλλα εμεις δεν εχουμε ιδεα ..... γυρω μας τι γινετε ...

ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

Πολλές φορές ακούς τους πελάτες ενθουσιασμένους να....
λένε «τι έξυπνη ιδέα, μόνο στο εξωτερικό σκέφτονται τέτοια πράγματα». Έχετε όμως αναρωτηθεί από πού κρατάει η σκούφια των ΙΚΕΑ;
...
Ίσως να νομίζατε ότι η ιδέα των επίπλων που συναρμολογούνται από τον.... πελάτη είναι σουηδική πατέντα. Η αλήθεια όμως είναι αρκετά διαφορετική. Διαβάστε το όνομα της φίρμας: είναι τυχαία η ομοιότητα με την ελληνική λέξη ΟΙΚΙΑ; Φυσικά και όχι, αφού στην πατρίδα τους, τη Σουηδία, τα ΙΚΕΑ διαβάζονται «οικία».
Ο Παυσανίας, στους «Αττικούς Περιπάτους» του, γραμμένους τον 1ο πΧ αιώνα, είναι αρκετά διαφωτιστικός. Στην μετάφραση των «Αττικών Περιπάτων» από τις εκδόσεις «Φλόγα», στη σελίδα 43, διαβάζουμε: «Ο πιο επιφανής ξυλουργός της Αθήνας ήταν χωρίς αμφιβολία ο Λεωχάρης ο Θηβαίος. Τα έπιπλα που προσέφερε στους Αθηναίους ήταν πάντα από το καλύτερο ξύλο, αλλά η ευφυΐα του Λεωχάρους φαινόταν σε αυτό το γεγονός: πωλούσε στους συμπολίτες του τα έπιπλα σε κομμάτια, αφήνοντας τους να τα κατασκευάζουν μόνοι τους. Έτσι οι πολίτες διασκέδαζαν και ο Λεωχάρης απασχολούσε ελάχιστους δούλους. Το δε εργαστήριό του «Οικία» ονόμαζε». Ο Παυσανίας τοποθετεί το εργαστήριο του Λεωχάρους στον ποταμό Κηφισό, δηλαδή κοντά στο σημερινό κατάστημα της γνωστής αλυσίδας.

Δεν είναι να απορεί κανείς από πού συνέλαβε την ιδέα των IKEA, που κατέκτησε την οικουμένη, ο Bjorn Svartrad, ο ελληνομαθής ιδρυτής της αλυσίδας, ο οποίος φαίνεται πως ήρθε σε επαφή με τα γραπτά του Παυσανία από μικρή ηλικία, αφού στην πατρίδα του, τη Σουηδία, τα αρχαία ελληνικά είναι υποχρεωτικό μάθημα, καταλαμβάνοντας 5 ώρες τη βδομάδα στο ωρολόγιο πρόγραμμα, σε αντίθεση με ότι επικρατεί στην πατρίδα μας.

Η αλυσίδα λοιπόν που έχει κατακτήσει την παγκόσμια αγορά είναι καθώς φαίνεται ελληνικής εμπνεύσεως. Σε τέτοιους καιρούς, η μελέτη των αρχαίων κειμένων μπορεί να μας δώσει την ώθηση να βγούμε από την οικονομική κρίση, αφού στα γραπτά των προγόνων μας κρύβονται ιδέες που μπορούν να κατακτήσουν τον κόσμο. Ας το προωθήσουν όλοι, και τα κανάλια και οι πολιτικοί μας, αν θέλουμε να βγούμε γρήγορα από την κρίση.

3 σχόλια:

Unknown είπε...

τι ειναι αυτα που γραφεις ρε φιλε?
τι παιρνεις και δεν μας δίνεις?

Unknown είπε...

Το ΙΚΕΑ ιδρύθηκε στο Αιλμχουλτ (Älmhult) της Σουηδίας το 1943 από τον Ίνγκβαρ Κάμπραντ (Ingvar Kamprad). Το όνομα της επιχείρησης είναι σύνθετο των πρώτων γραμμάτων αντίστοιχα του ονοματεπώνυμού του, του κτήματος και του χωριού όπου μεγάλωσε: Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd.

DeFactoR είπε...

H συνομοσιολογια σε ολο της το μεγαλειο...και υστερα απορειτε γιατι δεν σας περνουνε στα σοβαρα...