Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Έρχεται η χρηματοδότηση ΔΝΤ από την Federal Reserve, παρά την καταψήφιση από το Κογκρέσο της διάσωσης της Ευρωζώνης;


Ιστολόγιο Zero Hedge
Αρκετά διασκεδάσαμε με τις φήμες που ήθελαν το ΔΝΤ να καταβάλλει προσπάθειες για να αναβαθμίσει τα επίπεδα δανειοδοσίας του, χάρη σε μια έγκριση από το Κογκρέσο, η οποία θα υπερέβαινε τα μέχρι στιγμής επιτρεπόμενα όρια. Το αμερικανικό νομοθετικό σώμα καταψήφισε την πρόταση. Οπότε, το ευκόλως εννοούμενο "παραθυράκι" στην....
περίπτωση αυτή θα είναι η ιδιωτική τράπεζα κοινώς γνωστή με την ονομασία Federal Reserve (Ομοσπονδιακή Τράπεζα), της οποίας το καταστατικό της επιτρέπει να κάνει σχεδόν ο,τιδήποτε, ακόμα και να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, για να μην αναφέρουμε τα ιταλικά, αλλά και να δανείζει το ΔΝΤ, όλα κατά βούληση.

Έτσι κι έγινε. Όπως απέδειξαν οι εξελίξεις την περασμένη εβδομάδα, όταν βαρέσει ο κόκκινος συναγερμός, η Fed θα είναι πάντα πρόθυμη να "διασώσει" την Ευρώπη. Έτσι, απόψε η γερμανική εφημερίδα Die Welt (που δεν είναι και γνωστή για τις επιτυχημένες προβλέψεις της) έκανε τους υπολογισμούς της και συμπέρανε ότι οι φήμες που θέλουν τον Ben Bernanke της Fed να είναι πανέτοιμος να "διασώσει" την Ευρώπη χρησιμοποιώντας το ΔΝΤ ως μεσάζοντα είναι βάσιμες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, "Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt αναφέρει ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ, μαζί με τις κεντρικές κρατικές τράπεζες των 17 χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ενδέχεται να συνεισφέρει κεφάλαια στο ΔΝΤ, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη χρεωμένων χωρών. Η Die Welt αναφέρει πηγές που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ σε ένα ειδικό ταμείο, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για προγράμματα σχεδιασμένα ειδικά για χώρες που πασχίζουν να ελέγξουν τα χρέη τους".

"Επίσης, άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως για παράδειγμα η Federal Reserve των ΗΠΑ, διατίθενται προφανώς να χρηματοδοτήσουν ένα μέρος του κόστους", ανέφερε η εφημερίδα σε μια πρόγευση του άρθρου της που θα κυκλοφορήσει την Δευτέρα. Φυσικά, είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει καμμία απόδειξη ότι αυτά που λέει το άρθρο ανταποκρίνονται στη αλήθεια, ωστόσο η αγορά δεν θα παραλείψει να γαντζωθεί επάνω τους... μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι όλες αυτές οι ανυπόστατες φήμες σημαίνουν ότι η ΕΚΤ, η μόνος μηχανισμός για βραχυπρόθεσμα προγράμματα διασώσεων στην Ευρώπη, απέχει πολύ από το να συναινέσει στο να κάνει αυτό που απαιτούν οι περισσότεροι τραπεζίτες της Ευρώπης (εκτός από τον Goldman): να τυπώσει χρήμα.

Περισσότερα αποσπάσματα από το δημοσίευμα:

"Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Timothy Geithner, ενδέχεται να συζητήσει την ιδέα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όταν θα επισκεφθεί την Ευρώπη", ανέφερε η εφημερίδα.

"Κάποιοι αξιωματούχοι δήλωσαν το Σάββατο ότι οι συνομιλίες σχετικά με το μέγεθος των δανείων από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης άρχισαν σε τεχνικό επίπεδο, αφού οι υπουργοί Οικονομικών της νομισματικής ένωσης έδωσαν το πράσινο φως ώστε να ερευνηθεί η ιδέα".

"Σκοπός είναι να κατορθώνει το ΔΝΤ να ανταποκρίνεται στη νέα πραγματικότητα του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης, η ισχύς του οποίου μειώνεται συνεχώς.

Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα ότι κανένα ποσό δεν είχε συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο.

Η ευρωζώνη θέλει να ενισχύσει τους πόρους του ΔΝΤ, ώστε το ταμείο να είναι σε θέση να παρέχει, με αξιόπιστο τρόπο, κεφάλαια σε περίπτωση που η Ισπανία και η Ιταλία χρειαστούν ένα πρόγραμμα δανείων έκτακτης ανάγκης.

Σε μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο την πρόληψη της ανεξέλεγκτης κρίσης της Ευρωζώνης, ο Geithner θα έχει συνομιλίες με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες και αναμένεται να τους προτρέψει να αναλάβουν αποφασιστική δράση.

Φυσικά, σε περίπτωση που έχουν βάση αυτές οι φήμες, για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι ο παραδοσιακός μηχανισμός διακυβέρνησης, ο οποίος στηρίζεται στη λαϊκή αντιπροσώπευση και διαθέτει όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες που παρέχει ένα Σύνταγμα, έχει πεθάνει οριστικά, και έχει αντικατασταθεί από έναν άλλο, ο οποίος θα επιτρέπει σε μια ιδιωτική τράπεζα με 10 κεντρικούς σχεδιαστές να κυβερνά ουσιαστικά τον κόσμο, έχοντας ως κεντρικό στόχο να μην επιτραπεί η μείωση των "assets" oύτε μιας τράπεζας, πράγμα το οποίο η Γερμανία έχει ήδη υπαινιχθεί, όταν ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει να υποστούν οι τράπεζες τις αρνητικές συνέπειες από το κούρεμα χρέους της Ελλάδας, υπό τον όρο ότι δεν θα αργήσουν να συναινέσουν στο "Νeu Anschluss".

Σύμφωνα με τέσσερις διαφορετικές πηγές του Reuters:

"Η Γερμανία είναι διατεθειμένη να αλλάξει την διατύπωση στο κείμενο του μόνιμου μηχανισμό διάσωσης, ο οποίος υποχρεώνει τους ομολογιούχους να αποδέχονται απώλειες έναντι πολύ αυστηρότερων κανόνων προϋπολογισμού".

Η αλλαγή δεν θα αναιρέσει εντελώς το ενδεχόμενο να υποχρεωθούν οι ιδιώτες ομολογιούχοι να δέχονται όποιες απώλειες στο μέλλον, αλλά θα ευθυγραμμίσει το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας περισσότερο με τους κανόνες του ΔΝΤ, δημιουργώντας ένα πιο πολυεπίπεδο πεδίο δράσης για τους ιδιώτες αγοραστές του δημόσιου χρέους των χωρών της Ευρωζώνης.

Όλα αυτά θα γίνουν ώστε να μείνουν ήσυχοι οι ιδιώτες ομολογιούχοι ότι δεν θα γίνουν διακρίσεις εις βάρος τους από τους Ευρωκράτες βάσει των απωλειών τους, και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη τους στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα ενδεχομένως να βοηθηθεί η Ιταλία και άλλες χώρες που έχουν υποχρεωθεί να δανειστούν για να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Υπάρχει, ωστόσο, μία διαφορά. Ενώ η Γερμανία κάνει έκκληση στους λαούς της Ευρώπης να παραδώσουν εθελοντικά την ελευθερία και εθνική κυριαρχία τους στην Merkel, η Fed ενεργεί με βάση την υπόθεση ότι αυτά τα έχει ήδη στο χέρι. Ευτυχώς, κανένα από αυτά δεν έχει σημασία, καθώς η Ευρώπη θα φοράει το ένα φανταχτερό φόρεμα μετά από το άλλο σε διαφορετικά γκαλά, μετά θα τα πλένει και... φτου και απ' την αρχή.

Πηγή