Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

ΟΤΕ: Πουλά τον Hellas Sat… μπορεί να τον αγοράσουν οι Τούρκοι


http://www.romfea.gr/images/stories/2010-08/hellassat.jpg
Την πώληση του Hellas Sat και την έξοδο του ΟΤΕ από τις δορυφορικές δραστηριότητες θα προτείνει, σύμφωνα με την «Καθημερινή», η διοίκηση του Οργανισμού στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Μιχ. Τσαμάζ θα επικαλεστεί την περιορισμένη ρευστότητα του.... ομίλου και θα ζητήσει από Έλληνες και Γερμανούς μετόχους να εγκρίνουν την πώληση του δορυφορικού συστήματος σε κάποιον ενδιαφερόμενο, για την τόνωση των εσόδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μια τέτοια κίνηση μπορεί να εξασφαλίσει στον ΟΤΕ ροές ύψους τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, η πώληση θα επιδιωχθεί να γίνει φέτος.
Η είδηση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ:
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει ο ΟΤΕ τον δορυφόρο HellasSat
 Ο οργανισμός προσπαθεί να κερδίσει πελάτες της Nova και ρευστότητα από τη θυγατρική τουΤου Βαγγελη Mανδραβελη
Ακυρώνει ο ΟΤΕ τον ΗellasSat. Ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη κινδυνεύει να μην έχει πελάτη τον… ιδιοκτήτη του. Αντίθετα, ο ΟΤΕ προτίθεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της υπηρεσίας δορυφορικής τηλεόρασης μέσω δορυφόρου του οργανισμού Εutelsat.
Το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΤΕ όπου προτάθηκε η λειτουργία της δορυφορικής τηλεόρασης να γίνει, αντί στις 39 μοίρες που βρίσκεται ο ΗellasSat, στις 13 μοίρες. Πλάι δηλαδή στις 9 μοίρες που βρίσκεται η μετάδοση της Νova. Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης, η οποία αναμένεται να μετουσιωθεί σε εισήγηση προς το Δ.Σ. του οργανισμού, η οποία θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της 14ης Ιουλίου, μια τέτοια μετάδοση θα επιτρέψει να αποσπάσει πιο εύκολα πελάτες από τη Nova, καθώς οι πελάτες του ΟΤΕ δεν θα χρειαστεί ν’ αποκτήσουν νέους δορυφορικούς δέκτες. Επιπλέον δεν θ’ απαιτηθεί η στροφή των κεραιών της Nova στις 39 μοίρες που βρίσκεται ο ΗellasSat.
Σύμφωνα με μερίδα στελεχών του ΟΤΕ, μια τέτοια απόφαση ουσιαστικά ακυρώνει το μέλλον του HellasSat, η ζωή του οποίου λήγει το 2017. Μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει ν’ ανακαταλάβει τη σχετική θέση στο Διάστημα που έχει εκχωρηθεί στη χώρα μας από τη Διεθνή Ενωση Τηλεπικοινωνιών (ITU). Η πλευρά μάλιστα των πολέμιων της κατάργησης του HellasSat αναφέρει ότι ενώ η Τουρκία επεκτείνεται διαρκώς στο Διάστημα, η ελληνική πλευρά υποχωρεί.
Την πρόθεση της διοίκησης του ΟΤΕ ν’ απεμπλακεί από τον ΗellasSat επιβεβαιώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού κ. Μιχ. Τσαμάζ. Ο ίδιος ανέφερε στην «Κ» ότι οι δορυφορικές δραστηριότητες βρίσκονται εκτός του πυρήνα της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ΟΤΕ. Ο ίδιος ακόμη ανέφερε ότι ο ΗellasSat δεν διαθέτει πλέον ελεύθερους αναμεταδότες -είναι υπερπλήρης- κι επομένως για τη μετάδοση της δορυφορικής τηλεόρασης του ΟΤΕ θ’ απαιτούνταν η «έξωση» κάποιου άλλου πελάτη.
Ο πιο αποφασιστικός όμως παράγοντας που καθοδηγεί τις αποφάσεις είναι η απουσία ρευστότητας. Ο ΗellasSat, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο ξεκίνημά του, κατάφερε σύντομα να καλύψει τη χωρητικότητά του, να βοηθήσει ουσιαστικά τη Romtelecom στη Ρουμανία κι επιπλέον ν’ αποκτήσει μια σειρά πελατών εκτός ΟΤΕ. Ο ίδιος έχει δημιουργήσει στην τελευταία εξαετία διαθέσιμα ύψους 60 εκατ. ευρώ ενώ κάθε χρόνο προσθέτει τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ στο ταμείο της εταιρείας που τον διαχειρίζεται, αφού η λειτουργική κερδοφορία του ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ. Ως συνέπεια, η συνέχιση της ζωής του δορυφόρου πέραν του 2017 μπορεί να γίνει χωρίς νέα εκταμίευση κεφαλαίων από τον ΟΤΕ, καθώς η HellasSat Consortium μπορεί να καλύψει μόνη της τη νέα επένδυση. Τα διαθέσιμα όμως των θυγατρικών του ΟΤΕ αποκτούν κρίσιμο ρόλο για τη μητρική εταιρεία καθώς περιορίζεται η ρευστότητα. Μέχρι το 2013 ο ΟΤΕ πρέπει ν’ αναχρηματοδοτήσει δάνεια ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ένας στόχος δύσκολα επιτεύξιμος, ειδικά αν συνεχιστεί η παρατηρούμενη κάμψη των ταμειακών ροών του οργανισμού. Πέρυσι ο ΟΤΕ για τις ανάγκες της αναχρηματοδότησης δανείου ύψους 1,5 δισ. ευρώ άντλησε μέρος της ρευστότητας των θυγατρικών εταιρειών του, μεταξύ των οποίων και η HellasSat.
Προφανώς τις τελικές αποφάσεις η διοίκηση του ΟΤΕ θα τις λάβει κατόπιν υποδείξεων της Deutsche Telekom. Στον ΟΤΕ λέγεται ότι η γερμανική πλευρά τηρεί ίσες αποστάσεις και από τις δύο πλευρές -ίσως επειδή ο ΗellasSat συνιστά πρωτοβουλία του ελληνικού και κυπριακού Δημοσίου- αλλά πολλοί θεωρούν ότι στη διοίκηση του ΟΤΕ δεν θα λαμβανόταν μια τέτοια απόφαση αν η Deutsche Telekom προηγουμένως δεν είχε κλείσει το μάτι της…

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

όλη η χώρα θα πουληθεί στους τούρκους .ειδικά οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια θα πάνε στα χέρια των μογγόλων πρώτες.