Θυμάστε μήπως πόσο κόστιζαν βασικά καταναλωτικά αγαθά το 1999; Πόσα χρήματα ήταν ο βασικός μισθός; Πόσο έκανε μια τυρόπιτα, ένα λίτρο βενζίνης, το πετρέλαιο θέρμανσης;
Αυτά ακριβώς περιλαμβάνει μια φωτογραφία που κάνει πάταγο εδώ και λίγες ημέρες στο Facebook!
Οι χρήστες του κοινωνικού δικτύου κοινοποιούν μια φωτογραφία που εξηγεί αυτό ακριβώς: Πόσο κόστιζαν βασικά αγαθά το 1999 με τις δραχμές και πόσο το 2012 με το ευρώ…
Αυτά ακριβώς περιλαμβάνει μια φωτογραφία που κάνει πάταγο εδώ και λίγες ημέρες στο Facebook!
Οι χρήστες του κοινωνικού δικτύου κοινοποιούν μια φωτογραφία που εξηγεί αυτό ακριβώς: Πόσο κόστιζαν βασικά αγαθά το 1999 με τις δραχμές και πόσο το 2012 με το ευρώ…
6 σχόλια:
Με συγχωρείτε για την έκφραση, αλλά αυτά είναι οικονομικές "σοφιστίες". Η σύγκριση Ευρώ / Δραχμής μεταξύ 1999 και 2012 δεν έχει καμία ουσία.
Θα μπορούσε να μας πει κάποιος ποιά ήταν η σχέση τιμών / μισθών μεταξύ του 1999 και του 1987;
Ρε ανώνυμο τούβλο ....ΝΑΙ έχει σχέση ΚΑΙ ουσία και λέγετε αγοραστική ΔΥΝΑΜΗ και ΤΑΣΗ προς αποταμίευση κάτι που εξαυλώθηκε με το ευρώ....αρχιμήδη
Με συγχωρείς για την έκφραση 10:55, αλλά είσαι παντελώς νούμερο.
ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΚΑΙ Η ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ :
Η έκδοση νομίσματος συνιστά πράξη εθνικής κυριαρχίας και αποτελεί θεμελιώδες προνόμιο ενός κράτους που είναι ελεύθερο και ανεξάρτητο.
Το δίλημμα που τίθεται για ΕΥΡΩ ή ΔΡΑΧΜΗ, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί με το ερώτημα : ΕΥΡΩ ή ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ.
Διότι αν μιλάμε για δραχμή θα πρέπει να προσδιορίσουμε ποιος θα έχει το εκδοτικό προνόμιο, η ιδιωτική ΤτΕ – έντοκα (έχει ανώνυμη μετοχική σύνθεση και το καταστατικό της επιτρέπει μόνο μέχρι το 30% κρατικής συμμέτοχης) ή την κρατικοποιημένη ΤτΕ – άτοκα. Η διάκριση είναι σημαντική.
Αντίστοιχα, το εκδοτικό προνόμιο του Εύρω, ανήκει στην ΕΚΤ και ως νόμισμα δεν είναι αξιόγραφο (δηλ. αποδεικτικό αξίας) αλλά χρεόγραφο (δηλ. αποδεικτικό χρέους) !!!
Δηλαδή μπαίνει στην οικονομία μας ως ΧΡΕΟΣ (και μάλιστα έντοκα).
Δημιουργείται και μετά δανείζεται στις εμπορικές τράπεζες με 1% και κατόπιν αυτές το δανείζουν με 4%, 5% ή και 6%, μέσω της αγοράς ομολόγων. Το ομόλογο όμως αποτελεί μια επένδυση και ως επένδυση εμπεριέχει και επενδυτικό ρίσκο. Μέχρι και το 2009 (την έναρξη της κρίσης) αποτελούσε την καλύτερη επένδυση και για αυτό έφερε την υψηλότερη διαβάθμιση ως ΑΑΑ (τώρα πια στην κατηγορία σκουπίδια –junk ).
Τώρα μέσω μνημονίων, δανειακών συμβάσεων και με συνδυασμό άγριας λιτότητας και υψηλής φορολογίας αναγκάζουν τα κράτη (τους λαούς) να πληρώσουν την άστοχη επένδυση και την χασούρα των τραπεζών. Δηλ. κοινωνικοποίηση της ζημιάς και ιδιωτικοποίηση του κέρδους
(ο γνωστός όρος Privatize the gains and socialize the losses)
Όταν εκδίδεις oμόλογο δημιουργείς χρέος, όταν βγαίνεις στις αγορές δημιουργείς χρέος, όταν υπογράφεις μια δανειακή σύμβαση δημιουργείς χρέος και όταν μιλάς για εύρω-ομόλογα μιλάς για χρέος με την συνολική εγγύηση όλης της ευρωζώνης.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ δυνατόν να λύσεις ένα πρόβλημα χρέους με ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΕΟΣ, όπως να δεν είναι δυνατόν να δώσεις περισσότερο αλκοόλ σε ένα μεθυσμένο, για να τον κάνεις νηφάλιο.
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ (ΠΟΥ ΘΑ ΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΑΤΟΚΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ), ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ (ΠΟΥ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 1881 ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΞΟΦΛΗΣΕΙ), ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤτΕ ΚΑΙ 6-7 ΑΚΟΜΗ ΤΡΑΠΕΖΕΣ (ΠΟΥ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2012 ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 200 ΔΙΣ ΣΕ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΕΥΣΤΟ), ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΣ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ , ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΜΕΝΟΙ ΤΑ ΤΡΙΣ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
O 10:55 είμαι.
Βρίζετε όσο θέλετε. Τόσο καταλαβαίνετε από οικονομικά. Γι'αυτό η Ελλάδα έγινε Ελλαδιστάν. Επειδή είστε ημιμαθείς κι ακούτε τον κάθε πολιτικάντη ότι "όποιος χρωστά" έιναι άρχοντας.
Αντί να με βρίζετε, θα μπορούσατε να δείτε τη σχέση μισθών/πληθωρισμού από το 1990 έως το 1999. Η αγοραστική δύναμη έβαινε μειούμενη και μόνο τα λαμόγια του κόμματος και όσοι είχαν μάυρο αφορολόγητο χρήμα περνούσαν καλά.
Επίσης δεν έχετε καν καταλάβει ότι η ευδαιμονία και η πιστωτική επέκταση από το 2000 και μετά οφείλεται και μόνο στο Ευρώ. Αλλά όπως έλεγε κι η γιαγιά μου, τα μεταξωτά βρακιά, θέλουν κι επιδέξιους κώλους!
Το Ευρώ απαιτεί παραγωγική οικονομία και διοίκηση, όχι το ελλαδικό μπουρδέλο!
10:55 λες ασυναρτησιες και ανοησίες.
Κατ αρχην δεν χρωσταμε σε κανέναν,τα χρεη που ζητανε να τους πληρώσουμε ειναι εικονικα.
Η αγοραστική δυναμη εβαινε όντως μειούμενη αλλα και επι ευρω συνεχισε να μειώνεται. Απορω που ειδες την ευδαιμονία επι ευρω .
Το μπουρδελο η ευρωπαικη ενωση κατεστρεψε , με επιδοτησεις ποσοστώσεις και λοιπα, οποιαδηποτε μορφη παραγωγης.
Μας φερατε στο μνημα , μας κουνατε και το δαχτυλο ευρωλιγουρηδες , ανθέλληνες , ρε αϊ στα κομματια.
Δημοσίευση σχολίου