Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Η γεωστρατηγική σημασία των εκλογών


Του Γιάννη Κολλάτου

  Ποιος ήταν τελικά ο ρόλος της BlackRock στην οποία η ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε την αποκλειστική αρμοδιότητα  να ελέγξει τα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών και μέσω αυτής της παρείχε τη δυνατότητα να περάσει από ακτινογραφία ένα...
μεγάλο μέρος της ελληνικής οικονομίας και  κοινωνίας; Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι εκ των βασικών μετόχων της  Goldman Sachs (τρίτος βασικός μέτοχος με 3,95% των μετοχών της) είναι η BlackRock. Επίσης βασικός μέτοχος της Lazard που την προσέλαβε το ελληνικό κράτος ως σύμβουλο στην κρισιμότερη περίοδο της οικονομίας μας των τελευταίων 60 χρόνων είναι η  Goldman Sachs (3,83% των μετοχών, στοιχεία Financial Times) .

Ποιους άλλους όμως προσκάλεσε χωρίς να το γνωρίζει(;) η κυβέρνηση Παπανδρέου όταν προσέλαβε την BlackRock; Στους δέκα μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές/μετόχους της BlackRock συμπεριλαμβάνεται και ο δισεκατομμυριούχος κερδοσκόπος Τζον Πόλσον (ο τριακοστός ένατος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο στοιχεία Forbes 2011)o οποίος μαζί με τον Τζορτζ Σόρος και τον Στίβεν Κοέν κατηγορήθηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ότι οργάνωσαν την επίθεση στο ευρώ μέσω του αδύναμου κρίκου της Ελλάδας… Ως μία από τις χαρακτηριστικότερες “φιλίες» της BlackRock μπορεί να ανaφερθεί αυτή με την Νουμπέργκερ  Μπέργκμαν ο ιδρυτής της οποίας (Ρόϋ Ρότσιλντ) είναι ο έβδομος μεγαλύτερος μέτοχος της BlackRock. Η Neuberger Bergman ήταν από τις πρώτες εταιρείες που πούλησαν μαζικά το κρίσιμο τελευταίο τρίμηνο του 2009 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας προκαλώντας εμμέσως την κατάρρευση του ελληνικού Χρηματιστηρίου… Ο νυν πρόεδρος της Νουμπέργκερ ήταν πρώην πρόεδρος του επενδυτικού τμήματος της Lehman Brothers και πρώην συνεταίρος και πρόεδρος του επενδυτικού τμήματος της  Goldman Sachs. Φυσικά σε όλους αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε και τις εταιρικές σχέσεις των παραπάνω με τους επενδυτικούς οίκους Standard and Poor’s και Moody’s που με τις συνεχείς υποβαθμίσεις τους προκάλεσαν άνευ προηγουμένου βλάβη στη χώρα.

Το πλέον ωστόσο και εξόχως εντυπωσιακό είναι πως η BlackRock είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος μέτοχος της Noble Energy, Inc της εταιρείας που ανέλαβε τις τρέχουσες έρευνες για την ανεύρεση φυσικού αερίου στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ και φυσικά ενδιαφέρεται και για τους υδρογονάνθρακες της ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης.  Αυτή η συγκεκριμένη απίστευτη διαπλοκή των εταιρειών που ανέλαβαν να «σώσουν» την ελληνική οικονομία, δείχνει ότι οι εκλογές στην Ελλάδα έχουν διπλή ανάγνωση. Δεν είναι μόνον η σταθερότητα ή όχι του ευρώ ή η παραμονή της Ελλάδας στο ευρωνόμισμα. Το λάφυρο για τους λογής ξένους επενδυτές στο τέλος είναι οι υδρογονάνθρακες νοτίως της Κρήτης. Και αυτό το γνωρίζουν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα και στοιχίζονται αναλόγως. Ιδιαίτερα στον τομέα λοιπόν της γεωστρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής που είναι άμεσα συνυφασμένη με την τύχη της ελληνικής αλλά και κατ’ επέκταση της κυπριακής οικονομίας, που παρά την ανακήρυξη της ΑΟΖ αν η Ελλάδα καταρρεύσει θα παρασυρθεί και αυτή στη δίνη των εξελίξεων.

Αποδεικνύει όμως και κάτι άλλο. Αν οι κερδοσκόποι επιτεθούν συντονισμένα σε μία χώρα διαθέτουν τη δύναμη πυρός για να την εξαφανίσουν , τρανό παράδειγμα η Ισπανία που ναι μεν έχει την ιδιαιτερότητα  της οικιστικής φούσκας και της συνεπακόλουθης έκθεσης σε αυτήν των τραπεζών της , ωστόσο το χρέος της ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι μικρότερο ακόμη και από αυτό της Γερμανίας και εν τούτοις όπως όλα δείχνουν δεν θα γλιτώσει το μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ…

Σε γενικές γραμμές πάντως από τη στιγμή που καλέσαμε στις θάλασσές μας όλους τους διεθνείς «καρχαρίες», θα πρέπει τα πολιτικά κόμματα να φανερώσουν αν έχουν στόχο τη σωτηρία της πατρίδας ή να συμπεριφέρονται σαν τους Ρωμαίους στρατιώτες κατά τη βιβλική ρήση «διαμοιράσατε τα ιμάτιά μου» ή κατά την αρχαιοελληνική «δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται»…
πηγη