Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Η ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Ο ΓΗΡΑΣΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ


Δυσοίωνες προβλέψεις για τη σημερινή γενιάΔυσοίωνες προβλέψεις για τη σημερινή γενιά

Ένα με δύο χρόνια λιγότερα θα ζήσει κατά μέσο όρο η σημερινή γενιά, εξαιτίας των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, ενώ οι 60άρηδες «θα είναι οι νέοι της εποχής πλέον», καθώς λόγω των αναγκών και των συνθηκών που διαμορφώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, θα είναι αναγκασμένοι να συνεχίσουν να εργάζονται, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους.




Αυτά τόνισαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι επιστήμονες που θα λάβουν μέρος στη διημερίδα που διοργανώνει η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Προληπτικής Ιατρικής και Αντιγήρανσης (ΕΕΕΠΙΑ), με αφορμή το χαρακτηρισμό του έτους 2012 ως Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών.

Ο πληθυσμός γερνάει και σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, το 2050 περίπου το 30% του πληθυσμού θα είναι πάνω από 64 ετών.

Στις "μαύρες σελίδες" των προβλέψεων προστίθεται και η παράμετρος των αυτοκτονιών λόγω της κρίσης, που αυξάνονται κατά 30%.

«Το έλατο του 1940 μετατράπηκε το 2010 σε μανιτάρι και το 2050 ο υπολογισμός είναι ότι το μανιτάρι θα είναι πολύ μεγάλο με ισχνή βάση, καθώς θα γεννιούνται λιγότερα παιδιά και η πλειοψηφία του πληθυσμού θα είναι πάνω από 60 χρόνων», τόνισε ο Χρήστος Ζουμπούλης , πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής και Αντιγήρανσης.

Τα συστήματα υγείας, είπε, δεν φαίνεται ότι θα μπορέσουν να αντέξουν το οικονομικό κόστος και τα πράγματα διαγράφονται δυσοίωνα για τους ηλικιωμένους, καθώς οι δυνατότητες για να καλυφθούν οι ανάγκες είναι σχεδόν μηδαμινές.

Σήμερα το 10% του πληθυσμού της Ευρώπης κοστίζει οικονομικά τα 3/4 του προϋπολογισμού των συστημάτων υγείας.

Βιολογικά μεγαλώνουμε είπε ο καθηγητής και αυτό δεν μπορούμε να το αλλάξουμε, μπορούμε όμως να «καλογεράσουμε». Η μόνη λύση είναι η πρόληψη ώστε να έχουμε υγιή γηρατειά είπε ο καθηγητής. Ωστόσο ο παππούς και η γιαγιά χρειάζονται κάτι ακόμα, το χαμόγελό μας και το σεβασμό μας. Αυτά, υπογράμμισε, πρέπει να τα δίνουμε απλόχερα και όχι σκεπτόμενοι την ελληνική παροιμία «εκεί που είσαι ήμουνα και εδώ που είμαι θα 'ρθεις», αλλά διότι πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕΠΙΑ Μιχάλης Παπαχαραλάμπους είπε ότι στόχος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας αλλά και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής και Αντιγήρανσης είναι να καθυστερήσουν τις φθορές που επέρχονται με το γήρας, μέσω της πρόληψης και αντιμετώπισης των παθήσεων που αυτό συνεπάγεται, ώστε οι ηλικιωμένοι να διατηρήσουν μια καλή ποιότητα ζωής.

----------------
Επίσημη έναρξη του Ευρωπαϊκού Έτους Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών (ΕΕ 2012)
Παρασκευή, 9 Μαρτίου, 2012
Την Παρασκευή 2 Μαρτίου η Ελλάδα εγκαινίασε το Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών (ΕΕ 2012).

Στην εκδήλωση συζητήθηκαν διάφορα θέματα που σχετίζονται με την ενεργό γήρανση, όπως οι δημογραφικές τάσεις, η ισότητα των φύλλων, η απασχόληση, εκπαίδευση ενηλίκων, καθώς και οι σχέσεις μεταξύ των γενεών. Την εκδήλωση προλόγισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Αργύρης Περουλάκης, Προϊστάμενος του Τμήματος Επικοινωνίας, Εταιρικών Σχέσεων & Ευρωπαϊκών Δικτύων στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Ο κ. Οδυσσέας Ρούσκας, Εθνικός Συντονιστής του ΕΕ 2012 για την Ελλάδα παρουσίασε τις προγραμματισμένες για το έτος ενέργειες. Μεταξύ των εισηγητών συγκαταλέγονταν οργανισμοί που ασχολούνται με την ενεργό γήρανση στην Ελλάδα και φορείς που υλοποιούν σχετικές δράσεις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Στους εισηγητές περιλαμβάνονταν: η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης, το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η μη-κυβερνητική Οργάνωση «50+ Ελλάς» παρουσίασε παραδείγματα καλής πρακτικής τριών ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του εθελοντισμού.

Το Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών επιδιώκει να βελτιώσει τις συνθήκες για την ενεργό γήρανση, ιδίως στους τομείς της απασχόλησης, της συμμετοχής στην κοινωνία και της ενεργούς διαβίωσης. Θα ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες και τους ειδικούς να καθορίσουν στόχους στους τομείς αυτούς και να αναλάβουν συγκεκριμένη δράση.

Η Ελλάδα, μαζί με τις άλλες χώρες τις Ευρώπης, γνωρίζει σημαντική γήρανση του πληθυσμού της. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, πάνω από 30,9% του πληθυσμού της Ελλάδας ήταν άνω των 50 ετών το 2010, σε σύγκριση με το 26,2% το 1990. Μια πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με την ενεργό γήρανση, τον Ιανουάριο του 2012, έδειξε ότι το 32% των Ελλήνων θεωρούν τη χώρα τους «φιλική προς τους ηλικιωμένους».

Σε όλη τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Έτους 2012 θα λάβουν χώρα πολλές δραστηριότητες, προγράμματα και διοργανώσεις στην Ελλάδα.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Ελληνική ιστοσελίδα για το Ευρωπαϊκό Έτος 2012

Ευρωπαϊκή ιστοσελίδα για το Ευρωπαϊκό Έτος 2012

Ιστοσελίδα του László Andor, Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Δελτίο Τύπου για το Ευρωβαρόμετρο 378 με θέμα την Ενεργό Γήρανση

Ειδικό Ευρωβαρόμετρο 378: Ενεργός Γήρανση (Report and Factsheets)

Φυλλάδιο της Eurostat «Ενεργός γήρανση και αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών – μια στατιστική απεικόνιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2012″
http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_378_fact_el_el.pdf

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-EP-11-001/EN/KS-EP-11-001-EN.PDF

---------------

Επιστολή Αγανάκτησης από πολύτεκνη μητέρα...

Παρακαλώ πολύ, θα ήθελα να μάθω αν μπορούμε μέσω των Συλλόγων μας Πολύτεκνοι αλλά και τρίτεκνοι,
να συσπειρωθούμε όλοι μαζί σε μια Αγωγή κατά των ατόμων που έχουν υπογράψει από την είσοδο του
πρώτου μνημονίου και μέχρι και σήμερα, ως Άκυρα και Αντισυνταγματικά όλα τα μέτρα καθολικά, που
έχουν πάρει απέναντι στους πολύτεκνους, τρίτεκνους, εργαζόμενους, πολίτες, για τα επιβαλλόμενα με
βία χαράτσια, και όλα τα μέτρα τα οποία έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα αλλά και τον Λαό, με
σκοπό την κατάργηση όλου του Μνημονίου καθώς ο Λαός δεν το επέλεξε και ούτε ρωτήθηκε ποτέ, αλλά και
την παραδειγματική τιμωρία αυτών, ως έσχατοι προδότες που τόλμησαν να συμπεριλάβουν στις συμφωνίες
τους την κυριαρχία της Ελλάδος μας!!! Της Πατρίδας μας!!!!
Πρέπει επιτέλους, ο καθένας που κοντοστέκεται για προσωπικά του οφέλη και ατομικά του συμφέροντα, να
πάψει να κοιτά τον εαυτό του, και δυναμικά να ξεκινήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, με ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ
ΟΧΙ ΜΕ ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΕΡΙΔΕΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ
ΤΟΜΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ή ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ Κ.Λ.Π, ΝΑ ΠΑΤΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ, ΤΟΝ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ, ΚΑΙ ΤΗΝ
ΑΣΥΔΟΣΙΑ, ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΣΤΟΝ ΠΛΗΡΗ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΔΩΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ
ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΦΕΛΟΣ, ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ
ΓΚΡΕΜΟΤΣΑΚΙΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΛΑΟ!!!

Επιτέλους, ας το παραδεχτούμε καθαρά:

Είναι ΠΡΟΔΟΤΕΣ!!!!!
Είναι ΣΑΤΑΝΑΔΕΣ!!!
ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΗΣΟΥΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ, ΤΩΡΑ!!!!!!
ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!
Οι γέροντες μας κλαίνε!!!!
Τα παιδιά μας, αρρωσταίνουν!!!!!
Οι άστεγοι αυξάνονται ραγδαία με γεωμετρική πρόοδο, όπως έχουν υπολογίσει οι Παλιοτέκνονες να καταφέρουν!!
Οι άνεργοι υποφέρουν και πονούν καθημερινά!!!
Η πείνα καθιερώνεται!!
Ο εξευτελισμός δέρνει!!!
Η ψυχή ρημάζεται!!!
Ο κόσμος μας, γκρεμίζεται και λεηλατείται από δαίμονες!!!!
ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΌΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΜΕ, ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΜΥΑΛΟ, ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΑΝΑΣΥΜΒΟΥΝ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ!!!!
Με τιμή αλλά και μεγάλη αγανάκτηση προς τα γεγονότα που συμβαίνουν στην ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ,
Θεοπίστη
Πολύτεκνη μητέρα
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2012/03/blog-post_4032.html#more

http://www.inews.gr/96/epistoli-aganaktisis-apo-polytekni-mitera.htm