Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΕΓΙΝΕ ΤΖΑΜΙ


aya_sofya_nikaia-1-naiΟ σκηνοθέτης Τεκίν Γκιούν γυρίζει ντοκιμαντέρ σχετικά με το τζαμί Αγίας Σοφίας στην Νίκαια της Προύσας, όπου η μέχρι πρόσφατα εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί.
Ο Γκιουν που έχει ερευνήσει ιστορικά μέρη σχετικά με Χιτίτες, Λυδία, Φρυγία , Ρώμη, Βυζάντιο, Σελτζούκους και Οθωμανούς, Όλυμπο (Ουλούνταγ) και Γκιόλιαζι, κατά το τελευταίο διάστημα ασχολείται με την ιστορία της Προύσας. Ο...
Γκιουν αναφέρει πως έστρεψε την προσοχή του σε αυτή την περιοχή μετά την έναρξη λειτουργίας του τζαμιού Αγίας Σοφίας, και προσθέτει πως από πλευράς αποστολής η Αγία Σοφία της Νίκαιας είναι η πιο σημαντική από τις Αγίες Σοφίες.
Ο Γκιουν ενημερώνει πως η πολύ σημαντική για τους χριστιανούς 1η Οικουμενική Σύνοδος το 325, όπως και η 7η πραγματοποιήθηκαν στην Αγία Σοφία Νίκαιας. Ο Γκιουν αναφέρει πως η Νίκαια φιλοξένησε πολλούς πολιτισμούς και δηλώνει πως βλέποντας εδώ την συνολική εικόνα μας θυμίζει ένα ανοιχτό μουσείο, μια σπάνια αρχαία πόλη.
Ο Τεκιν Γκιουν υπενθυμίζει πως η Νίκαια που το 1331 κατακτήθηκε από τον Ορχάν Γκαζί υπήρξε πάντα σημαντικό κέντρο.
Για το ότι ο ιερός ναός μετατράπηκε σε τζαμί, ο Γκιουν δεν είπε τίποτε.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Ιστορια λεει με χρονια με καιρους παλι δικα μας θα ειναι.......Τωρα απ'οσα δειχνουν μαλλον ερχετε ο καιρος που θα γινει πραγματικοτητα αυτο το ιστορικο γεγονος.......Ο λογος του Θεου ειναι η υπακοη και υποταγη εμπρος του ολων μας!!!!!!!!!