Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2012

"Παγκόσμιοι παίχτες" με ενδιαφέρον για τα ελληνικά κοιτάσματα


Την χορήγηση του 5% των προσδοκώμενων εσόδων από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό κόλπο και στο Κατάκολο Ηλείας, ως ανταποδοτικό τέλος στις τοπικές κοινωνίες μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, εξήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης. Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε από την Πάτρα, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δυτικής Ελλάδας, το...
20% των προσδοκώμενων εσόδων του δημοσίου θα επιστρέφουν στην περιοχή για την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος, μέσω του Πράσινου Ταμείου.
Εκπνέει η προθεσμία για τις σεισμικές έρευνες
Στη συνέχεια ο Γιάννης Μανιάτης ανέφερε ότι στις 2 Μαρτίου εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών για τις σεισμικές έρευνες στον πατραϊκό κόλπο, στο Κατάκολο και στην περιοχή των Ιωαννίνων, ενώ στις 2 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών για την παραχώρηση.
Επίσης ο υφυπουργός ανέφερε ότι "παγκόσμιοι παίκτες" στην αγορά πετρελαίου φαίνεται ότι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις τρεις περιοχές, ωστόσο χαρακτήρισε κρίσιμη και απολύτως ενδεικτική τη διαδικασία κατάθεσης προσφορών στις 2 Μαρτίου, η οποία όπως σημείωσε, θα δείξει και τις πραγματικές διαθέσεις των εταιρειών.
Σχετικά με τα ενεργειακά αποθέματα, ανέφερε πως μια πρώτη εκτίμηση για τον πατραϊκό είναι ότι το κοίτασμα πετρελαίου φτάνει στα 200 εκατομμύρια βαρέλια και στο Κατάκολο τα 3 έως 6 εκατομμύρια.
Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, η αξιοπιστία αυτών των εκτιμήσεων ελέγχεται.
Δυνατή η αλλαγή του "γεωπολιτικού στάτους" της Περιφέρειας
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας ανέφερε ότι "η ύπαρξη και η πιθανή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα μπορεί να αλλάξει σημαντικά το γεωπολιτικό στάτους της Περιφέρειας σε διεθνές επίπεδο και το ενδεχόμενο αυτό οφείλει να μας απασχολήσει έγκαιρα".
Και πρόσθεσε ότι "είναι προφανές ότι η πιθανή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων μπορεί να αλλάξει άρδην το οικονομικό και παραγωγικό προφίλ της Περιφέρειας, αλλά και ολόκληρες τις περιβαλλοντικές μας ισορροπίες".
Στη συνέχεια εστίασε σε τρία ζητήματα: Πρώτον, στην υψηλή σεισμικότητα της περιοχής που απαιτεί όπως τόνισε ρητές εγγυήσεις για την ασφάλεια του όλου σχεδίου, δεύτερον στον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής του Κατακόλου, που δεν πρέπει να θιγεί και τρίτον στην ανάγκη προστασίας των ιχθυοκαλλιεργειών, οι οποίες αποτελούν μια σημαντική παραγωγική δραστηριότητα, με εξαγωγικό προσανατολισμό για τη Δυτική Ελλάδα.
Και στα τρία ζητήματα υπήρξαν απαντήσεις από τον Γιάννη Μανιάτη, σύμφωνα με τις οποίες έχει ληφθεί μέριμνα, ώστε να μην υπάρξουν αναταραχές στο περιβάλλον των περιοχών, που φαίνεται ότι διαθέτουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
news247

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

A ΡΕ ΚΑΘΙΚΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΛΙΑΝΙΣΟΥΜΕ.............

ΡΕΜΑΛΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΕΤΕ ΡΕ!!!!!!!!!!!!!!