1944: Γερμανοί πυρπολούν το Δίστομο Βοιωτίας. Σφαγιάζουν 218 κατοίκους, εκ των οποίων 114 γυναίκες, 45 παιδιά ή έφηβοι και 20 βρέφη. Φωτογραφία που διέσωσε ο Παντελής Καρακίτσης και την έκανε γνωστή ο Σπύρος Μελετζής. Βρέθηκε στην τσέπη αιχμαλώτου Γερμανού από τον ΕΛ.ΑΣ. και απεικονίζει τους Γερμανούς στο πυρπολημένο Δίστομο.
Η απόφαση είναι κομβικής σημασίας όχι μόνο για τις συγκεκριμένες υποθέσεις και για τη δυνατότητα θυμάτων των ναζί να προσφύγουν ατομικά απαιτώντας αποζημίωση από το γερμανικό κράτος, αλλά θα κρίνει και την ετεροδικία, την ασυλία δηλαδή που δικαιούνται τα κράτη στις περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου.
Στο ιστορικό της υπόθεσης το Βερολίνο προσέφυγε στη Χάγη το 2008, υποστηρίζοντας ότι αντιμετωπίζει αυξανόμενο αριθμό προσφυγών ενώπιον των ιταλικών δικαστηρίων, τις οποίες καταθέτουν θύματα εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από τους ναζί στην Ιταλία.
Σύμφωνα με τη Γερμανία, η Ιταλία επιτρέποντας να γίνονται οι αγωγές κατά της Γερμανίας παραβιάζει την αρχή της ετεροδικίας που έχει αναγνωριστεί στη Γερμανία από το Διεθνές Δίκαιο
ethnos.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου