Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Κράτησαν την πλατεία Συντάγματος οι «Αγανακτισμένοι»


Επέστρεψαν οι «Αγανακτισμένοι» στο Σύνταγμα, και δημιούργησαν ξανά μία λαοθάλασσα, έξω από τη Βουλή. Στην πλατεία Συντάγματος η ομάδα καθαριότητας των Αγανακτισμένων με σκουπές και σακούλες ανα χείρας καθάρισε το χώρο της πλατείας από τις πέτρες και τα καδρόνια που έπεσαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Μάλιστα, το βράδυ της Τετάρτης, πραγματοποιήθηκε συναυλία με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, τον Στάθη Δρογώση και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.



Νωρίτερα την Τετάρτη, οι Αγανακτισμένοι είχαν αποχωρήσει λόγω των επεισοδίων και της εκτεταμένης χρήσης χημικών, ωστόσο επέστρεψαν δειλά – δειλά, σφίγγοντας τις αλυσίδες της περιφρούρησης, ούτως ώστε να μην παρεισφρήσει κανένας ταραξίας. Τραυματίστηκαν 36 αστυνομικοί και 30 πολίτες, ενώ πραγματοποιήθηκαν 26 προσαγωγές, ενώ 15 άτομα συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα.

Μεγάλης κλίμακας επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι και το απόγευμα της Τετάρτης στους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΓΑΔΑ, 36 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για αστυνομικούς οι οποίοι έχουν ακρωτηριασμένα δάχτυλα. Τριάντα (29 άνδρες και μία γυναίκα) είναι οι τραυματίες, οι οποίοι που διακομίσθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, οκτώ από τους τραυματίες δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν. Οι υπόλοιποι, που παραμένουν στο νοσοκομείο αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, φέρουν ελαφρά χτυπήματα και δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο.


Ένταση και πετροπόλεμος

Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, ταραξίες εισέβαλαν στο ξενοδοχείο «King George», της πλατείας Συντάγματος. Οι άγνωστοι κουκουλοφόροι έσπασαν την τζαμαρία του ξενοδοχείου, εισέβαλαν στο εσωτερικό του και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στον χώρο υποδοχής.

Την ίδια στιγμή, στα στενά γύρω από την πλατεία Συντάγματος, σημειώθηκε κλεφτοπόλεμος αλλά και τακτικές επίθεσης και αντεπίθεσης διαδηλωτών και αστυνομικών, ενώ εγκλωβίστηκε και μία διμοιρία των ΜΑΤ στην οδό Καραγιώργη Σερβίας που αντέδρασε με ρίψεις χημικών προς τους κουκουλοφόρους.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων καταστράφηκαν σκηνές που για 22 ημέρες φιλοξένησαν τους «Αγανακτισμένους» που είχαν κατασκηνώσει στην πλατεία Συντάγματος.

Ένταση επικράτησε και στις οδούς Καραγιώργη Σερβίας, Φιλελλήνων, Μητροπόλεως και Σταδίου με τους άνδρες των ΜΑΤ να κάνουν εκταμμένη χρήση δακρυγόνων και κουκουλοφόρους να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα. Συμπλοκές σημειώθηκαν και στη λεωφόρο Αμαλίας, ενώ υπήρξε και επίθεση στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι «Αγανακτισμένοι», που σταδιακά αποχώρησαν από την συγκέντρωση, παρέμεναν στο σημείο αποδοκίμαζαν τη βροχή χημικών που πετούσαν οι αστυνομικοί. Τεταμένη για πολύ ώρα ήταν η ατμόσφαιρα και έξω από τη Βουλή μετά τις ειρηνικές πορείες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ όταν οι άνδρες των ΜΑΤ άνοιξαν πυρ κατα τού συγκεντρωμένου πλήθους με συνεχείς ρίψεις δακρυγόνων ώστε να περιορίσουν το πλήθος και να το απομακρύνουν από την πλατεία Συντάγματος και το Κοινοβούλιο. Συνεχείς ήταν οι προσπάθειες των Αγανακτισμένων να εμποδίσουν κουκουλοφόρους και ακροδεξιούς να δημιουργήσουν επεισόδια.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ραδιόφωνο ΣΚΑΙ κουκουλόφορος συνελήφθη από το πλήθος των διαδηλωτών με ταυτότητα αστυνομικού - γεγονός το οποίο ο ΣΚΑΙ 100,3 δεν επιβεβαιώνει αφού δεν έχει διασταυρωθεί αυτή η πληροφορία. Μάλιστα ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ. διέψευσε κατηγορηματικά την πληροφορία.

Ένταση επικράτησε και στην οδό Κριεζώτου, στο τέλος της Πανεπιστημίου έξω από υποκατάστημα της ΑΤΕbank μεταξύ αναρχικών και ακροδεξιών, με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση χημικών.

Εστία έντασης είχε δημιουργηθεί το πρωί της Τετάρτης στη διασταύρωση Ρηγίλλης και Βασ. Σοφίας όπου οι διαδηλωτες έσπασαν τον κλοιό και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ έχουν σημειωθεί φθορές σε υαλοπίνακες 2 καταστημάτων, σε επιγραφές δύο τραπεζών, σε ρολά ξενοδοχείου, σε 4 στέγαστρα στάσεων ΜΜΜ και φθορές σε πεζοδρόμια.


Κέρδισαν οι δυνάμεις ασφαλείας τη μάχη του φράχτη

Το πρωί της Τετάρτης, οι Αγανακτισμένοι προσπαθούσαν να ρίξουν κάτω τον ατσάλινο φράκτη που είχε τοποθετηθεί από το τις 5 το πρωί από τις δυνάμεις ασφαλείας έξω από το Κοινοβούλιο.

Το συγκεντρωμένο πλήθος θεωρεί προκλητική την τοποθέτηση του φράκτη ο οποίος είχε παραγγελθεί μετά τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί το Δεκέμβριο του 2008 μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η ύπαρξη του φράκτη είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα ωστόσο στα εξωτερικό η χρήση αντίστοιχων φρακτών είναι ευρέως διαδεδομένη. Ο συγκεκριμένος τύπος φρακτη από ατσάλι χρησιμοποιήθηκε στη Γένοβα το 2000. Δεν σπάει, δεν αναποδογυρίζει και έχει παραθυράκια για να ρίχνουν με φυσούνες οι αστυνομικοί δακρυγόνα, ενώ υπάρχει και πόρτα.

Ένα επιπλέον στοιχείο είναι το γεγονός ότι ενώ όλες αυτές τις ημέρες οι Αγανακτισμένοι καλούσαν τους αστυνομικούς να έρθουν με το μέρος τους σήμερα είναι ιδιαίτερα οργισμένοι εναντίον τους.

Από την πλευρά τους η στάση των δυνάμεων των ΜΑΤ είναι αρκετά προκλητική απέναντι στους διαδηλωτές αφού ακόμη και τη στιγμή που αλλάζουν βάρδια περνούν μέσα από το πλήθος ενώ δεν έχουν σταματήσει να κάνουν χρήση χημικών.
Πηγη 

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βέβαια τα βρωμοκάναλα της TV, είπαν μόνο για τα επεισόδια των "αναρχικών" ΜΠΑΤΣΩΝ του ΜΠΑΤΣΟΚ....
Οτι ο κόσμος έφευγε μερικά μέτρα για να πάρει ανάσα από τα δακρυγόνα που έριχνε η ΧΟΥΝΤΑ κατά ριπας ΚΑΙ ΕΠΕΣΤΡΕΦΕ συνεχώς στη πλατεία, ΚΟΥΒΕΝΤΑ οι ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΙ δημοσιοκάφροι...
ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ....

ΚΑΙ ΜΙΣΗ ΛΑΜΟΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ, ΞΥΛΟ ΑΛΥΠΗΤΟ.

Να χαίζονται να πάνε και στο περίπτερο.

ΕΧΟΥΝ ΣΕΙΡΑ :
ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΣ, ΚΑΨΗΣ, ΜΑΚΡΗ, ΛΥΡΙΤΖΗΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ, ΤΣΙΜΑΣ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΟΙ ΑΚΟΜΗ....

Παρακαλώ συμπληρώστε τη λίστα με αγαπήμενα παιδιά τον Μέσων Μαζικής Εξημέρωσης.