Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Υπό τις απειλές της Δαμασκού, ο πρώην Πρωθυπουργός του Λιβάνου Χαρίρι κατέφυγε στο Παρίσι



Ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου Χαρίρι 
Ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου Χαρίρι φέρεται να έχει καταφύγει στο Παρίσι εδώ και μια εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται από την Liberation.fr.
« Ο λόγος: οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας φοβούνται ότι.... η ζωή του απειλείται», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας».


Ο γιος του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, που δολοφονήθηκε το 2005 σε επίθεση που αποδίδεται γενικά στην Χεζμπολάχ και στις συριακές μυστικές υπηρεσίες, μετακινείται συνεχώς μεταξύ της Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και της γαλλικής πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με τη Liberation, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας  «εκτιμούν ότι το συριακό καθεστώς θα μπορούσε να οργανώσει τη δολοφονία του, προκειμένου να δημιουργηθούν σεκταριστικές θρησκευτικές συγκρούσεις (σιιτών-σουνιτών) στο Λίβανο».
«Η προσοχή της διεθνούς κοινότητας θα παραπλανιόταν και ο Μπασάρ Al-Assad θα μπορούσε να
καταστείλει την επανάσταση στη χώρα του όπως θα ήθελε, με το πρόσχημα ότι πρόκειται επίσης για εμφύλιο πόλεμο», προσθέτει η εφημερίδα.

Μετά από πέντε μήνες διαπραγματεύσεις, ο νέος πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Mikati ανακοίνωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα τη σύνθεση της κυβέρνησής του, που κυριαρχείται από τη Χεζμπολάχ και τους συμμάχους του ισχυρού σιιτικού κόμματος. Η απόφαση επικρίθηκε δριμύτατα από την αντιπολίτευση, η οποία έκρινε ότι η χώρα ετέθη «σε ομηρία» του γείτονά της Συρίας.
Η αντιπολίτευση, με επικεφαλής τον Σαάντ Χαρίρι, φοβάται ότι με μια κυβέρνηση που κυριαρχείται από το στρατόπεδο της Χεζμπολάχ, η Βηρυτός δεν θα συνεχίζει τη συνεργασία με το Ειδικό Δικαστήριο για τον Λίβανο (STL), για την έρευνα για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, τον οποίον κατηγορεί το σιιτικό κόμμα ότι «πληρώνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ».

LeMonde.fr                 16.06.2011