Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1941 με πρωτοβουλία του ΚΚΕ ιδρύθηκε στην κατεχόμενη Αθήνα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ). Είχε προηγηθεί η ίδρυση άλλων οργανώσεων, όπως η «Ελευθερία» στη Θεσσαλονίκη (15 Μαΐου 1941), η «Εθνική Αλληλεγγύη» στην Αθήνα (28 ΜαΐουΓιάννενα (2 Ιουνίου 1941) κ.α. 1941), το «Πατριωτικό Μέτωπο» στα
Ιστορία
Οι κινήσεις για την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου είχαν αρχίσει πολύ νωρίτερα από την 27 Σεπτεμβρίου. Στις πρώτες μέρες του Ιουλίου του 1941 το ΚΚΕ διοργάνωσε την 6η του Ολομέλεια. Μια από τις αποφάσεις αυτής της Ολομέλειας ήταν «...να οργανώσει τις δυνάμεις της λαϊκής εξέγερσης για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση της Ελλάδας». Η απόφαση αυτή επηρεάστηκε από την αλλαγή στάσης της ΕΣΣΔ έναντι της Γερμανίας[εκκρεμεί παραπομπή]: είχε προηγηθεί τον Ιούνιο η επίθεση της Ναζιστικής Γερμανίας στην Σοβιετική Ένωση και εκ των πραγμάτων είχε καταρρεύσει το σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότωφ.....
Με βάση αυτή την απόφαση της Ολομέλειας, το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ των άλλων έγραφε ότι «...καλεί τον ελληνικό λαό, όλα τα κόμματα και τις οργανώσεις του σ' ένα εθνικό μέτωπο της απελευθέρωσης». Μετά από αυτή την απόφαση, η ηγεσία του ΚΚΕ άρχισε τις επαφές με τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων. Η αρχική όμως προσπάθεια δεν έφερε καμιά θετική ανταπόκριση. Όλοι έκριναν ως μη απαραίτητη, ως και μάταιη (λόγω της στρατιωτικής δύναμης της Ναζιστικής Γερμανίας) μια τέτοια αντιστασιακή κίνηση. Η ηττοπάθεια, με κάποιες εξαιρέσεις, και η άρνηση να προχωρήσουν σε οργανωμένη αντίσταση ήταν το συναίσθημα που διακατείχε τότε τους αρχηγούς όλων των κομμάτων [1]
Χαρακτηριστική είναι η συνάντηση που είχε ο Θανάσης Χατζής μαζί με τον δημοσιογράφο του Ριζοσπάστη Κώστα Βιδάλη (δολοφονήθηκε στη Λάρισα από τους άνδρες του αντικομμουνιστή Σούρλα), με τον αρχηγό του κόμματος των Συντηρητικών Φιλελευθέρων, Στυλιανό Γονατά, όπως αναφέρεται στο τετράτομο έργο του πρώτου «Η νικηφόρα επανάσταση που χάθηκε»: ο Γονατάς φέρεται να τους είπε ότι «...αυτό είναι καθαρή τρέλα» και τους προειδοποίησε ότι αν προχωρήσουν στην ίδρυση αυτής της οργάνωσης, θα καλέσει τους αξιωματικούς να οργανώσουν στρατιωτικά τμήματα, κάτω από τον Τσολάκογλου, για να συντρίψουν την «ανταρσία» αυτή, όπως τη χαρακτήρισε.
Στα μέσα του Ιουλίου του 1941, το ΚΚΕ έκανε μια δεύτερη προσπάθεια επαφών. Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος συναντήθηκε με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και συζήτησε μαζί τους. Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο, με εξαίρεση τρία κόμματα που δέχθηκαν να συμπορευτούν με την απόφαση του ΚΚΕ: το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Αγροτικό Κόμμα και η Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας. Οι αντιπροσώποι των τεσσάρων αυτών κομμάτων αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ίδρυση του «Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου».
[Επεξεργασία] Το ιδρυτικό κείμενο του ΕΑΜ
Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1941 σε μια μικρή οικία, λίγο πιο πάνω από το τέρμα της οδού Ιπποκράτους, οι τέσσερις αντιπρόσωποι συναντήθηκαν μυστικά και υπέγραψαν το Ιδρυτικό της οργάνωσης. Οι υπογράψαντες το Ιδρυτικό ήταν οι:
Ονοματεπώνυμο | Πολιτικό κόμμα |
---|---|
Λευτέρης Αποστόλου | ΚΚΕ |
Χρήστος Χωμενίδης | Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας |
Ηλίας Τσιριμώκος | Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας |
Απόστολος Βογιατζής | Αγροτικού κόμματος Ελλάδας |
Όπως αναφέρεται στο Ιδρυτικό, σκοπός του ΕΑΜ ήταν «...η απελευθέρωση του Έθνους από τον ξένο ζυγό...» και «...η κατοχύρωση του κυριαρχικού δικαιώματος του ελληνικού λαού, όπως αποφανθεί περί του τρόπου της διακυβερνήσεώς του...». Στο Ιδρυτικό επίσης αναφερόταν ότι «...το ΕΑΜ θα ασχοληθεί με την διατήρηση ακμαίου του απελευθερωτικού πνεύματος του ελληνικού λαού [...] με την εξασφάλιση κατά το δυνατόν μιας συνεργασίας με τους άλλους λαούς οι οποίοι αγωνίζονται κατά των δυνάμεων του Άξονος...».
Επίσης, μέσα από το Ιδρυτικό, οι ηγέτες του ΕΑΜ δήλωναν ότι «Εις το ΕΑΜ γίνεται ισοτίμως δεκτόν παν άλλο κόμμα ή Οργάνωση που δέχεται τας αρχάς του παρόντος Ιδρυτικού, ως και να εργασθεί διά την επιτυχίαν των σκοπών του ΕΑΜ...».
[Επεξεργασία] Η δράση του ΕΑΜ
Με την κυκλοφορία του Ιδρυτικού, οι αρχηγοί των κομμάτων που δεν δέχτηκαν να συμμετάσχουν στην ίδρυση του ΕΑΜ, βρέθηκαν προ τετελεσμένου γεγονότος. Υπήρξαν ποικίλες αντιδράσεις. Το ΕΑΜ προχώρησε στην πραγματοποίηση των σχεδίων του. Στις 10 Οκτωβρίου του 1941 έκανε την επίσημη εμφάνισή του με ένα Διάγγελμα-Μανιφέστο «προς τον ελληνικό λαό, προς όλους τους Έλληνες που η καρδιά τους χτυπάει για το ξεσκλάβωμα της πατρίδας...», όπως έγραφε. Καλούσε σε ξεσηκωμό, ένταξη στο ΕΑΜ και πόλεμο εναντίον του στρατού κατοχής:
«...Ο αγώνας δεν θα είναι εύκολος, μα το έπαθλό του αξίζει κάθε θυσία. Και το έπαθλο αυτό θα είναι μια Νέα Ελλάδα, ελεύθερη και ανεξάρτητη, κτήμα του λαού της...».
Πολύ σύντομα κάτω από τις τάξεις του βρίσκεται μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ελλάδας.[εκκρεμεί παραπομπή] Το ΕΑΜ λέει ότι οι οπαδοί του υπολογίζονται σε εκατομμύρια. Σύμφωνα με τον γνωστό εκλογολόγο Νικολακόπουλο η αριστερά υπολογίζεται να έφτασε την περίοδο εκείνη το 30%. Το ΕΑΜ αποτέλεσε την μεγαλύτερη αντιστασιακή οργάνωση της κατοχής και στρατιωτικά και πολιτικά αφού εξάλλου κατόρθωσε να εξοντώσει όλες τις άλλες αντιστασιακές οργανώσεις πλην του ΕΔΕΣ.
Στις 28 Οκτωβρίου του 1941 με εντολή του ΕΑΜ ο λαός της Αθήνας, ο οποίος ήταν και εξαθλιωμένος από την κατοχική πείνα, βγήκε στους δρόμους για να πανηγυρίσει το έπος του ελληνικού λαού στα βουνά της Αλβανίας. Ακολούθησαν απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις που έκαναν τους κατακτητές να καταλάβουν ότι απέναντί τους πλέον είχαν ένα ξεσηκωμένο έθνος. Ο χειμώνας του 1941 σκότωσε στους δρόμους της Αθήνας πάνω από 250 χιλιάδες ανθρώπους από την πείνα, εξαιτίας της δέσμευσης προμηθειών από τον κατοχικό στρατό. Το ΕΑΜ συνέχισε και άπλωσε τη δράση του σε όλη την Ελλάδα, προχωρώντας επίσης στον ένοπλο πλέον αγώνα με τον κλάδο του ΕΛΑΣ.
Το Μάιο του 1942 ο Άρης Βελουχιώτης μαζί με άλλους εννέα συντρόφους του έκανε την εμφάνισή του στη Δομνίστα της Ευρυτανίας και μίλησε για τον ένοπλο αγώνα που ξεκίνησε ο ΕΛΑΣ. Παράλληλα με τον ένοπλο αγώνα του ΕΛΑΣ, το ΕΑΜ ξεκίνησε την προσπάθειά του για δημιουργία κράτους (το οποίο στη μετέπειτα φρασεολογία της Αριστεράς έμεινε γνωστό ως «Ελεύθερη Ελλάδα») σε περιοχές της υπαίθρου. Λίγους μόλις μήνες μετά, μια νέα κατάσταση διαμορφώθηκε στην ελληνική ύπαιθρο. Καθιερώθηκε ένα είδος τοπικής αυτοδιοίκησης. Άρχισε η λειτουργία των σχολείων, πατάχθηκαν οι ληστείες και οι ζωοκλοπές.[εκκρεμεί παραπομπή] Λειτούργησαν επίσης και τα λαϊκά δικαστήρια, με δικαιοδοσία να επιβάλλουν και την θανατική ποινή. Μια «Νέα Ελλάδα» σχηματίστηκε πάνω στα βουνά. Το 1944 η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης διοργάνωσε εκλογές στις οποίες πήραν μέρος πάνω από 1.000.000 άτομα[2], μεταξύ αυτών και γυναίκες και νέοι άνω των 18 ετών.
Η δράση του ΕΑΜ στις απελευθερωμένες περιοχές χαρακτηρίστηκε και από συγκρούσεις με άλλες οργανώσεις, όπως η Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση, αλλά και με τον ΕΔΕΣ του στρατηγού Ζέρβα, με την αιτιολογία για τους μεν πρώτους ότι είχαν κακοποιό δράση στην περιοχή που έλεγχε ο ΕΛΑΣ, για τους μεν δεύτερους ότι η δράση τους ήταν προδοτική.
[Επεξεργασία] Δεκεμβριανά
Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από την κατοχική κυβέρνηση μετά από συνεννόηση με τον Γεώργιο Παπανδρέου και την κυβέρνηση του Καΐρου αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με την συμμετοχή 6 ΕΑΜίτων υπουργών. Αφ'ότου ξεκίνησαν οι εργασίες της νέα κυβέρνησης, με την βοήθεια των Άγγλων που είχαν στείλει τον στρατηγό Σκόμπι μαζί με πολλές στρατιωτικές δυνάμεις, αποφασίστηκε πως έως τις 10 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν αποστρατευτεί τόσο ο ΕΛΑΣ όσο και ο ΕΔΕΣ. Ωστόσο το ΚΚΕ έκρινε πως σκοπός της νέας κυβέρνησης ήταν να κυνηγήσει με τις βρετανικές δυνάμεις το άοπλο ΕΑΜ και να το εξαρθρώσει.
Στις 20 Νοεμβρίου το Πολιτικό Γραφείο, όργανο του ΚΚΕ, αποφάσισε να αντιδράσει στην απόφαση αυτή, διοργανώνοντας αντιβρετανικά συλλαλητήρια προσπαθώντας να πείσει την κυβέρνηση να αποσύρει τους Βρετανούς στρατιώτες επί ελληνικού εδάφους. Οι διαπραγματεύσεις ναυάγησαν στις 28 Νοεμβρίου και στις 1 Δεκεμβρίου οι υπουργοί του ΕΑΜ αποσύρθηκαν διαμαρτυρόμενοι από την κυβέρνηση Παπανδρέου.
Στις 3 Δεκεμβρίου του 1944 διοργανώνεται ένα συλλαλητήριο από το ΕΑΜ με αίτημα την αποχώρηση των Άγγλων στρατιωτών στην πλατεία συντάγματος. Η συμμετοχή στο συλλαλητήριο ήταν μεγάλη με πάνω από 100.000 πολίτες (κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν αυτό τον αριθμό στις 500.000). Το συλλαλητήριο διαλύθηκε βιαίως από τις δυνάμεις ασφαλείας που άνοιξαν πυρ με πραγματικά πυρά σκοτώνοντας 30 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 148. Για το πως ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί υπάρχουν τρεις εκδοχές, α)Ένας από το πλήθος πυροβόλησε αναγκάζοντας τις δυνάμεις ασφαλείας να απαντήσουν, β)πυροβόλησε η αστυνομία ακολουθώντας οδηγίες, και γ)πυροβόλησαν Άγγλοι ακολουθώντας οδηγίες προς εξάρθρωση του ΕΑΜ.
Στις 4 Δεκεμβρίου μετά τις κηδείες των θυμάτων, έγινε και άλλο συλλαλητήριο όπου και αυτό διαλύθηκε βιαίως με νεκρούς. Ο Γεώργιος Παπανδρέου υπέβαλε την παραίτησή του η οποία δεν έγινε δεκτή από τους Άγγλους. Η σύγκρουση γενικεύτηκε καθώς ο ΕΛΑΣ αντιδρώντας στην ένοπλη καταστολή των διαδηλώσεων εισήλθε στην Αθήνα έχοντας στον έλεγχο του όλη την πόλης εκτός του κέντρου. Στο αντίθετο στρατόπεδο Έλληνες πιστοί στην κυβέρνηση Παπανδρέου, και αντικομμουνιστές τάχθηκαν υπέρ των Βρετανών υπό της διαταγές του Σκόμπι.
Ακολούθησαν πολλές μάχες με μεγάλες απώλειες. Η ενίσχυση όμως τον Άγγλων με εφεδρικές δυνάμεις από την Ιταλία έγειρε την πλάστιγγα υπέρ τους. Μετά την επίσκεψη του Τσώρτσιλ στις 25 Δεκεμβρίου, ο βασιλιάς στις 30 Δεκεμβρίου διόρισε τον Δαμασκηνό ως αντιβασιλέα. Στις 3 Ιανουαρίου του 1945 ο Γεώργιος Παπανδρέου παραιτείται από την πρωθυπουργία και τη θέση του παίρνει ο Νικόλαος Πλαστήρας χωρίς τη συμμετοχή ΕΑΜίτων υπουργών. Στις 5 Ιανουαρίου ο ΕΛΑΣ εγκαταλείπει την Αθήνα καθώς οι απώλειες του δεν του επέτρεψαν την συνέχιση του αγώνα έναντι στις βρετανικές και εγχώρειες μη κομμουνιστικές δυνάμεις. Ακολούθησε στις 11 Ιανουαρίου η υπογραφή ανακωχής, και 12 Φεβρουαρίου η Συμφωνία της Βάρκιζας.
Έτσι το ΕΑΜ έπαψε να αντιστέκεται πολιτικά και στρατιωτικά, παρόλο που τμήμα του ΕΛΑΣ συνέχισε την αντίσταση.
Πηγές
- ↑ Kostas Myrsiades, Cultural Representation in Historical Resistance: Complexity and Construction in Greek Guerrilla Theater, Bucknell University Press 1999, σελ.25, ISBN 978-0-8387-5407-8
- ↑ Σκουλάτου, Β., Δημακόπουλου, Ν. & Κόνδη, Σ., Ιστορία Νεότερη και Σύγχρονη, σελ. 269-291, Κεφάλαιο ΚΖ, Τόμος ΙΔ, Αθήνα 1977
- http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%91%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%9C%CE%AD%CF%84%CF%89%CF%80%CE%BF
15 σχόλια:
Afta na ta diavazei o adonis pou elege oti to eam ithele na kanei tin ellada sovietiki enosi kai malakies
Πολύ κατατοπιστικό και έγκυρο το άρθρο... 5.49
Ο ΕΛΑΣ μετά το '45 "συνέχισε την αντίσταση"!!!
Αντίσταση σε ποιόν? Η Ελλάδα ήταν ελεύθερη. Συνέχισε να σφάζει άοπλους Ελληνες θέλει να πει σε επιδρομές στην ύπαιθρο. Δεν έκανε αντίσταση, έκανε ΕΜΦΥΛΙΟ!!
nai mhpws le egw twra autoi sthn upai8ro htan tagmatasfalites dld atoma pou agapousan to e8nos kai as sthtizan tous nazi oxi opws oi kakoi aristeroi pou h8elan na dialhsoun thn xwra..
6.12 ... Αντισταση στον Αγγλο κατακτητη - πρωην συμμαχο !!! Τον εμφυλιο τον εφτιαξαν οι Εγγλεζοι , για να μη χασουν τον "πελατη". Τον εμφυλιο τον πολεμησαν οι δοσιλογοι ,οι μαυραγοριτες ,και οι γερμανοτσολιαδες , οχι οι "κουμουνιστες" .
Εκτος κι αν "κουμουνιστες" εννοουμε ολους εκεινους τους πατριωτες ,που πολεμουσαν τους γερμανους κατακτητες .Το 30% της Ελλαδας !!!
Πατριώτες Έλληνες είναι αυτοί που πολεμούν για την ανεξαρτησία της χώρας τους. Όσοι προσπάθησαν να μας κάνουν δώρο στους εβραιωσιωνιστές μπολσεβίκους του Λένιν και του Στάλιν δεν έχουν δικαίωμα να λέγονται Έλληνες. Δυστυχώς πήραν στο λαιμό τους πολλούς έντιμους πατριώτες που δεν κατάλαβαν την παγίδα και στράφηκαν εναντίων των ομοεθνών τους. Το κακό είναι ότι αυτό που δεν κατάφεραν να κάνουν τότε οι κομμουνιστοσιωνιστές το καταφέρανε τα ξαδερφάκια τους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που μας έχουν παραδώσει άνευ όρων στους Αμερικανοσιωνιστές τραπεζίτες. Ξυπνήστε και διαβάστε κανένα βιβλίο. Μην μασάτε το κουτόχωρτο που σας ταίζουν τα κόμματά σας. Μόνο ενωμένοι θα ήμαστε δυνατοί.
22 Ιουλίου 1943: Διαδήλωση κατά της επέκτασης της βουλγαρικής κατοχής
Στις αρχές Ιούλη 1943, οι Γερμανοί αποφάσισαν να αντικαταστήσουν με βουλγαρικά φασιστικά στρατεύματα, τα δικά τους στρατεύματα κατοχής και στην υπόλοιπη Μακεδονία(και Θεσσαλονίκη).
Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση των χιτλερικών, σηκώθηκε ισχυρό κύμα αγανάκτησης σε όλη τη χώρα. Στις 8 Ιούλη, η Κεντρική Επιτροπή του ΕΑΜ κάλεσε το λαό σε «συναγερμό για τη σωτηρία του λαού της Μακεδονίας και της Θράκης από τα νύχια των αιμοβόρων εισβολέων...». Απόφαση με παρόμοιο περιεχόμενο κυκλοφόρησε και η ΚΕ του ΕΛΑΣ.
Η αρχή των κινητοποιήσεων έγινε στη Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη στις 10 Ιούλη. Με την καθοδήγηση του ΕΑΜ, συγκροτήθηκαν συλλαλητήρια με συμμετοχή χιλιάδων πατριωτών στις πόλεις Κιλκίς, Εδεσσα, Βέροια, Γιαννιτσά, Κοζάνη, Βόλο, Καρδίτσα, κ.α.
Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων αποτέλεσε η μάχη που έδωσε ο αθηναϊκός λαός στις 22 Ιούλη 1943.
Τα γερμανικά τανκς επιχείρησαν χωρίς επιτυχία να διαλύσουν τις φάλαγγες των διαδηλωτών. Ακολούθησαν σκληρές συγκρούσεις. Στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν 30 διαδηλωτές, ανάμεσά τους η Παναγιώτα Σταθοπούλου, η Κούλα Λίλη, ο Κ. Δουκάκης, η υφαντουργός Ολγα Μπακόλα, η φοιτήτρια Αντωνιάδη, ο Μ. Καλοζύμης, ο Θωμάς Χατζηθωμάς, ο Θ. Τεριακής, ο Β. Στεφανιώτης και ο ανάπηρος του ελληνοϊταλικού πολέμου Αντώνης Παπασταυράκης. Τραυματίστηκαν 200 διαδηλωτές και συνελήφθησαν 500. Πολλοί από αυτούς καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές.
Όταν οι Γερμανοί αποφάσισαν να μεταβιβάσουν τη Θεσσαλονική στους Βούλγαρους,το ΕΑΜ αντέδρασε.
Πως γίνετε οι ΕΑΜοβούλγαροι όπως τους ονόμαζε το παραμύθι της εποχής να πηγαίνουν κόντρα στους Βούλγαρους;Το πραγματικό κουτόχορτο μας το δίνουν από τότε.Όπου και αν έχω ψάξει δεν μπορώ να βρω ούτε μία φώτο του ΕΑΜ με κόκκινη σημαία,παντού είναι με Ελληνικές.Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτός που το διέλυσε είναι το ίδιο το ΚΚΕ με τη συμφωνία της Βάρκιζας.
(συνέχεια)Ο αγώνας ενάντια στη νέα τάξη είναι αγώνας ενάντια στο διεθνή σιωνισμό όποιο χρώμα κι αν έχει. Οι εβραικής καταγωγής Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν, Τρότσκι, Στάλιν και πολλοί άλλοι εβραιοκομμουνιστομπολσεβίκοι έχουν τα ίδια συμφέροντα κι αφεντικά με τους διεθνείς σιωνιστές τραπεζοσυμμορίτες που μας πίνουν το αίμα. Ξυπνήστε, ενωθείτε κι αφήστε στην άκρη τα κόματα και τους εγωισμούς.
3 στοιχεια θα δωσω κι' οποιος καταλαβε, καταλαβε...
1ον: Πρωτου η Ιταλια επιτεθη στην Ελλαδα το ΚΚΕ καλουσε τους στρατιωτες να μην πολεμησουν μεσω του Ριζοσοπαστη(φυλ 2 Μαιου '40)(προκυρηξη ΚΚΕ 30 Απριλιου '40)κ.α, γιατι ειπαν οτι προκειται για ιμπεριαλιστικο πολεμο της Ελλαδος.
2ον: Η Σοβ.Εν. συνελαβε τον πρεσβη της Ελλαδος στη Μοσχα και τους Ελληνες διπλωματες αλλα και τους εργαζωμενους στην πρεσβεια ως εχθρους.
3ον: Τα θυματα των γερμανων στην διαρκεια τον τριων χρονων κατοχης(οχι στις μαχες), συμφωνα με την πρεσβεια, ανηλθαν σε λιγοτερα απο 700! Σε 3 χρονια κατοχης, δεν αναλογη ουτε ενα την ημερα(αυτο δεν βαρυνει μονο τους κομμουνιστες, και πληρωναμε και 200.000 συνταξεις αντιστασιακων).
ΔΑΡΝΑΚΑΣ
Φίλε Δάρνακα αν και δεν είμαι ΚΚΕ για το 1ο ο Ζαχαριάδης είχε καλέσει μέσα από τη φυλακή που ήταν όλα τα μέλη του ΚΚΕ να πολεμήσουν τον φασιστικό στρατό του Μουσολίνι.Και από όσο γνωρίζω το κάνανε όλοι.Το 40 όλοι οι Έλληνες αριστεροί και δεξιοί ήταν στο μέτωπο.
Πατριώτες, πλέον υπάρχει το ΕΑΜ Β' (με σημαία του τον αντικομμουνισμό).
http://www.eamb.gr/
http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/
Επισκεφτείτε επίσης την ιστοσελίδα
http://www.ydrohoos.gr/
Μπορεί να αλλάξει η ζωή σας!
Το σύμφωνο Ρίμπεντροπ- Μολότωφ υπογράφτηκε στη Μόσχα στις 23 Αυγούστου 1939. Το ΚΚΕ καμία αντίσταση δεν είχε κάνει μέχρι της 22 Ιουνίου 1941 που η Γερμανία επιτέθηκε κατά της Ρωσίας. Τότε το ΚΚΕ κάλεσε τον Ελληνικό λαό να υπερασπίσει την...Σοβιετική Ένωση!
http://sfoulidis.landofheroes.org/ethniki02/albanoi08.htm
Να πούμε για το Μ.Α.Β.Η. (Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου) που οι κομμουνιστές τους πρόδωσαν στους Αλβανούς και αυτοί τους σκότωσαν! Αργότερα ο Ριζοσπάστης θα παραδεχθεί : «Είναι γεγονός ότι οι Αλβανοί κατάσφαξαν Έλληνες της Β. Ηπείρου»! (2 Ιουνίου 1945). Δεν μας είπαν όμως ποιος έδωσε τη δυνατότητα αυτή στους Αλβανούς! Μήπως οι συνεργάτες τους, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΚΚΕ;
Έφτασαν στο σημείο να προτείνουν την ίδρυση κοινών υπαρχηγείων με τους Αλβανούς, συγκρότηση μικτών ταγμάτων και αναφορά της Ν. Ηπείρου ως Τσαμουριάς! (Κάντε κλικ να μεγαλώσει)
Κάποιοι μπερδεύονται και μιλάνε για σφαγές Ελλήνων σ έναν εμφύλιο που ξεκίνησαν οι κουμουνιστές. Εγώ απλά ρωτάω, αν κάποιοι Έλληνες πάρουν τα όπλα τώρα και δηλώσουν πως θέλουν να απελευθερώσουν την χώρα, πόσο άδικο θα τους αποδώσει η ιστορία;
Συμφωνία ΚΚΕ με τους αποχωρούντες κατακτητές στο Μελισσοχώρι. Σφαγές των ανταρτικών τμημάτων του Σχη Ψαρρού.
Προδοτική διακήρυξη του Ζαχαριάδη για Ανεξάρτητους Σλαβομακεδόνες και παράδοση της Μακεδονίας στους Σλάβους.
ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ΚΚΕ 80 ΧΡΌΝΙΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΠΗΛΕΥΣΗΣ ΑΓΩΝΩΝ.
Στους 100 Κομμουνιστοσυμμορίτες-εαμοβούλγαρους, ο ένας είναι κομμουνιστής οι 49 βλάκες-θύματα του μηχανισμού προπαγάνδας του ΚΚΕ και οι 50 πλιατσικολόγοι.
Η ΜΙΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΗ!!!!
ΜΕ 2 ΛΟΓΙΑ ΘΑ ΠΩ ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΘΑ ΞΕΡΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΜ ΚΑΙ ΤΟΝ '' ΚΑΛΟ ΚΥΡ-ΚΑΖΑΚΗ '' .... ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ BLOG ΜΟΝΙΜΑ!!!!
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΗΔΕΙΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΟΥΝΟΥΝΙΣΤΗΣ.ΕΑΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ.
Δημοσίευση σχολίου