Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Ποιοί είναι αυτοί οι "νέοι της επανάστασης στη Συρία" που οργανώνουν της διαδηλώσεις μέσω Facebook;



Έκκληση μέσω Facebook απηύθυναν οι «νέοι της επανάστασης στη Συρία» για νέες διαδηλώσεις...εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την πόλη Ντεράα, απ' όπου ξεκίνησαν οι εξεγέρσεις στα μέσα Μαρτίου. «Παρασκευή της οργής, η 29η Απριλίου, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ντεράα», αναφέρεται στη σελίδα στο Facebook, η «Συριακή Επανάσταση 2011». «Προς τους νέους της επανάστασης, αύριο θα είμαστε σε όλα τα μέρη, σε όλους του δρόμους...σε όλες τις..... πολιορκούμενες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της Ντεράα», γράφουν οι αντικαθεστωτικοί. 


Στη σελίδα προστίθεται ότι διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στις πόλεις Χομς και Μπανιάς. 
Ασυνεννοησία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Στο μεταξύ διχασμένο εμφανίσθηκε χθες Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίαζε με θέμα τις εξελίξεις στη Συρία, καθώς οι 15 χώρες μέλη του απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία και να εγκρίνουν το κείμενο της Ε.Ε. που καταδίκαζε τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη χώρα.
Στο προσχέδιο του κειμένου που είχαν συντάξει οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Πορτογαλίας, αντιτέθηκαν αρκετές χώρες από τις 15 που συγκροτούν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η Ρωσία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου, επέμεινε ότι οι εξελίξεις στη Συρία δεν συνιστούν απειλή στη διεθνή ειρήνη.
Η Κίνα και η Ινδία, ζήτησαν την έναρξη πολιτικού διαλόγου και την επίτευξη ειρηνικής λύσης στην κρίση, ωστόσο καμία από τις δύο χώρες δεν καταδίκασε την βία που ασκήθηκε ενάντια στους αντιφρονούντες.
Ωστόσο η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις ζήτησε από την κυβέρνηση της Συρίας να σταματήσει τη βία και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μη μείνει απαθής και να αναλάβει δράση.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε. προειδοποίησαν ότι σε περίπτωση που δεν εισακουσθούν σύντομα τα αιτήματα του λαού της Συρίας για μεταρρυθμίσεις, θα συνεχίσουν να πιέζουν για αυστηρότερες κυρώσεις.
Το κείμενο των ευρωπαϊκών κρατών καταδίκαζε τη βία στη Συρία και υποστήριζε τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι- μουν για μια διαφανή και ανεξάρτητη έρευνα για τους θανάτους των αντιφρονούντων πολιτών.
Όμως ο πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζααφάρι, δήλωσε κατηγορηματικά πως η κυβέρνησή του αντιτίθεται σε οιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση στις υποθέσεις της.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων περισσότεροι από 450 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν πριν από έξι περίπου εβδομάδες.
Το νερό, οι τηλεπικοινωνίες αλλά και το ηλεκτρικό, παραμένουν κομμένα στην πόλη που θεωρείται το προπύργιο των αντικαθεστωτικών. Μόνο το τελευταίο τριήμερο πάνω από 35 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων αλλά και δημοκρατικών ακτιβιστών.
Η Διεθνής Αμνηστία, επικαλούμενη μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων έκανε λόγο για ελεύθερους σκοπευτές που πυροβολούσαν εναντίον τραυματισμένων διαδηλωτών που κείτονταν αιμόφυρτοι στο δρόμο όπως επίσης πυροβολούσαν και όσους προσπαθούσαν να τους βοηθήσουν. 
Επίσης άλλα 203 μέλη του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ της Συρίας ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται από το κόμμα, έπειτα και από την παραίτηση 30 μελών του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πρακτικές που ακολουθούνται από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας για την καταστολή των διαδηλώσεων.
Τέλος, την Παρασκευή η επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως προκειμένου να εγκρίνει ψήφισμα στο οποίο θα απαιτείται ο άμεσος τερματισμός των προσπαθειών για τη βίαιη καταστολή όσων αντιδρούν στην εξουσία του Άσαντ, όπως επίσης θα συζητείται η άρση των περιορισμών που έχει επιβληθεί στους ξένους δημοσιογράφους που προσπαθούν να καλύψουν τα γεγονότα στη Συρία.
epikaira