Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Πως “διαβάζεται” η άνοδος της Χρυσής Αυγής



Ένα στοιχείο της δημοσκόπησης το οποίο δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ,  είναι η άνοδος των ποσοστών της «Χρυσής Αυγής». Αναμενόμενη αρκεί κάποιος να έμπαινε στο κόπο να μελετήσει προσεκτικά τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, κυρίως στο Δήμο Αθηναίων, αλλά και σε αρκετούς δήμους της χώρας. Η επιστροφή της ριζοσπαστικής δεξιάς, που κατά βάση είναι αντικοινοβουλευτική και συνεπώς αντιδημοκρατική, δεν είναι τυχαία.

Η πολιτική και οικονομική συγκυρία σαφώς ευνοεί το.... σύνδρομο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, το οποίο αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της ακροδεξιάς. 
Το 1,5% της «Χρυσής Αυγής» αποκαλύπτει και κάτι άλλο το οποίο θα κάνει αισθητή την παρουσία του στο εγγύς μέλλον. Αποκαλύπτει μια νέου τύπου πολιτική δύναμη, κατά κύριο λόγοαντισυστημική, η οποία έρχεται με δυναμικό τρόπο να εκφράσει οριζόντια τον λαϊκισμό που αποδεδειγμένα εμφιλοχωρεί σε όλα τα κόμματα.

Είναι προφανές ότι όσοι εκδηλώνουν θετική πρόθεση ψήφου για τη «Χρυσή Αυγή», δεν είναι κατ ανάγκη συνειδητοποιημένοι εθνικιστές ή ακροδεξιοί, αλλά 
απογοητευμένοι που εκδηλώνουν με αυτό τον τρόπο τη δυσαρέσκειά τους στον δικομματισμό και γενικότερα στο πολιτικό σύστημα. Το πλέον ανησυχητικό στην περίπτωση της «Χρυσής Αυγής» δεν είναι η αύξηση των ποσοστών της, αλλά η εκτίμηση ότι η δυναμική του ακραίου λαϊκισμού δεν έχει ακόμα φανεί συνολικά.statesmen

8 σχόλια:

ΑΙΑΝΤΑΣ είπε...

ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ . ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΘΟΥΛΗΣ.
ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΟΧΙ ΜΕ ΑΙΡΕΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΚΛΗΡΩΤΟΥΣ.

Modestus είπε...

Άντε ρε καραγκιόζη αρθρογράφε πάνε να κάνεις κανένα μπάνιο άπλυτε και άξεστε. Είδαμε τι κατάφερε και η δημοκρατική ολιγαρχία σου. Σε πείραξε η Χρυσή Αυγή που ζητάει το αυτονόητο να πάνε οι ξένοι στις χώρες τους από εκεί που ήρθαν δηλαδή. Όσο αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική είναι η Χ.Α. άλλο τόσο είναι και οι αριστερούληδες τυχάρπαστοι που πάνε και γλύφουν τους κώλους των λάθρο. Το ανησυχητικό είναι που υπάρχετε εσείς και έχετε κάνει την χώρα ένα απέραντο οίκο ανοχής.
Modestus

Νείκος είπε...

καλά αν ποτε βγουν αυτοι οι χρυσαυγίτες πρός τα έξω ζήτω που καήκαμε, μόνο που έχουν σβάστιγκες και γουστάραν τον εβραίο το Χιτλερ καταλαβαίνεις με τι έχεις να κάνεις...

κακόμοιρα Ελλαδίτσα... όπου και να γυρίσεις βλέπεις εβραιόσυμφερντολόγους που θα αποδημήσουν τη κουλτούρα σου είτε στο βωμό της πολυπολιτισμικότητας είτε του πατριωτισμού.

Arlekin είπε...

Η Χρυσή Αυγή εμφανίζει υψηλά ποσοστά μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας κι αυτό σχετίζεται άμεσα με την παρουσία των λαθρομεταναστών.Η επιλογή είναι ξεκάθαρο ότι σχετίζεται με αυτό το θέμα και ίσως και για το ότι στους Χρυσαυγίτες είναι ανεπτυγμένο το αίσθημα του πατριωτισμού.Έχει βαρεθεί ο κόσμος τους πουλημένους σκώληκες κι αντιδρά κατ'αυτό τον τρόπο,επαναλαμβάνω όχι για το σύνολο των θέσεων της.

Νείκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Νείκος είπε...

Φίλε μου θεωρώ πως ο πατριωτισμός οφείλει να είναι υγιής, πχ, ναι στο να φύγουν οι παράνομοι και βλαβεροί για τη κοινωνία μουσουλμάνοι κλπ που με το έτσι θέλω κάνουν τσιφλίκι τους τη χώρα μας και δημιουργούν γκέτο.

Ωστόσο σε αυτό υπάρχει και η άλλη όψη, αλλοδαποί που μεγαλώνουν τα παιδιά τους ως Ελληνες και αυτά τα παιδιά αγαπάνε την Ελλάδα σα χώρα τους επειδή δε γνωρίζουν άλλη χώρα, εκεί τι κάνεις?

Οι άνθρωποι στην Ελλάδα οφείλουν να κρίνονται με βάση το ποιόν τους και όχι με βάση τις ταμπέλες απο κει και πέρα, σκεφτείτε το εξής....

Οσο αριστεροί και δεξιοί σφάζεστε για τέτοια θέματα, που βεβαίως είναι σημαντικά παραμερίζετε τα σημαντικότερα, που δεν είναι άλλα απο τους πολιτικούς που εκμεταλλεύομαι πάνω απο 20,000 ευρω εκαστος το μήνα εισβάρος του φορολογούμενου λαού.

Ας λύσουμε λοιπόν πρώτα την άμεση προδοσία και μετά προχωράμε στην αναδόμηση της κοινωνίας.

Ανώνυμος είπε...

Ναι ρε ξεπουλημενοι Χρυση Αυγη θα ψηφισω κι εγω αυτη την φορα και το ιδιο πρεπει να κανουν ολοι οσοι ειναι απογοητευμενοι απο τα 2 πουλημενα μεγαλα κομματα. Θελω να δω τις μαπες τους οταν θα μπει η Χρυση Αυγη μεσα στην βουλη, θα ριξουμε πολυ γελιο και θα θελα να δω που θα κρυβονται ο Παγκαλος και τα αλλα λαμογια.

Ανώνυμος είπε...

XA 10%! Mono gia na pathoun kardiako i mala**es!