Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Τραπεζικό καρτέλ "και όποιος αντέξει"


Στο σημείο μηδέν η συγχώνευση τραπεζών
Η επόμενη μέρα του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, μετά την οριστική διακοπή των συζητήσεων ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank, τον βρίσκει εκεί ακριβώς απ' όπου ξεκίνησε ο κύκλος διαπραγματεύσεων: στο σημείο μηδέν. Οπου, όμως, νομοτελειακά, δεν μπορεί να μείνει για πολύ καιρό ακόμα. Και μπορεί σε εξέλιξη να βρίσκεται μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι οι προσπάθειες για περαιτέρω συγκέντρωση του τραπεζικού συστήματος, θα συνεχιστούν...


Το απαιτεί το Μνημόνιο, το προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος, το εύχεται η κυβέρνηση, ενώ θετικά τάσσονται ακόμα και οι ίδιοι οι τραπεζίτες. Εστω και αν διαφωνούν σε επιμέρους θέματα, τα οποία όμως, καμιά φορά, μπορεί να οδηγήσουν σε αποτυχία φιλόδοξες απόπειρες και πρωτοβουλίες.

Το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα είναι χρεωκοπημένο - μόνο στις ΗΠΑ έχουν βάλει λουκέτο πάνω από 300 τράπεζες τα τελευταία 3 χρόνια, και οι υπόλοιπες επιζούν διότι έλαβαν, και συνεχίζουν να λαμβάνουν τεράστια ποσά από τις κυβερνήσεις, με τη μορφή των "πακέτων σωτηρίας".

Έτσι, οι λαοί χρεωκοπούν, ώστε να επιβιώσουν οι τραπεζίτες, καθώς τα δάνεια που έχουν δώσει δε μπορούν αν αποπληρωθούν, καθιστώντας τους χρεωκοπημένους.

Τα λουκέτα, που παρατηρούνται ειδικά σε μικρομεσαίες τράπεζες (οι μεγάλες, με την εξαίρεση της Λέμαν Μπρόδερς ως τώρα, έχουν καλύτερη πρόσβαση σε "πακέτα σωτηρίας", και γλιτώνουν τη χρεωκοπία) οδηγούν προφανώς σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις.

Επιπλέον, οι τράπεζες που βρίσκονται σε σχετικά καλύτερη οικονομική θέση, εξαγοράζουν όσες έχουν πρόβλημα, ενώ άλλες τράπεζες ενώνονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν έναν πιο ισχυρό τραπεζικό όμιλο, που θα μπορέσει να τα πάει καλύτερα στην "αρένα", που θα μπορέσει δηλαδή να αρπάξει περισσότερα λεφτά από τα "πακέτα σωτηρίας", κτλ. Αλλιώς, οι τραπεζίτες φοβούνται (και οι φόβοι τους βέβαια είναι βάσιμοι) ότι θα χρεωκοπήσουν.

Έτσι, ο σύγχρονος καπιταλισμός οδηγεί νομοτελειακά σε μια τεράστια συγκέντρωση πλούτου και εξουσίας σε μια χούφτα χέρια, ακόμα λιγότερα απ' ότι ήδη μας έχει οδηγήσει.

Όμως, αντί να καθόμαστε να μας κυβερνούν μια χούφτα τράπεζες, που θα ελέγχουν τεράστια κεφάλαια, γιατί να μην επιτεθούμε εναντίον τους, παίρνοντας υπό την εξουσία μας τον πλούτο τους, ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε σαν άνθρωποι, όχι μέσα στην εξαθλίωση και τη δουλοπρέπεια απέναντι στις προσταγές αυτών των παρασίτων, που μόνο να τρώνε με χρυσά κουτάλια ξέρουν, εις βάρος όλων των άλλων;

Η εξέγερση, με άμεσους στόχους τη στάση πληρωμών, την έξοδο από το ευρώ και την κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, είναι επιτακτική ανάγκη πλέον, καθώς κάθε μέρα που περνά οι άνθρωποι αυτοί μας σπρώχνουν ολοένα και πιο βαθιά στο "βούρκο" ενός νέου μεσαίωνα, που δε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δεχτούμε.


ΥΓ: Θυμίζουμε και μια παλιότερη ανάρτηση μας, που την είχαμε κάνει στις 25 Σεπτεμβρίου 2010, και αναφερόμασταν στις τότε δηλώσεις του Γιωργάκη, ο οποίος δημόσια παραδεχόταν ότι...επιθυμεί ένα τραπεζικό καρτέλ 3-4 τραπεζών στην Ελλάδα!

http://tsak-giorgis.blogspot.com

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ddddddddddddddd