Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Αλβανία: «Ενθαρρύνεται η αλαζονική κρατική αστυνομία της Ελλάδας»


Ενώ η Ελλάδα έχει, σχεδόν, κλείσει τα σημεία διέλευσης των συνόρων της για τους Αλβανούς - στο μεγαλύτερο μέρος των συνόρων - έρχονται από τις Βρυξέλλες μηνύματα τα οποία ενθαρρύνουν την αλαζονική στάση του γείτονα και απομυθοποιούν ακόμη περισσότερο τους.....
πολίτες (Αλβανούς).Ο Pierre Mirel (φωτό), διευθυντής αρμόδιος για Βαλκάνια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε μια συνέντευξή του στο αλβανικό ‘Top Channel’, επεσήμανε τις συνέπειες που προκύπτουν από την κατάργηση των θεωρήσεων και της κατάχρησής τους, από τους Αλβανούς πολίτες που αναζητούν να ταξιδεύσουν στο χώρο ‘Σένγεκν’ χωρίς να πληρούν διάφορες προϋποθέσεις.
«Αν ορισμένα μέλη των κρατών μελών διαπιστώνουν ότι γίνεται κατάχρηση της ελεύθερης διακίνησης, καλά πράττουν» 
Και θα συνεχίσει: 
«Είναι πολύ σημαντικό για την απελευθέρωση των θεωρήσεων να τηρούνται οι όροι της συνθήκης αυτής. Έτσι δίνεται η δυνατότητα να επωφελούνται όλοι οι πολίτες από αυτό το ζήτημα, και δεν υπάρχει ο κίνδυνος κατάχρησής της".
»Το ζήτημα αυτό παρακολουθείται και πρέπει να δούμε τις προϋποθέσεις που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση (των ελληνικών αρχών), ώστε να γίνουν σεβαστές», δήλωσε ο Mirel.
Εξήγησε μάλιστα στη συνέντευξή του ότι οι πολίτες, ίσως, να μην μπορούν να ταξιδεύσουν και στα αεροδρόμια, εφ’ όσον δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται.
«Υπάρχουν διάφορες αιτίες, όπως λ.χ. αν οι ταξιδιώτες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τη διαμονή τους, στον τόπο που πηγαίνουν. Ξεκινάμε από εδώ. Είναι ανάγκη, λοιπόν να γίνει μια εκστρατεία ενημέρωσης για να την πρόληψη των κινδύνων αυτών στην ελεύθερη διακίνηση των πολιτών» είπε χαρακτηριστικά ο Mirel.
Στο μεταξύ, στο ζήτημα της ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι: 
«Αυτό το θέμα είναι στο χέρι της κυβέρνησής σας και του Κοινοβουλίου της Αλβανίας, και πρέπει να εργαστούν όλοι σκληρά, ώστε να διασφαλιστούν οι όροι οι οποίοι απαιτούνται. Η ‘μπάλα’ είναι στην Αλβανία , όπως και στην περίπτωση του Μαυροβουνίου, καθώς και στη Σερβία». Επιπρόσθετα, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επισκέπτονται τα Τίρανα, συχνά, προκειμένου να παρακολουθούν τη διαδικασία της απελευθέρωσης των θεωρήσεων. Ο εκπρόσωπος, εξάλλου, της βελγικής προεδρίας, Melchior Watelet, δήλωσε εξ’ αρχής ότι «η κατάργηση των θεωρήσεων αποτελεί μια δοκιμασία, μια εμπιστοσύνη της ΕΕ που προσφέρεται προς τους Αλβανούς».
--
Τίτλος άρθρου: «Pierre Mirel: Po ju monitorojmë. Oficerët e kufirit kanë të drejtë t’ju kthejnë», Δημοσίευση: Gazeta Shqip, 17.12.2010