Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΨΕΥΔΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΞΕΝΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ - Ξένες δηλώσεις «βούλιαξαν» τον δείκτη


Οι διαφορετικές απόψεις περί «πτώχευσης της Ελλάδας» και το αρνητικό διεθνές κλίμα δημιούργησαν αθρόες πωλήσεις και ζημιές για 126 μετοχές.  Aσφάλεια και προστασία μέσα από τις πωλήσεις αναζήτησαν χθες επενδυτές του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η... έξοδός τους υπαγορεύτηκε κυρίως από εξωγενείς παράγοντες, ενώ ελάχιστοι ήταν αυτοί που έπαιξαν το σενάριο των πρόωρων εκλογών μετά το προχθεσινό δίλημμα, που έβαλε ο.... πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Χρηματιστηριακοί κύκλοι έλεγαν ότι το ενδεχόμενο των εθνικών εκλογών είναι μια ακόμη αβεβαιότητα, η οποία όμως θα αντιμετωπιστεί στο μέλλον από τους επενδυτές. Η δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους του αμερικανικού κολοσσού Pimco ήταν αυτή που... τάραξε τα νερά, αφού ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε στάση πληρωμών στα επόμενα τρία χρόνια.

Όμως την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Standard&Poor’s είπε ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει. Οι επενδυτές «ζαλισμένοι» από τις διαφορετικές απόψεις και σε συνδυασμό με το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στις ευρωπαϊκές αγορές, προτίμησαν να πουλήσουν μετοχές που είχαν σημειώσει καλές επιδόσεις τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Πάντως, οι πιέσεις στους τίτλους των τραπεζών της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς και της EFG Eurobank προήλθαν από φήμες που ανέφεραν ότι επίκεινται ανακοινώσεις για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Στέλεχος της αγοράς ανέφερε ότι επί του παρόντος δεν συντρέχει λόγος για ανάλογες πρωτοβουλίες, αφού το κλίμα είναι θετικό, ενώ αν επιβεβαιωθούν οι φήμες, θα δημιουργηθεί κύμα πωλήσεων. Κάποιοι χαρακτήριζαν λάθος την επιλογή των πωλήσεων στην ΕΤΕ, η οποία χθες έκλεισε με πτώση 1,77% στα 8,34 ευρώ. Ο γενικός δείκτης έκανε βουτιά 1,78% και υποχώρησε στις 1.608,08 μονάδες. Στο σύνολο της αγοράς με ζημιές έκλεισαν 126 μετοχές, 54 με κέρδη και 120 παρέμειναν αμετάβλητες. Ο τζίρος ανήλθε σε 133,3 εκατ. ευρώ.