Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Προσφυγή κατά της ηλεκτρονικής κάρτας από την Αστυνομία



  • Ζητούν αφαίρεση του τσιπ με τα προσωπικά στοιχεία
«Να μπλοκάρουν» την έκδοση των νέων υπηρεσιακών τους ταυτοτήτων, που θα περιέχει «τσιπ» με προσωπικά στοιχεία, επιχειρούν αστυνομικοί με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι αστυνομικοί θέτουν θέμα παραβίασης της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα, αν και....
ζητούν να προβλεφθεί στις νέες ταυτότητες η υποχρεωτική ή προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος!
Με την προσφυγή που υπέβαλαν γυναίκα αρχιφύλακας και άνδρας υπαρχιφύλακας ζητούν να ακυρωθεί η διαταγή του αρχηγού ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τον νέο τύπο των υπηρεσιακών ταυτοτήτων, τις οποίες καλούνται να πάρουν σταδιακά οι αστυνομικοί.
Οι νέες ταυτότητες, μεγέθους πιστωτικής κάρτας κατασκευασμένης από πολυανθρακικό υλικό, θα περιέχουν στοιχεία αναγνώσιμα διά γυμνού οφθαλμού, αλλά και στοιχεία που θα φαίνονται μόνο κάτω από υπεριώδες φως (που υπάρχει στα σχετικά μηχανήματα για τις κάρτες), καθώς και ειδική ζώνη μηχανικά αναγνώσιμη MRZ.
Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι είναι παράνομη η ηλεκτρονική αποθήκευση προσωπικών δεδομένων, τα οποία απαριθμώνται μάλιστα ενδεικτικά (φύλο, ηλικία κ.λπ.), χωρίς να διευκρινίζεται ποια ακριβώς θα είναι, αν είναι ευαίσθητα ή απλά δεδομένα, με συνέπεια να προσβάλλονται οι αρχές της νομιμότητας, της προσφορότητας, της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας που πρέπει να τηρούνται πάντοτε κατά την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με τον Ν. 2472/97. Στην προσφυγή υποστηρίζεται ότι στις νέες ταυτότητες θα μπορούσαν κάλλιστα να αποθηκευτούν και άλλα στοιχεία μη εμφανή, εν αγνοία του κατόχου της ταυτότητας που δεν μπορεί να πληροφορηθεί, να ελέγξει και να προβάλει αντιρρήσεις, με συνέπεια τη διακινδύνευση των προσωπικών του δεδομένων.
Κατά τους αστυνομικούς, η προσβαλλόμενη διαταγή για τις ταυτότητες είναι άκυρη και ανυπόστατη και δεν στηρίζεται -κατά παράβαση του Συντάγματος- σε ειδική διάταξη νόμου.