Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010

Χάλκινο μετάλλιο για δύο Ελληνόπουλα στην 4η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής. Ντοπαρισμένα θα ήταν…


…αφού σύμφωνα με τα σκύβαλα πολλών ΜΜ”Ε”, είμαστε μία μικρή και ταπεινή χώρα που όποιος ξεχωρίζει είναι ντοπαρισμένος, δαιμονισμένος, υπερπατριώτης κ.α.
Χάλκινο μετάλλιο και μία τιμητική διάκριση είναι ο απολογισμός της ελληνικής αποστολής στην 4η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, που διεξάγεται στο Πεκίνο από τις 12 έως τις 21 Σεπτεμβρίου.
Οι μαθητές Ορφέας Βουτυράς από την....
. Αθήνα και Γιώργος Λιούτας από τα Τρίκαλα κέρδισαν το χάλκινο μετάλλιο, ενώ ο Νίκος Φλεμοτόμος από την Αθήνα απέσπασε τιμητική διάκριση. Στην Ολυμπιάδα συμμετείχαν 22 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία και τη Ν. Αμερική, με 110 μαθητές.
Οι δύο “χάλκινοι ολυμπιονίκες” κατάφεραν να συγκεντρώσουν ποσοστό 75% στη συνολική βαθμολογία των εξετάσεων που έγιναν στο πλανητάριο του Πεκίνου. Μεταξύ άλλων τους ζητήθηκε να βρουν την ακριβή ημερομηνία του έτους, σύμφωνα με συγκεκριμένη διάταξη των αστεριών στον ουρανό. Η ελληνική “ντριμ τιμ” σχηματίστηκε μετά από πολύ απαιτητικές εξετάσεις που οργάνωσε η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος στο Βόλο, με συμμετοχή 100 μαθητών απ όλη τη χώρα.
Την ελληνική αποστολή, στην οποία συμμετείχαν επίσης η Δέσποινα Παζούλη από τη Δράμα και ο Στέφανος Τύρος από την Καλαμάτα, προετοίμασαν ο καθηγητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και πρωτεργάτης στη δημιουργία του διεθνούς θεσμού, Γιάννης Σειραδάκης, ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Λουκάς Ζαχείλας, ο καθηγητής του τμήματος Φυσικής ΑΠΘ, Χαράλαμπος Βάρβογλης, ο καθηγητής του τμήματος Φυσικής ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Μελίδης, οι φοιτητές του τμήματος Φυσικής ΑΠΘ Γιώργος Βαλογιάννης και Αγγελος Τσιάρας, ο φοιτητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αλέξανδρος Φιλοθώρος και ο ερασιτέχνης αστρονόμος Αριστείδης Βούλγαρης.