Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ποιος πουλά CDS στην Ευρώπη; - Το μεγάλο τρικ των ιταλικών τραπεζών για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε δολάρια


Σημαντικά αυξημένες εμφανίζονται οι συναλλαγές των ιταλικών τραπεζών στην αγορά παραγώγων το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, με τους αναλυτές να αποδίδουν μεγάλο μέρος των συναλλαγών στην....

πώληση CDS, ασφαλίστρων δηλαδή έναντι κινδύνου, την ώρα που η κρίση χρέους στη Ζώνη κλιμακώνεται.

Πιο συγκεκριμένα, οι ιταλικές τράπεζες εμφανίζονται καθαροί πωλητές στην αγορά των CDS, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Bank of Italy, μέχρι τις 30 Ιουνίου πούλησαν συμβόλαια ύψους 24 δις. δολαρίων, από 17 δις. δολαρίων που ήταν τα συμβόλαια στα τέλη του 2010.

Η ονομαστική αξία των παραγώγων των ιταλικών τραπεζών αυξήθηκε 13% το πρώτο εξάμηνο του έτους, ήτοι στα 11,1 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα η οποία συνέλλεξε στοιχεία από τις UniCredit, Intesa Sanpaolo, Banca Monte dei Paschi, Banco Popolare και UBI Banca, οι οποίες διαχειρίζονται το 90% των συμβολαίων στην αγορά παραγώγων της χώρας.

Αν και τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι ακριβή για να αποδώσουν την εικόνα που επικρατεί, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στην αγορά, αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες πιέζονται σημαντικά στην κάλυψη των αναγκών τους σε δολάρια. Μάλιστα, είναι γνωστό στα γραφεία των αναλυτών ότι είναι πιο εύκολο να πουλήσει κανείς CDS, που είναι εκφρασμένα σε δολάρια ανακτώντας και την αντίστοιχη ρευστότητα, από το να κάνει χρήση των διευκολύνσεων των swap της ΕΚΤ, και να «στιγματιστεί» ότι δυσκολεύεται να δανειστεί στη διατραπεζική.

www.bankingnews.gr