Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Μετατρέπεται σε ομοσπονδιακό στρατό ο FRONTEX;



Οικονομική αυτοδυναμία, για την αγορά ή εκμίσθωση δικού του εξοπλισμού και θεσμική συμμετοχή, ειδικού επιθεωρητή, που θα ελέγχει το κατά πόσο γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα στις δράσεις της υπηρεσίας FRONTEX, περιλαμβάνονται στις νέες.... εξουσίες που εκχώρησε σήμερα σ’ αυτόν τον Οργανισμό φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εγκρίνοντας, με....
μεγάλη πλειοψηφία,τον σχετικό Κανονισμό.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, σε περίπτωση παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων,οι αποστολές που αναλαμβάνει ο Frontex θα μπορούν να αναστέλλονται ή να τερματίζονται ενώ, στα καθήκοντα του Οργανισμού θα περιλαμβάνεται και η παροχή βοήθειας στα κράτη μέλη, σε περιπτώσεις επείγουσας ανθρωπιστικής κρίσης και επιχειρήσεων διάσωσης στη θάλασσα.

Με τον νέο Κανονισμό, που αν γίνει δεκτός από το Συμβούλιο της ΕΕ, θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή πριν το τέλος του 2011, ο Frontex θα είναι υποχρεωμένος να σέβεται την αρχή ότι » κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να παραδίδεται στις αρχές μιας χώρας όπου μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του ή να απειληθούν οι ελευθερίες του».

Ο Frontex θα αγοράζει ή θα μισθώνει δικό του εξοπλισμό, όπως αυτοκίνητα και ελικόπτερα, χωρίς να εξαρτάται πλέον από τις συνεισφορές των κρατών μελών. Οι νέοι κανόνες απαιτούν επίσης από τα κράτη μέλη να τηρούν τις δεσμεύσεις τους, έτσι όπως αυτές θα διαπραγματεύονται σε ετήσια βάση, και να παρέχουν ένα συγκεκριμένο αριθμό συνοριοφυλάκων ή ποσότητα εξοπλισμού στον οργανισμό.

Οι Ευρωπαϊκές Ομάδες Συνοριοφυλάκων, οι οποίες θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα του οργανισμού και θα αναδείξουν το έργο των δράσεων που αυτός αναλαμβάνει, θα προκύψουν από τη συγχώνευση των υφιστάμενων «κοινών ομάδων συνδρομής» και των »ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα», και θα αποτελούνται από εθνικούς συνοριοφύλακες που θα διαθέτουν στον οργανισμό τα κράτη μέλη.

http://www.tsantiri.gr/

1 σχόλια:

mouths είπε...

Ωραία αρχίζουν νά τού δίνουν "εξουσίες" "ανεξαρτησία",
δυνατότητα νά ελέγχει τί θά κάνουν οί τοπικές αστυνομικές αρχές,τήν διαχείριση κρίσεων (πυρκαιές; "τρομοκρατικές ενέργειες";)...

Δημιουργούν λοιπόν ένα "ανεξάρτητο"(;) τέρας πού θά φροντίζει τήν ασφάλεια καί όχι τήν φύλαξη τών συνόρων.
Υποθέτω ότι μέ κάποιο πρόσχημα (τρομοκρατία) μελοντικά θά τού δώσουν τήν δυνατότητα νά φροντίζει γενικώτερα τήν ασφαλειά μας.
Δηλαδή νά στήνει (ναζιστικά) μπλόκα στούς δρόμους
νά κάνει έρευνα στά σπίτια μας...
Ωραία.
(Πάντως χωρίς τήν κατάργση τών τοπικών συνταγμάτων έιναι νομικά ανυπόστατο)