Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Συνάντηση Χριστόφια με το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ κι ο Ερντογάν ας το μάθει τελευταίος


Λεπτές ισορροπίεςΉταν μεν θετική η στάση που τήρησαν στη συζήτηση του Κυπριακού με τον Ντάουνερ (μέσω τηλεδιάσκεψης) τα περισσότερα μέλη του Σ.Α. για το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει υποθαλάσσιες έρευνες στην ΑΟΖ της, όμως το γεγονός ότι αυτό έγινε στη συζήτηση του Κυπριακού περικλείει και κινδύνους να γίνει κομμάτι των συνομιλιών, άρα και
αντικείμενο εκβιασμών και αλισβερίσι. Δηλαδή, κάτι σαν τους S-300. Ωστόσο, εκείνο που φαίνεται να παρακίνησε τα περισσότερα μέλη του Σ.Α. ήταν η ανησυχία μήπως οι έρευνες δώσουν πρόφαση στην Άγκυρα να προτρέψει την τ/κ πλευρά να «μπατάρει» τις διαπραγματεύσεις. Άρα, είχαν τους λόγους τους τα μέλη να ερωτήσουν.

Γεύμα με σημασίαΜε την ηγεσία του πανίσχυρου εβραϊκού λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχει συνάντηση και γεύμα ο Πρόεδρος Χριστόφιας στις 27 αυτού του μήνα, αν αυτό λέει κάτι… στην παρούσα συγκυρία και υπό την πίεση των διαδραματιζομένων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με τις χρυσοφόρες πια ΑΟΖ και το τουρκικό… ενδιαφέρον. Πάντως ο Ιανός θα είναι εκεί, ή κάπου εκεί για να ακριβολογούμε, για να σας ενημερώσει δεόντως για την εξόχως ενδιαφέρουσα συνάντηση και το «μενού» του γεύματος. Το συγκεκριμένο γεύμα θα λάβει χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος της φετινής παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Και συναντήσεις με προέδρουςΤο πρόγραμμα του Προέδρου Χριστόφια στις ΗΠΑ φέτος δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο. Πέραν της ομιλίας του στις 22 Σεπτεμβρίου στη Γενική Συνέλευση και της συνέντευξης Τύπου που θα προηγηθεί, έχει το γεύμα με τους «5» στις 23 Σεπτεμβρίου και τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα, της οποίας η ημερομηνία δεν έχει ακόμη κλείσει. Από τα υπόλοιπα, θα δώσει μία ομιλία την Πέμπτη στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης, θα γευματίσει την Τρίτη, όπως προαναφέραμε, με την ηγεσία του εβραϊκού λόμπι, ενώ την Τετάρτη θα παρευρεθεί στο γεύμα του γενικού γραμματέα με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών και στη δεξίωση του Μπαράκ Ομπάμα.

Γίνεται επίσης λόγος και για καμιά-δυο συναντήσεις με προέδρους, ενώ ελέγχονται ως αναξιόπιστες έως κακεντρεχείς πληροφορίες που αναφέρονται σε επανάληψη της συνάντησης με τον πρόεδρο του Ιράν, Μ. Αχμαντινετζάτ. Πάντως ο Πρόεδρος, την Τετάρτη, θα συναντηθεί επίσης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Το βράδυ της Παρασκευής θα παρευρεθεί και στο ετήσιο δείπνο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής.
Πηγη 

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Χριστοφιας πουλαει Κυπρο και ΑΟΖ στα ισραηλιτάκια και end of the game. Αν οι Κυπριοι δεν τον ριξουν, να θεωρουν το νησι τους παρελθον.