Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Έρχεται η έξυπνη κάρτα που θα "δέσει" τους Έλληνες - Πάντα για το "καλό" των πολιτών!





Στην έκδοση έξυπνης κάρτας για όλους τους φορολογούμενους προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διευκολύνονται οι συναλλαγές με το δημόσιο, να δοθεί τέλος στην υποχρέωση συλλογής αποδείξεων, αλλά και περαιώνονται με ευκολότερο τρόπο οι αγορές. Η ειδική κάρτα με........ bar code θα φέρει τα προσωπικά στοιχεία του κάθε πολίτη, όπως το ΑΦΜ και θα συνδέεται άμεσα με τράπεζες, αλλά και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την καταγραφή και τη διασταύρωση σε πραγματικό χρόνο των συναλλαγών.

Η κάρτα θα χορηγείται από το 2011 είτε από τις τράπεζες, είτε από το υπουργείο Οικονομικών. Οι συγκεκριμένες κάρτες θα είναι και χρεωστικές, ώστε να επιτυγχάνεται ο περιορισμός της χρήσης μετρητών. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με την κάρτα θα επιτευχθούν τα εξής:
*Προσφέρεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους προς το Ελληνικό Δημόσιο με χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, μέσω μηχανημάτων EFT/POS, ιδιοκτησίας της ΔΙΑΣ Α.Ε, που είναι εγκατεστημένα στις κατά τόπους Εφορίες. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα αξιοποιηθούν πλήρως οι υποδομές συστήματος πληρωμής ΔΙΑΣ.
*Ο φορολογούμενος θα αποδεσμεύεται από την μεταφορά μετρητών, θα πληρώνει με ασφάλεια, ενώ θα απολαμβάνει και πιστωτικές διευκολύνεις. 
*Μέσω των ειδικών τερματικών (POS) που διαθέτουν τα καταστήματα θα περνούν στον λογαριασμό του πολίτη τα ποσά των αποδείξεων. Η έκδοση και η λήψη της απόδειξης θα παραμείνει υποχρεωτική, ενώ οι υπηρεσίες του υπουργείου θα παρακολουθούν τον τζίρο των καταστημάτων και τις καθημερινές ροές του ΦΠΑ.
*Οι συνεπείς φορολογούμενοι θα επιβραβεύονται
*Δεν θα είναι δυνατή η χρήση τους προς το παρόν, στις συναλλαγές με μικροποσά και στο υπαίθριο εμπόριο.
Πάντως, το συγκεκριμένο σύστημα εγείρει πολλά ερωτηματικά σχετικά με το σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών, καθώς μέσω των συναλλαγών ουσιαστικά θα καταγράφεται η καταναλωτική συμπεριφορά. Έτσι, για να τεθεί σε λειτουργία, θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως από τηνΑρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.


http://greeknation.blogspot.com/2010/09/blog-post_3450.html