Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Νέες προκλητικές δηλώσεις Μιλόσοσκι


Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, σε ομιλία του, στη διάσκεψη της Κεντροευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας (CEI), που πραγματοποιείται στην πόλη Μπούντβα του Μαυροβουνίου, δήλωσε ότι, «η Μακεδονία βρίσκεται αντιμέτωπη με παράλογη πίεση να παραιτηθεί από το φυσικό και θεμελιώδες δικαίωμα κάθε κοινότητας να επιλέξει το όνομά της»«Πρακτικά, είναι αδύνατο να οδηγηθούμε - και μάλιστα υπό πίεση - σε λύση, η οποία θα εμπεριέχει μόνον τη θέση της μιας πλευράς», πρόσθεσε ο κ. Μιλόσοσκι.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του χθεσινού Συμβουλίων Γενικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της......

Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στο Λουξεμβούργο, ο κ. Μιλόσοσκι, δήλωσε ότι, «εάν η Μακεδονία λάμβανε ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, αυτό θα μπορούσε να έχει θετική επίπτωση στο γενικό πλαίσιο των σχέσεων με την Ελλάδα, όπως, επίσης, και στη διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα λειτουργούσε και ως κίνητρο για τη Μακεδονία να επενδύσει σε αύξηση των προσπαθειών για διευθέτηση των μακροχρόνιων διμερών διενέξεων». «Η εξέλιξη αυτή (σ.σ στο Συμβούλιο στο Λουξεμβούργο) δεν ήταν αναπάντεχη. Η Ελλάδα είχε δηλώσει πριν από το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ ότι δεν είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη λήψη μιας ομόφωνης απόφασης, προκειμένου να δοθεί στη Μακεδονία ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων και πιστεύω ότι η θέση αυτή της Ελλάδας, κατά κύριο λόγο, επηρέασε την έκβαση, η οποία δεν είναι ευνοϊκή», ανέφερε ακόμη ο κ. Μιλόσοσκι. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), σχολίασε ότι «χθες, στο Λουξεμβούργο, πραγματοποιήθηκε το χειρότερο δυνατό σενάριο για τη Μακεδονία, καθώς η χώρα ούτε καν συμπεριλήφθηκε στα συμπεράσματα». Το αποτέλεσμα του χθεσινού Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την ΠΓΔΜ παρουσιάστηκε ως «αρνητικό» από τα περισσότερα ΜΜΕ των Σκοπίων.
Σύμφωνα με τον μεγαλύτερο σε τηλεθέαση τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «Α1», στο Συμβούλιο υλοποιήθηκε το πλέον απαισιόδοξο σενάριο για την ΠΓΔΜ, καθώς όχι μόνο δεν έλαβε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά το ζήτημα της ενταξιακής της πορείας απουσιάζει εντελώς από τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου. Η αναμενόμενη παρέμβαση της Σουηδίας δεν πραγματοποιήθηκε, η Σλοβενία έμεινε μόνη να στηρίζει το ζήτημα της ΠΓΔΜ, το οποίο εν τέλει συζητήθηκε μόνο ατύπως, υπογράμμισε το «Α1».
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «Alfatv», το αποτέλεσμα του χθεσινού Συμβουλίου δεν συνάδει με τα συμφέροντα της ΠΓΔΜ, διότι δεν υλοποιήθηκε η δέσμευση της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου 2009, να επανέλθει η ΕΕ - στη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας - στο ζήτημα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ. Το αποτέλεσμα του χθεσινού Συμβουλίου καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι, η περαιτέρω πορεία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ εξαρτάται πλήρως από την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, σημείωσε ο τηλεοπτικός σταθμός.http://greeknation.blogspot.com/2010/09/blog-post_2374.html