Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ο ΟΜΠΑΜΑ, ΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ MAYΡΟΥ ΧΡΥΣΟΥ


του Justin Raimondo*

Προφανές είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου, που απευθύνονται σε μια παγκόσμια αγορά, είναι σχεδόν αδιαπέραστες από τις κυβερνητικές πολιτικές. Τόσο προφανές που ακόμη και η εφημερίδα του Rupert Murdoch και το τροφοδοτημένο με καύσιμα ίδρυμα (think tank) ''Cato'' αισθάνονται αναγκασμένoι  να δίνουν τα απαραίτητα...
επιχειρήματα. Μια ανάλυση του ''Cato'' αναφέρει ότι η τιμή του ακατέργαστου πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας αυξάνεται.

Και ας μην θέτει αυτό στις τιμές στις ΗΠΑ κανένα θέμα, αφού υπάρχουν φθηνότερες πηγές διαθέσιμες. Υπάρχει μια ταυτολογική πτυχή σε αυτόν τον ισχυρισμό: Οι τιμές αερίου αυξάνονται επειδή οι τιμές του ακατέργαστου πετρελαίου αυξάνονται. Ναι, αλλά γιατί αυξάνονται;

Το ''Cato'', ισχυρίζεται πως επειδή οι προμήθειες είναι σχετικά περιορισμένες στην αμερικανική παραγωγή πετρελαίου, έχουν αυξηθεί πραγματικά οι τιμές. Δυστυχώς, φαίνεται πως οι κατά καιρούς πρόεδροι των ΗΠΑ κατηγορούνται για τις αλλαγές που εμφανίζονται στην παγκόσμια αγορά, αλλά γενικά, η αλήθεια είναι πως δεν τις προκαλούν.

Είναι χαρακτηριστικό πως η ''Wall Street Journal'' του Murdoch απαλλάσσει τον πρόεδρο Ομπάμα ενάντια στις κριτικές του τύπου ''όλη αυτή η γιγαντιαία αύξηση στις τιμές αερίου προήλθε από τις πολιτικές του.'' Και συνεχίζει: ''Οι τιμές της αμερικανικής βενζίνης, όπως οι τιμές σε όλες τις προηγμένες οικονομίες, καθορίζονται από τις σφαιρικές χρηματιστηριακές δυνάμεις. Είναι δύσκολο να πει κάποιος πώς οι πολιτικές του Ομπάμα πρέπει να κατηγορηθούν για αυτό''.

Η εσωτερική παραγωγή πετρελαίου έχει λίγο να κάνει με τις τιμές. Eν τούτοις, πέφτουν πολλοί στο λάθος: Ο λόγος για την αύξηση της τιμής, μας λένε, είναι επειδή τα αποθέματα τελειώνουν και η ζήτηση είναι στα πάνω της. Η ερώτηση πάντως παραμένει, γιατί οι τιμές αυξάνονται;

Απολύτως απούσες στις ΗΠΑ είναι οι αναλύσεις που συνδέουν το ανωτέρω θέμα με την εκολλαπτόμενη  σύγκρουση με το Ιράν. Αυτό είναι σίγουρα μια περίεργη παράλειψη, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πρόεδρος Ομπάμα είναι πρόθυμος στο να αποδώσει τις αυξήσεις τιμών στους ''κακούς παίκτες του χρηματιστηρίου'', που ''παίζουν σε στοιχήματα τις μελλοντικές τιμές του πετρελαίου''.

Οι εντάσεις μέσα από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τρομάζουν τους Αμερικανούς, αφού μια πιθανή επίθεση των ΗΠΑ εκεί θα αναστάτωνε τα εκατομμύρια ιρανικά βαρέλια που εξάγονται καθημερινά. Οι επενδυτές προβληματίζονται από όλη αυτή την πολεμική ρητορική, και έχουν προσέξει τον αργό αλλά μάλλον αναπόφευκτο δρόμο των ΗΠΑ προς πόλεμο με το Ιράν. Και έχουν ήδη επενδύσει κάποιοι στη σύγκρουση αυτή και στην καταστροφική της επίδραση στους εφοδιασμούς με πετρέλαιο της παγκόσμιας αγοράς. Ακριβώς όπως οι επενδυτές αγοράζουν το χρυσό ως φράκτη ενάντια στον πληθωρισμό και την πτώση του δολαρίου, έτσι αυτοί οι ίδιοι επενδυτές βάζουν τα χρήματά τους ως φράκτη ενάντια στην όλο και περισσότερο πιθανή προοπτική μιας επίθεσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν - ένα γεγονός που θα οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου μέχρι τα 200 δολάρια το βαρέλι.

Εν αναμονή λοιπόν οι κερδοσκόποιι, στο ότι η ηγεσία των ΗΠΑ θα μπλέξει σε ακόμα έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Αντί οι αντιδράσεις σε ένα ενδεχόμενο πολέμου να εστιάσουν στην κατεύθυνση των πολιτικών ηγετών των ΗΠΑ, που προετοιμάζονταν να προωθήσουν έναν πόλεμο στο κέντρο της παγκόσμιας ενεργειακής λίμνης, η οργή κατευθύνεται στο μεγάλο πετρελαικό κεφάλαιο. Οι παίκτες αυτοί του άτυπου χρηματιστηρίου του πετρελαίου, αποτελούν ένα είδος συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, που προειδοποιεί για την πιθανότητα ενός πολέμου στη Μέση Ανατολή προτού αυτός να εμφανιστεί πραγματικά. Σε αυτό εκτελούν μια ζωτικής σημασίας λειτουργία.

Καταλαβαίνω πως οι μεγάλοι παίκτες του χρηματιστηρίου του πετρελαίου, στοιχηματίζουν ότι ο Ομπάμα μας οδηγεί στον πόλεμο με το Ιράν, και είναι αρκετά πιθανό να κερδίσουν  το στοίχημα. Είναι καταπληκτικό πώς τα  πράγματα έχουν αλλάξει στα τελευταία χρόνια, να τι υποστηρίζει ο Rothbard στο τέλος ενός μικρού δοκιμίου του: ''Αυτοί οι αδίστακτοι παίκτες του πετρελαικού χρηματιστηρίου μας προειδοποιούν για κάτι. Μήπως πολύ σύντομα δούμε αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη να σφυροκοπούν τις ιρανικές πόλεις; Και μήπως τότε αρχίσει κάτι γενικευμένο, με χρήση όπλων μαζικής καταστροφής; Το πρόβλημα είναι ότι κανένας δεν καταλαβαίνει τα προειδοποιητικά μηνύματα πολέμου που εκπέμπονται, ή και αν τα αντιλαμβάνονται μερικοί, πάντως κανένας τους δεν τα εκλαμβάνει ως σοβαρά''.



ΠΗΓΗ: ''Antiwar.com'' και για την ελληνική μετάφραση (αποσπάσματα): ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.
πηγη