Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Οι έξι τρόποι για να ανακάμψει η Ελλάδα


Σε έξι σημεία - κλειδιά εντοπίζει τη λύση στην κρίση χρέους η McKinsey & Company. Διαβάστε για την πρόταση δημιουργίας ενός νέου Εθνικού Μοντέλου Ανάπτυξης
Με την ψήφιση του νέου Μνημονίου να απομακρύνει έστω προσωρινά τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, ο Mark Gollom του CBS επισημαίνει ότι ενδεχομένως πυροδοτηθεί μια αλυσίδα γεγονότων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ταρακουνήσουν τις παγκόσμιες αγορές.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παρατηρητές που εκτιμούν ότι υπάρχει ελπίδα για την πολιορκημένη χώρα που έχει μία σειρά από πολλά υποσχόμενους τομείς που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στήριγμα της οικονομίας.
Σε δήλωσή του στο CBS News, ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιάννης Βαρουφάκης επισήμανε πως τα επώδυνα μέτρα λιτότητας το μόνο που θα κάνουν είναι να επιβαρύνουν τη χώρα με περισσότερο χρέος.
Ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Guelph, Θανάσης Στεγνός, επισήμανε ότι το κύριο πρόβλημα με την ελληνική οικονομία είναι ότι πρέπει να παράγει περισσότερα προϊόντα και πιο αποτελεσματικά.
Αυτό που κατέστη σαφές από την κρίση χρέους στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της McKinsey & Company, είναι ότι έχει ένα ατελές οικονομικό μοντέλο. Μεταξύ των προβλημάτων που εστιάζει είναι η υστέρηση στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εκτός από τα προβλήματα στα οποία αναφέρεται, έρχεται να προτείνει ένα νέο Εθνικό Μοντέλο Ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία που θα μπορούσε να αναθερμάνει την ανάπτυξη, να δημιουργήσει 520.000 θέσεις εργασίας και να συμβάλει στην εξοικονόμηση 55 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι χρυσοί τομείς
Οι τομείς που εστιάζει η εταιρεία είναι αυτοί του τουρισμού, του λιανικού εμπορίου, της βιομηχανίας, της ενέργειας και της γεωργίας που αντιπροσωπεύουν το 42% της οικονομικής παραγωγής και το 51% της συνολικής απασχόλησης.
"Υπάρχει ένας αριθμός από τομείς όπου η Ελλάδα δεν μπορεί μόνο να τα πάει καλύτερα αλλά και να καθιερωθεί", σημειώνει ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Tufts.
Ανθρώπινο δυναμικό
Αρχικά, όπως σημειώνεται, η Ελλάδα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το ανθρώπινο δυναμικό. "Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της χώρας είναι το ανθρώπινο δυναμικό, ένα εξαιρετικά μορφωμένο δυναμικό που δεν αξιοποιείται και παραμένει αδρανές", σημειώνει ο Γιάννης Βαρουφάκης.
Αυτό που τον φοβίζει, όπως αναφέρει, είναι ότι όσο θα επιχειρείται να "διορθωθεί" η κρίση χρέους, το υψηλά μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό θα έχει μεταναστεύσει στον Καναδά, την Αυστραλία ή τη Γερμανία όπως ήδη συμβαίνει.
Η McKinsey & Company διαπιστώνει πως οι επιχειρήσεις είναι διστακτικές στο να προσλάβουν περισσότερους εργαζόμενους λόγω των άκαμπτων νομικών απαιτήσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ υπάρχει κακή τοποθέτηση των νέων αποφοίτων πανεπιστημίων.
Τουρισμός
Ο Γιάννης Ιωαννίδης επισημαίνει ότι ο τουρισμός μπορεί να βελτιωθεί τόσο από την άποψη της ποσότητας όσο και από αυτή της ποιότητας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της.
Η McKinsey & Company έρχεται να προσθέσει σε αυτό ότι η χώρα πρέπει να αναδιαμορφώσει το τουριστικό προϊόν της με την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού, δημιουργώντας τις απαραίτητες υποδομές. Από αυτά θα μπορούσαν, όπως εκτιμάται να προκύψουν έσοδα της τάξεως των 18 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση μέχρι το 2021.
Ελληνικά προϊόντα
Σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία, που έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην ελληνική οικονομία, σημειώνεται πως η Ελλάδα θα έπρεπε να δώσει προτεραιότητα στις εξαγωγές προϊόντων, δεδομένου ότι υπάρχουν πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας.
Προτείνεται μάλιστα να αυξηθεί η ικανότητα επεξεργασίας, να δημιουργηθούν πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις και να ιδρυθεί η "Η Ελληνική Εταιρεία Τροφίμων", με όλα αυτά να υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσουν 120.000 θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Γενική φαρμακοβιομηχανία
Η Ελλάδα, όπως σημειώνεται στην έκθεση, φαίνεται προσηλωμένη στην αύξηση της διείσδυσης στη συγκεκριμένη αγορά. Με ορισμένες αλλαγές και την περαιτέρω επέκταση των εξαγωγών, οι πωλήσεις θα μπορούσαν να αποφέρουν έσοδα 2,2 δισεκατομμυρίων έναντι 1,1 δισεκατομμυρίου το 2010.
Υδατοκαλλιέργειες
Ενώ είναι μικρή σε μέγεθος, οι υδατοκαλλιέργειες στην Ελλάδα αναπτύσσονται κατά 3% κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να εξάγεται το 80% της παραγωγής. Η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, όπως επισημαίνεται, θα μπορούσε να βελτιωθεί με την επέκταση στην Ευρώπη και τη διεύρυνση των εξαγωγών της.
Ιατρικός τουρισμός
Εκτιμάται ακόμα ότι η χώρα θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστική στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά του ιατρικού τουρισμού. Ωστόσο υστερεί ως προς μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική και αναγκαίων υποδομών.
"Θα πρέπει να επικεντρωθεί στα εξωτερικά ιατρεία, όπως στις χειρουργικές επεμβάσεις στα μάτια, τα καλλυντικά, τη γονιμότητα, και να δημιουργήσει ισχυρό εμπορικό σήμα και φήμη ως ιατρικού τουριστικού προορισμού", σημειώνεται.
πηγη

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΕΞΙ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΙΝΑΙ :
Χρειάζεται κατ’ αρχήν να δοθεί από την Ελλάδα ένα ηχηρό χαστούκι στο παγκόσμιο σαθρό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ώστε να καταρρεύσει το σάπιο οικοδόμημα. ΤΩΡΑ ΕΚΛΟΓΕΣ, τις οποίες θα ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΙΑ, Ο ΛΑΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 120 ΠΑΡ.4 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ.
α) Μονομερής διαγραφή του χρέους (που το πληρώνουμε από το 1881) .
β) Νέο Σύνταγμα με ασφαλιστικές δικλίδες (για να μην ξαναγίνουν τα ίδια-κυρίως αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών καθώς και δυνατότητα ανάκλησης του εκάστοτε κυβερνώντος αν δεν τηρεί αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά-ανεξάρτητη δικαιοσύνη και όχι διορισμένη από την εκάστοτε κυβέρνηση).
γ) Δήμευση και κρατικοποίηση της ΤτΕ και 8 ακόμη μεγάλων τραπεζών (το κράτος τους έχει δώσει μέχρι και το τέλος του 2012 ως και 220 δις ευρώ-σαν στήριξη) που είναι υπόχρεες στο κράτος.
δ)Τύπωμα ΕΘΝΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ με παράλληλες πολιτικές προστασίας του, χωρίς να γίνει έρμαιο των διεθνών χρηματαγορών (και επενδύσεις σε αναπτυξιακά έργα, μείωση ανεργίας, εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας κτλ).
ε)Παραδειγματική τιμωρία και δήμευση περιουσιών όλων αυτών που πρωταγωνίστησαν τα τελευταία 30 χρόνια και αποδεδειγμένα μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.
στ)Δημοκρατία με συνεχή έλεγχο των διοικούντων και δυνατότητα ανάκλησης και κρίσης τους σε περίπτωση παρέκκλισης από το ΝΕΟ σύνταγμα...
Μόνο έτσι θα ανορθώσουμε τη χώρα.

Ανώνυμος είπε...

Εγω ξερω αλλους 6+1...δεν λεω 7 διοτι οι 6 εξαρτανται απο τον 7ο ο οποιος μεχρι στιγμης δεν υπαρχει!!!

1.Ανατρεπουμε τον ξενοδουλο προδοτικο συρφετο τον δικαζουμε και στελνουμε το ΔΝΤ απο εκει που ηρθε δηλ.στο γερο-δια-ο-ολο.

2. Εξοδος απο τη ΕΕ το ευρω και αργοτερα και απο το ΝΑΤΟ επιστροφη στο εθνικο μας νομισμα με ταυτοχρονη αρνηση πληρωμης του χρεους ως ειδεχθες,παρανομο,αντισυνταγματικο και προιον εσχατης εθνικης προδοσιας και παραδοσης εθνικης κυριαρχιας.

3.Απελαση ολων των λαθρομεταναστων κλεισιμο των συνορων με το στρατο και κινητρα για επιστροφη των ομογενων.

4.Στροφη προς τους παραδοσιακους συμμαχους μας εκ Β.Α. για τους πρωτους δυσκολους μηνες για βοηθεια σε τροφιμα καυσιμα και εγγυηση της εθνικης μας ασφαλειας και συνορων,με συμφωνιες συνεργασιας και οχι υποτελειας στη εκμεταλλευση του ενεργειακου και ορυκτου πλουτου μας και οχι μονο.

5.Διεκδικηση των ναζιστικων αποζημιωσεων και οχι εθνικη κοροιδια με μπουκοταζ γερμανικων προιοντων και διαμαρτυριες και προσφυγες σε παγκοσμιο επιπεδο εως οτου συμμορφωθουν.

6.Ενισχυση και ενθαρυνση της αγροτικης παραγωγης για αυταρκεια σε τροφιμα επανεκινηση της βιομηχανιας μας και της εσωτερικης παραγωγης,

7.Και τελος εναν η μερικους πραγματικους ελληνες και οχι ελληνοφωνα πιονια με τιμες προθεσεις και μεγαλα @ρχιδι@ που να μπορει και κυριως να θελει να τα κανει ολα αυτα και αλλα πολλα που συνεπαγονται...!