Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Ελληνική καινοτομία και ήδη πραγματικότητα ο ηλιακός ανελκυστήρας


Της Λινας Γιανναρου
Μια ιδέα που προήλθε από ένα μικρό παιδί γίνεται να μη γίνει επιτυχία; Ο Γιάννης Σαχσαμάνογλου είχε σαστίσει όταν πριν από λίγα χρόνια η 6χρονη κόρη του τον είχε ρωτήσει χαζεύοντας ένα ντοκιμαντέρ για φωτοβολταϊκά στην τηλεόραση εάν θα μπορούσε να κινηθεί και ένα ασανσέρ με τη δύναμη του ηλίου. Με τον ...πατέρα της να εργάζεται στη βιομηχανία ανελκυστήρων, η απορία τής γεννήθηκε φυσικά. «Μια μέρα, ναι», της απάντησε εκείνος και ο σπόρος μιας ιδέας τού είχε ήδη σφηνωθεί στο μυαλό. Τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, έγινε η επίσημη πρώτη. 
Μετά πέντε χρόνια αδιάκοπων ερευνών και πειραματισμών, η Mesolift, η μικρή επιχείρηση που δημιούργησε ο κ. Σαχσαμάνογλου, αφού αποχώρησε από τις μεγάλες εταιρείες του χώρου, κατόρθωσε να κατασκευάσει έναν πρότυπο οικιακό ηλιακό ανελκυστήρα, ο οποίος είναι και οικονομικά προσιτός. «Οταν έφτιαξα τη δική μου εταιρεία, ήθελα να απευθυνθώ σε ένα παραμελημένο “κοινό” για τη βιομηχανία, τις κατοικίες», λέει στην «Κ» ο ίδιος.
 «Η καινοτομία μας σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι ότι καταφέραμε να συνδυάσουμε την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών με τους ανελκυστήρες, αλλά ότι καταφέραμε το ασανσέρ να κινείται με ένα πολύ μικρό φωτοβολταϊκό, διατηρώντας πολύ χαμηλά το κόστος. Αλλωστε –εξηγεί– το στοίχημα σήμερα είναι να κατασκευάσουμε προϊόντα τα οποία να μπορούν να “εφαρμόσουν” στα σπίτια όταν η χρήση φωτοβολταϊκών γίνει καθεστώς. Είναι απορίας άξιον πώς το μόνο προϊόν για σπίτι που χρησιμοποιούσε την ηλιακή ενέργεια ήταν για δεκαετίες ο ηλιακός θερμοσίφωνας. Από τότε, κανένα άλλο προϊόν δεν βγήκε στην αγορά που να έχει αντίστοιχα πλεονεκτήματα, αλλά και αντίστοιχη επιτυχία». Η εφαρμογή του ηλιακού ανελκυστήρα είναι η πρώτη πράσινη εφαρμογή αυτής της κλίμακας για το σπίτι μετά τον ηλιακό θερμοσίφωνα.
Μεγάλη ανταπόκριση
Η ανταπόκριση, πάντως, για τον πρώτο ηλιακό ανελκυστήρα είναι μεγάλη.
Οι παραγγελίες διαδέχονται η μία την άλλη, με τον κόσμο να «επενδύει» στην πράσινη τεχνολογία, αλλά και στη σιγουριά ότι μια διακοπή ρεύματος δεν θα σημάνει εγκλωβισμό στο ασανσέρ (τροφοδοτείται πάντα από μπαταρίες). Στα σχέδια του κ. Σαχσαμάνογλου και των συνεργατών του είναι μέσα στην επόμενη πενταετία να λειτουργήσουν τον πρώτο ηλιακό ανελκυστήρα τεσσάρων έως έξι ατόμων με ταχύτητα 1 m/sec.
Μολονότι η Mezolift θα μπορούσε να πατεντάρει κάποια στοιχεία του ηλιακού ανελκυστήρα, δεν θα το κάνει. «Θέλουμε και άλλες εταιρείες να ασχοληθούν με αυτήν την τεχνολογία στο κοντινό μέλλον.
 Αυτό θα κάνει καλό και σε εμάς, αφού θα έχουμε ήδη μερίδιο στην ανερχόμενη αυτή αγορά, αλλά και στο καταναλωτικό κοινό, που θα μπορέσει γρήγορα να έχει ποιοτικούς ανελκυστήρες νέας γενιάς σε χαμηλές τιμές».
Τίποτε απ’ όλα αυτά, βέβαια, δεν θα ήταν εφικτό εάν κάποιοι Ελληνες προμηθευτές δεν στήριζαν την εταιρεία στους ατελείωτους πειραματισμούς της. «Και φυσικά, εάν το ελληνικό κράτος με την παντελή απουσία του και την προβληματική λειτουργία του δεν μας έκανε να καταλάβουμε ότι μόνο με τις δικές μας δυνάμεις μπορούμε να πετύχουμε το αδύνατο», καταλήγει ο κ. Σαχσαμάνογλου.