Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Η νέα βιομετρική «κάρτα του πολίτη», σε ρόλο Big Brother στην τσέπη μας!


Η «φοροκάρτα», που θα χρησιμοποιήσουμε το 2011 για την ηλεκτρονική καταγραφή όλων των οικονομικών συναλλαγών μας σε τράπεζες και καταστήματα, ώστε να μην απαιτείται η έκδοση αποδείξεων για την εφορία, είναι απλώς η αρχή. Το «κυρίως μενού» έρχεται στο τέλος του επόμενου χρόνου, οπότε αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η νέα... βιομετρική «κάρτα του πολίτη». Και οι δύο κάρτες, ωστόσο, προκαλούν έντονους προβληματισμούς και αντιδράσεις νομικών αλλά και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καθώς έχουν άμεση σχέση με την καθημερινή δραστηριότητα των πολιτών και τις σχέσεις τους με τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.


Νέα ταυτότητα
Σύμφωνα με την άποψη που επικρατεί σε κυβερνητικούς κύκλους, η «κάρτα του πολίτη», που θα αντικαταστήσει την παλαιά αστυνομική ταυτότητα, θα είναι βιομετρικού τύπου και θα περιλαμβάνει, εκτός του μικροτσίπ, ψηφιακή φωτογραφία του κατόχου της, τουλάχιστον δύο δακτυλικά του αποτυπώματα, την ηλεκτρονική του υπογραφή για συναλλαγές με διάφορες υπηρεσίες και σωρεία άλλων προσωπικών πληροφοριών (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ), τα οποία θα τον ταυτοποιούν.
Το περιεχόμενο της νέας κάρτας προκύπτει, λένε κυβερνητικές πηγές, από τον ευρωπαϊκό κανονισμό 444/2009, που υποχρεώνει όλες τις χώρες της Ε.Ε. να καθιερώσουν εντός δύο ετών βιομετρικά στοιχεία στα διαβατήρια και όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφά τους. Ηδη στα ελληνικά διαβατήρια έχουν ενσωματωθεί και η ψηφιακή φωτογραφία και τα δακτυλικά αποτυπώματα για όλους τους πολίτες άνω των 12 ετών.
Με δεδομένο ότι η κάρτα του πολίτη θα αντικαταστήσει την αστυνομική ταυτότητα, η οποία θεωρείται σήμερα ταξιδιωτικό έγγραφο, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η υποχρέωση ενσωμάτωσης αυτών των στοιχείων πρέπει να επεκταθεί και στη νέα «κάρτα του πολίτη». Έτσι, δέκα χρόνια μετά την κατάργηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων, αυτά επανέρχονται, για λόγους ασφάλειας, μέσω της Ε.Ε.! Οι φόβοι αυτοί αυξάνονται αν αναλογιστεί κανείς ότι στις νέες πλαστικοποιημένες κάρτες θα υπάρχει μικροτσίπ, όπου θα αποθηκεύονται κρίσιμες πληροφορίες, καθώς και μια σειρά από προσωπικά στοιχεία των πολιτών. Μέλη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, εκτός της γενικής ανησυχίας για την έκταση εφαρμογής της «φοροκάρτας» που εξέφρασε στη Βουλή ο πρόεδρός της, Χρ. Γεραρής, έλεγαν στην «Κ.Ε.» ότι «η έκταση των στοιχείων που ζητείται να καταγράφονται φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα μείζονος διακινδύνευσης στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών».


Υπό παρακολούθηση
Ενα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που ανακύπτουν, κυρίως από την καταγραφή της οικονομικής δραστηριότητας των πολιτών, είναι ο κίνδυνος δημιουργίας καταναλωτικού «προφίλ» και κατηγοριοποίησής τους, αφού όλοι, ακόμη και μαθητές, θα μπορούν να τις χρησιμοποιούν!
Βέβαια, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δεν έχει ενημερωθεί ακόμη επισήμως για το πλήρες περιεχόμενο των βιομετρικών και προσωπικών πληροφοριών που θα περιέχονται στην «κάρτα του πολίτη» και τη «φοροκάρτα». Αλλά, με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θεωρούσαν το περιεχόμενο αυτό πολύ βαρύ για τη διασφάλιση του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή. Κυβερνητικοί παράγοντες αποσαφήνιζαν, πάντως, ότι όλα τα βήματα εφαρμογής της νέας ταυτότητας θα γίνουν σε συνεννόηση και συμφωνία με την Αρχή.
Οι ίδιες πηγές προσέθεταν με νόημα ότι η φύλαξη των δεδομένων της κάρτας και η ταυτοπροσωπία του κατόχου της θα επιτυγχάνονται με προηγμένες μεθόδους και τεχνικές, ενώ σε κάθε στάδιο χρήσης θα απαιτείται ρητή συγκατάθεση του πολίτη. Για τον λόγο αυτό και θα αποδοθεί σε κάθε κάτοχο κάρτας ένας προσωπικός αριθμός ασφάλειας (ΡΙΝ) της κάρτας.
Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, από το 2012 όλοι οι έλληνες πολίτες θα διαθέτουν μια νέα, βιομετρική κάρτα, η οποία θα αποτελεί το ψηφιακό κλειδί για όλες τις συναλλαγές με το κράτος (και την εφορία) όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν.
Το κόστος της εγκατάστασης του νέου συστήματος βιομετρικών καρτών, αν και δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί επακριβώς, αναμένεται να φτάσει σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Και αυτό γιατί, εκτός του υλικού των καρτών, πρέπει όλες οι δημόσιες υπηρεσίες που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα ηλεκτρονικής αναγνώρισης να προμηθευθούν τις απαραίτητες ειδικές συσκευές υποδοχής και ανίχνευσης.


enet.gr

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΖΙΚΗ ΑΡΝΗΣΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ , ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ , ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ,,,,

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΠΑΙΔΕΣ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ???ΣΕ ΚΑΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΩΡΑ,ΑΝ ΟΧΙ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ,ΕΡΧΕΤΑΙ Κ Η ΑΛΛΗ ΚΑΡΤΟΥΛΑ Ε??..Η ΚΑΘΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ...ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΦΟΥ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ Κ ΜΕΤΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ??ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΑ ΑΜΥΑΛΑ Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΚΑΡΦΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ??

Ανώνυμος είπε...

τελικά πότε θα έρθει αυτή η καταραμένη κάρτα? Μια λένε αρχές 2011, μια λένε μέσα 2011, μια λένε τέλος 2011 τώρα λένε 2012, μας έχουν πρήξει.

Ανώνυμος είπε...

Ας περιμενουν. Θα τους μεινει στα αζητητα. Ας την χρησιμοποιουν μεταξυ τους να καρφωνουν ο ενας τον αλλο.

Ανώνυμος είπε...

ειχαν και οι αγγλοσαξονες καρτα του πολιτη και καταφεραν να τις πεταξουν ,ξερει κανεις πως??

Ανώνυμος είπε...

ΝΑΙ. ΔΕΝ ΤΙΣ ΠΗΡΕ ΚΑΝΕΙΣ.
ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΒΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ, ΝΑ ΚΛΕΨΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΝ ΚΑΤΟΧΟ ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΑΞΙΟΠΟΙΝΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ, ΑΛΛΑ ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

Μαζική άρνηση παιδιά,είναι ο μόνος δρόμος αντίστασης,αν πάει ο κάθε ένας μόνος του, την βάψαμε!Και δεν πρέπει,δεν πρέπει να τους κάνουμε το χατίρι!

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΑΙΡΝΩ ΚΑΙ....
http://youtu.be/lzvy3A-czE0

Ανώνυμος είπε...

ΑΣ ΕΡΘΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ Τ ΆΡ.....Α ΜΟΥ.
ΤΗ ΠΙΣΤΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΡΟΔΙΔΩ
ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΑΦΗΝΩ ΕΡΜΑΙΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΗ ΕΙΤΕ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΕΙΤΕ ΙΔΙΩΤΗ!

Ανώνυμος είπε...

Ανυπομονω και περιμενω με χαρα μικρου παιδιου ποτε θα βγει αυτη η καρτα ..ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΑΡΩ!!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΗΝ ΤΗΝ ΔΕΧΘΟΥΜΕ . ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΑΙΟΣΙΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ !!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο ! Τα έχετε πει όλα εδώ ! Αν είμαστε πολύ τι θα κάνουν θα το πάρουν πίσω ή να το πάνε αργότερα. Αφού ο Θεός γενναέι Παισίους κάτι έχει στα υπόψη του και για μας. Δηλαδή πολλά έχει αλλά που να το δω εγώ ο άχρηστος.

Ανώνυμος είπε...

αρνουμαστε μαζικα να την παρουμε αδερφια θα ειναι και το τελειωτικο πρεπει να τους δειξουμε οτι ειμαστε πιο δυνατοι απο αυτους.επανω τους να τους φαμε.διαδωστε το οχι στην φοροκαρτα

Ανώνυμος είπε...

Αδέρφια μου ο ακόμα πιο έσχατος καιρός πλησιάζει...Ας πούμε ΟΧΙ σε αυτήν την κάρτα διότι εκτός από αυτήν μετά θα μας πλασάρουν και το χάραγμα σαν δικαιολογία να μην χάνουμε την κάρτα.
Ας μας δώσει δύναμη ο θεός να μην προσκυνήσουμε το θηρίο και χαράξουμε πάνω στην σάρκα μας που με ΑΓΑΠΗ έπλασε ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ Θεός μας Ιησούς Χριστός, δίχνοντας ότι είμαστε δούλοι του Πονηρού. Μια συμβουλή: ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΥΧΗ!!!!!!!!!!!!