Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Κυριακή 27 Νοεμβρίου: Δημόσια ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ στην ΠΑΙΑΝΙΑ για το χαράτσι


Κυριακή 27 Νοεμβρίου: Δημόσια ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ στην ΠΑΙΑΝΙΑ για το χαράτσιΤην Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011 θα πραγματοποιηθεί Δημόσια Συνέλευση στο Κλειστό Γυμναστήριο Παιανίας σχετικά με… το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε), που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.


Όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος Παιανίας κ. Δημήτρης Δάβαρης, η προστασία των ανθρώπων που δεν έχουν δυνατότητα να πληρώσουν το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε) και η άρνηση χιλιάδων πολιτών να δεχτούν το αντισυνταγματικό και άδικο μέτρο εξελίσσεται σε κεντρικό πολιτικό και ουσιαστικό ζήτημα.

Η εν λόγω διάταξη θίγει τον κοινωνικό ιστό και δεν αντιμετωπίζει ισότιμα τους πολίτες και επιπλέον «έχει τουλάχιστον πέντε αντισυνταγματικότητες, και πλήττει το θεμελιώδες δικαίωμα της προστασίας της ατομικής ιδιοκτησίας» τονίζει ο Δήμαρχος και παραθέτει τους λόγους για τους οποίους είναι αντισυνταγματική, ως εξής:

«Βαπτίζεται» ένας φόρος σε τέλος, χωρίς να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα όπως επιβάλλεται.

Παραβιάζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης καθώς το ύψος του βάρους καθορίζεται βάσει της τιμής ζώνης και ανεξαρτήτως από την πραγματική αξία του ακινήτου και τον όροφο που βρίσκεται.

Οι αντικειμενικές αξίες (βάσει των οποίων καθορίζονται οι ζώνες) δεν είναι οι πραγματικές αξίες των ακινήτων, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται το άρθρο 17 και το δικαίωμα της δικαστικής προστασίας.

Ουσιαστική παραβίαση αποτελεί το γεγονός ότι φορολογείται το ακίνητο χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η πρόσοδος που προσφέρει.

Ο τρόπος είσπραξης του τέλους μέσω της ΔΕΗ είναι τριπλά αντισυνταγματικός.

Πρώτον διότι με απόφαση του ΣτΕ δεν μπορεί ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου να εισπράττει φόρους.

Δεύτερον, η κύρωση που έχει επιβληθεί, δηλαδή η διακοπή ρεύματος – ενός κοινωνικού αγαθού- σε περίπτωση μη καταβολής του τέλους, είναι κατάφορα αντισυνταγματική.

Τρίτον είναι αντίθετη με την αρχή της αναλογίας και παραβιάζεται η αρχή της προστασίας της προσωπικότητας και η ελευθερία των συμβάσεων μεταξύ ΔΕΗ και καταναλωτών.

Για τους ανωτέρω λόγους το Δημοτικό Συμβούλιο Παιανίας συνεδρίασε στις 16 Νοεμβρίου του 2011 και αποφάσισε

α) να προχωρήσει άμεσα σε αποστολή εξωδίκου προς κάθε αρμόδιο δικαστήριο και προς το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, ώστε να ανασταλεί το άδικο αυτό μέτρο και

β) τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής με σκοπό την ανάληψη δράσεων από μέρους του Δήμου.

Κατόπιν της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος απέστειλε εξώδικο στη ΔΕΗ την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου. Αφού συστάθηκε η διαπαραταξιακή επιτροπή, συνεδρίασε την Κυριακή 20/11/2011 και αποφάσισε ομόφωνα να οργανωθεί δημόσια συνέλευση των δημοτών την Κυριακή 27 Νοεμβρίου και ώρα 10:30 στο κλειστό Γυμναστήριο της Παιανίας (οδός Κύπρου).

Επίσης αποφασίστηκε να συνταχθεί ενημερωτική επιστολή προς όλους τους δημότες, να οργανωθεί και να λειτουργήσει από τις 28/11/2011 στο Δημαρχείο γραφείο ενημέρωσης και υποστήριξης των δημοτών για το χαράτσι και τέλος, ο Δήμος θα είναι αρωγός σε όποιον δημότη δε δύναται ή δεν επιθυμεί να πληρώσει το ανωτέρω τέλος.

ΠΗΓΗ: mesogianews.gr