Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Ώρα 17.30 Μέρκελ : Ναι δεν αποτελεί ταμπού η χρεοκοπία της Ελλάδας



Σοκ στην Ελλάδα από δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters πως η Γερμανίδα Καγκελάριος είναι απόλυτα σύμφωνη με τις θέσεις του υπουργού Οικονομίας, τις οποίες εξέφρασε στη σημερινή εφημερίδα Die Welt.

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ όταν ρωτήθηκε για το αν η Καγκελάριος συμφωνεί πως δεν αποτελεί ταμπού μια ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, απάντησε ΝΑΙ.

Το περίφημο 'ΝΤΟΥ'' του Βενιζέλου στις αγορές γίνεται μπούμερανγκ και ....

το Boomerang  επέμενε με νέο δημοσίευμα που έχει τίτλο ''Ίσως εγκαταλείψει την προσπάθεια για την Ελλάδα η Γερμανία''




Τη σκυτάλη από τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ πήρε το πρωί ο γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών Κρίστιαν Λίντνερ, που βλέπει δύο λύσεις για το ευρώ, την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την συντεταγμένη πτώχευση της Ελλάδας για να γίνει ριζική αναδιάρθρωση του χρέους της.

''Ως τελευταία συνέπεια δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι οι Έλληνες θα θελήσουν ή θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη'' είπε στο πρωινό μαγκαζίνο της γερμανικής τηλεόρασης ο κ. Λίντνερ.

Τα ίδια και χειρότερα σκέφτεται και προτείνει δημοσίως για εμάς και ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Χόρστ Ζέεχοφερ.Στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF, ο Ζέεχοφερ επανέλαβε πως δεν αποκλείεται η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και μάλιστα στο επικείμενο συνέδριο των Xριστιανοκοινωνιστών, το προεδρείο του κόμματος ''κατεβάζει'' πρόταση για να τιμωρηθεί η Ελλάδα που με ''μαγειρεμένα'' στοιχεία μπήκε στην ΟΝΕ.

Οι μόνοι Γερμανοί πολιτικοί που προς το παρόν δείχνουν να αντιστέκονται στη ρητορική περί αποβολής μας από την ευρωζώνη είναι οι Σοσιαλδημοκράτες, και αυτό επειδή πιστεύουν πως δεν γίνεται κάτι τέτοιο αλλά και γιατί φοβούνται πως θα ακολουθήσει ντόμινο.

''Φαίνεται ότι η Γερμανία προετοιμάζεται για μια χρεοκοπία'' συμπληρώνει στο δημοσίευμα κορυφαίος οικονομολόγος από την Royal Bank of Scotland που τονίζει''η Γερμανία μπορεί να είναι αυτή που θα κάνει την πρώτη κίνηση αλλά ίσως προετοιμάζονται κι άλλες χώρες''.

Πιο προωθημένος είναι ο τίτλος "Είναι θέμα χρόνου να χρεοκοπήσει η Ελλάδα" που αφορά στις εκτιμήσεις του τραπεζικού αναλυτή Richard Bove στο CNBC.



Η ζώνη του ευρώ κάνει τα πάντα για να αποφύγει να βρεθεί σε κατάσταση στάσης πληρωμών μια χώρα μέλος όπως η Ελλάδα, δήλωσε σήμερα στο Παρίσι ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος επανέλαβε την "εμπιστοσύνη" του στη σταθερότητα των τραπεζών.

"Μερικοί πρέπει να διατηρούν την ηρεμία και την ψυχραιμία τους", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο γάλλος επίτροπος στο περιθώριο ενός συνεδρίου, αναφερόμενος στη νέα πτώση που καταγράφεται στις χρηματαγορές.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοακίν Αλμούνια δηλώνει ότι, "με δεδομένο ό,τι γνωρίσαμε στην παρούσα κρίση", δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάγκη για νέα διάσωση υπερχρεωμένης χώρας, σε συνέντευξή του στην ισπανική οικονομική εφημερίδα Expansion.

''H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επεξεργάζεται κανένα σενάριο που να περιλαμβάνει την χρεοκοπία της Ελλάδας'' αισθάνθηκε, όχι τυχαία, την ανάγκη να δηλώσει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ.



Λίγο νωρίτερα, ο Όλι Ρεν μας είχε ''χρυσώσει'' το χάπι λέγοντας πως πάει καλά το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων και θα μας σώσει από χρεοκοπία.
''Η εκ βαθέων ανασυγκρότηση των δημοσιονομικών της Ελλάδας αποτελεί καλύτερη εναλλακτική για την ευρωζώνη από τη χρεοκοπία'' είπε ο Ρεν στη φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat.

"Από την Ελλάδα εξαρτάται", δηλώνει ο Τρισέ



Το σύνολο των ευρωπαίων ηγετών, και διίως των γερμανών, καλεί την Αθήνα "να θέσει πλήρως σε εφαρμογή τις δεσμεύσεις της", δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

"Οι διεθνείς θεσμοί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καλούν την ελληνική κυβέρνηση με σταθερό τρόπο" να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, διευκρίνισε ο Τρισέ που πρόσθεσε πως αυτό είναι "προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, του ελληνικού λαού".

"Αν η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώσει πολύ σταθερά όλες τις δεσμεύσεις, τότε θα είναι σε μια καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Όμως αυτό εξαρτάται απ' αυτήν", τόνισε.

Ο Τρισέ δήλωσε πάντως πως η υπόθεση εργασίας είναι πως η Ελλάδα θα ικανοποιήσει τους επιθεωρητές της ΕΕ και του ΔΝΤ.



Οι αγορές όμως δεν περίμεναν τις δηλώσεις κανενός, ούτε των Γερμανών, ούτε βέβαια της κυβέρνησης από τη ΔΕΘ.
Η αλήθεια των αριθμών και των χρηματαγορών είναι αμείλικτη για την Ελλάδα από το πρωί.

Το κόστος ασφάλισης για ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία ''πέταξε'' ως τις 5.842 μ.β., με αύξηση δηλαδή σχεδόν 1.000 μονάδων βάσης από την Παρασκευή, κάτι που μεταφράζεται σε 95% πιθανότητα χρεοκοπίας.

Νέο υψηλό ρεκόρ όλων των εποχών για τα διετή ομόλογα στο 63%, ενώ τα ομόλογα ενός έτους στο 11,7%.

Τα ελληνικά spreads είναι στις 2.141 μονάδες βάσης και το ελληνικό Χρηματιστήριο ''παλεύει'' στις 850 μονάδες με νέα πτώση εως και -4%.

Το ευρώ έναντι του δολαρίου καταρέει με την ισοτιμία στο 1,36680 που είναι χαμηλό ρεκόρ μηνών.

Ειδικά όμως το ευρώ έναντι του γιεν είναι στα 104,29 που είναι η χαμηλότερη ισοτιμία των τελευταίων 10ετών.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι ανησυχίες για την Ελλάδα είναι ο λόγος που έπεσαν και τα Ασιατικά Χρηματιστήρια.



Πτώση ρεκόρ 26 μηνών για τις ευρωπαϊκές μετοχές, με τον γερμανικό DAX κάτω από τις 5.000 μονάδες, σε επίπεδα Ιουλίου του 2009.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έπεφτε -2,7% στις 891,13 μονάδες,ο FTSE 100στο Λονδίνο στο -2,3%, ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη στο -2,9% και ο CAC 40 στο Παρίσι στο -3,9%.

"Βουτιά" έκαναν σήμερα οι αξίες ακόμα και στο αυστραλιανό χρηματιστήριο όπου χάθηκαν συνολικά 45 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας λόγω της ανησυχίας των αγορών για την οικονομία της ευρωζώνης, ενώ συνεχίζεται η φημολογία πως η Ελλάδα μπορεί να μην αποφύγει την πτώχευση.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη "βουτιά" του αυστραλιανού χρηματιστηρίου από τις αρχές του Αυγούστου, καθώς οι επενδυτές ξεπουλούν όσο-όσο μετοχές που θεωρούνται "επίφοβες" με αποτέλεσμα η πτώση να φθάσει στο 4,5%.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ούτε η ουροποσία αποτελεί ταμπού.

Comedia Finita είπε...

Ούτε η καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων είναι ταμπού. Έξοδος απο το Ευρώ τώρα και κλείσιμο των διάφορων Γερμανικών καταστημάτων που μας προμηθεύουν προιόντα με σαλμονέλες.

Ανώνυμος είπε...

ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΕΝΑ ΠΟΥΡΟ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ .........

ellinonenosis είπε...

Ανώνυμε 12 Σεπτεμβρίου 2011 10:50 μ.μ.

Καλά να κάνει το πουρό και αποφασίζει για εμάς μιάς και εμείς είμαστε ανίκανοι και ψευτόμαγκες να το κάνουμε απο μόνοι μας.