Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Πυρρίχιος: Ο αρχαιότερος ελληνικός πολεμικός χορός


Για την δημιουργία του υπάρχουν τρεις μυθικές εκδοχές:
1.Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Κρόνου, πριν τις Τιτανομαχίες και ενώ ο Ζευς ήταν ακόμα βρέφος, οι Κουρήτες χόρευαν τον πυρρίχιο γύρω του κάνοντας δυνατό θόρυβο με τα όπλα και τις ασπίδες τους για να.....
μην ακούσει ο παιδοκτόνος Κρόνος το κλάμα του.


2.Στην πολιορκία της Τροίας, ο Αχιλλέας, πριν κάψει το νεκρό του Πατρόκλου, χόρεψε τον Πυρρίχιο πάνω στην πλατφόρμα των καυσόξυλων πριν παραδώσει τον Πάτροκλο στη νεκρική πυρά (πυρά - Πυρρίχιος).

3.Ο Πύρρος (γιος του Αχιλλέα) κάτω από τα τείχη της Τροίας, χόρεψε σε αυτό τον ρυθμό, από τη χαρά του για το θάνατο του Ευρύπυλου (Πύρρος - Πυρρίχιος).

Όποια και αν ήταν η μυθική «καταγωγή» του Πυρρίχιου, το σίγουρο είναι ότι τον χόρευαν από τον Εύξεινο Πόντο μέχρι την Κρήτη, ενώ οι Σπαρτιάτες τον θεωρούσαν ένα είδος πολεμικής προπόνησης και τον μάθαιναν από μικρά παιδιά.

Για τον Πυρρίχιο βρίσκουμε αναφορές στον Όμηρο και τον Ξενοφώντα. Ο δεύτερος δε, κάνει λόγο και για μια άλλη, πιο «ελαφριά» ή «εκφυλισμένη» εκδοχή του Πυρρίχιου, την «πύρριχη». Αυτή η νεότερη εκδοχή του χορού υποβιβάζεται σε χορό συμποσίων, δε χορεύεται από ομάδες πολεμιστών χωρισμένους σε αμυνόμενους και επιτιθέμενους αλλά από μία ομάδα χορευτών (ανδρών και γυναικών) σε κύκλο.

Στις μέρες μας, τον Πυρρίχιο έχουν διασώσει οι Πόντιοι, σε μία μορφή που πλησιάζει την πύρριχη, χωρίς οπλισμό, με άνδρες και γυναίκες, αλλά αντί οι χορευτές να σχηματίζουν κύκλο, σχηματίζουν ευθεία γραμμή.
Πηγη

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για τον πυρρίχιο μιλάει ο Σωκράτης στην Πλατωνική Πολιτεία , τον χαρακτηρίζει πολεμικό χορό και περιγράφει τον τρόπο σύνθεσης του.
Καλό θα κάνουν οι πολιτικοί μας (και όχι μόνο) να διαβάσουν την Πολιτεία , θα διαβάσουν για τους ¨κηφήνες με κεντρί¨ και το που οδηγεί η ¨δημοκρατία του αριθμού¨ και όχι της ¨αξία¨ και όταν το κάνουν αυτό θα τους πιάσει ρίγος …

Ανώνυμος είπε...

Δεν μαζεύεται καμιά ομάδα να τον χορέψει αύριο στο σύνταγμα ?

Ανώνυμος είπε...

Να ενισχύσω λέγοντας ότι οι Πόντιοι κατά κανόνα δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να χορεύουν αυτό τον χορό, αν και υπάρχουν και εξαιρέσεις. Επίσης ο πυρρίχιος χορεύεται ακόμα και σήμερα και κυκλικά όπως παλιά. Είμαι κι εγώ Πόντιος στην καταγωγή και ξέρω κάποια πράγματα παραπάνω. Δείτε εδώ κυκλικό πυρρίχιο ή αλλιώς Σέρρα από τον ομώνυμο ποταμό του Πόντου http://www.youtube.com/watch?v=sFrk-CPNDVQ

Ανώνυμος είπε...

αυριο να παιζει στα μεγαφωνα η μουσικη ολη μερα
ασς φροντιση καποιος για αυτο

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ. ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΤΟΝ ΧΟΡΕΥΑΝ ΠΡΙΝ ΦΥΓΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΜΑΧΗ, ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΙΧΑΝ ΠΟΛΛΕΣ!!! ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΧΟΡΟΣ, ΠΟΥ ΣΕ ΕΜΨΥΧΩΝΕΙ, ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΒΕΙ ΤΑ ΑΙΜΑΤΑ!!
ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΣΤΑ ΜΕΓΑΦΩΝΑ ΝΑ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΜΟΥΣΙΚΗ. ΤΙΣ ΠΡΟΑΛΛΕΣ ΕΙΧΑΝ ΒΑΛΕΙ ΒΑΡΒΑΡΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΟΙ 300. ΚΙ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΡΩΤΗΣΑ ΓΙΑΤΙ ΕΒΑΛΑΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ!! ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΝΑ ΛΕΜΕ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ!!! ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ, ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ!! ΑΙΣΧΟΣ!!