Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Επιστροφή στην δραχμή: Λύση στο αδιέξοδο



Το να έχουμε το δικό μας νόμισμα προϋποθέτει ότι πρέπει να βγούμε από την ΕΕ. Αυτό έχει τα θετικά και τα αρνητικά του με τα θετικά να είναι λίγο περισσότερα.
Για πιο λόγο θα υποτιμηθεί το νέο μας νόμισμα; Ποιός θα το εκδώσει κατ' αρχάς;



Αν το εκδόσει η ΤΤΕ, δηλαδή εμείς, θα αντικαταστήσει τα ευρώ με δραχμές ή νέες δραχμές ή όπως θέλετε το ονομάζετε. Τα ευρώ που θα μαζέψει θα είναι χρήμα εν ισχύ στην παγκόσμια οικονομία και θα αποτελέσουν συναλλαγματικό απόθεμα το κράτους και δεν θα καταστραφούν, όπως όταν το κράτος πήρε τις δραχμές και μας έδωσε ευρώ.
Τα χρήματα αυτά φτάνουν και περισσεύουν για να βγούμε από το μνημόνιο και να μας καλύψουν το έλλειμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για ένα περίπου χρόνο.
Τα χρήματα αυτά θα αποτελούν βέβαια πληθωριστικό χρήμα, το οποίο όμως δεν θα μπει μέσα στην δικιά μας οικονομία, αλλά ένα μέρος του θα πάει στην οικονομία της ΕΕ και θα δημιουργήσει εκεί πληθωριστικό πρόβλημα.
Τα υπόλοιπα, σταδιακά θα πάνε στο εξωτερικό μέσω των πληρωμών των εισαγωγών μας.
Σε αυτή την περίπτωση το ευρώ θα υποτιμηθεί έναντι του δικού μας νομίσματος αρχικά και για περίπου ένα χρόνο μέχρι να ισορροπήσει το σύστημα.
Αν το δικό μας νόμισμα το εκδώσει η ΕΚΤ, δηλαδή η ΕΕ, και μας το δώσει παίρνοντας τα ευρώ μας τότε το πληθωριστικό χρήμα θα πάει κατευθείαν στην ΕΕ υποτιμώντας άμεσα το ευρώ σε σχέση με το δικό μας νόμισμα.
Ένα νόμισμα υποτιμάται κατά την διάρκεια των συναλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ποιός θα δεχθεί να πουλήσει π.χ. δραχμές για δολάρια σε χαμηλότερη τιμή από ότι έχει αγοράσει τις δραχμές από το ελληνικό κράτος, ώστε να υποτιμηθεί το νόμισμά μας;
Θα πουλάει το κράτος φθηνότερα το νόμισμά μας από μόνο του, όταν η ΕΕ θα έχει πληθωριστικό χρήμα από τα δικά μας ευρώ;
Το να έχουμε το δικό μας νόμισμα είναι το μόνο που μας σώζει εμάς σαν λαό και σαν οικονομία μακροπρόθεσμα, αλλά είναι αυτό που δεν συμφέρει τους δανειστές μας και τους λίγους έλληνες που έχουν μεγάλο πλούτο και για αυτό δεν θα μας αφήσουν να το κάνουμε.
Το να υποτιμηθεί βέβαια το νόμισμά μας αργότερα, δεν είναι κατ' ανάγκη κακό. Στις 13/3/97 είχαμε κάνει υποτίμηση 13% και μετά από δύο χρόνια μπήκαμε στην ευρωζώνη με 2% πληθωρισμό και πολύ καλά οικονομικά στοιχεία, χωρίς πολλές θυσίες από τον λαό, σίγουρα λιγότερες από ότι τώρα που μας τα παίρνουν από παντού και πάνε σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.

ΧΤ (Αναγνώστης)

onlygreeknews.blogspot.com

3 σχόλια:

Stavros είπε...

Να σημειώσω οτι έξοδος απο το ευρώ δεν σημαίνει και έξοδος απο την ευρωπαϊκή ένωση..

Ανώνυμος είπε...

όντως!Άλλο ευρωπαϊκή ένωση και άλλο νομισματική ένωση!

Ανώνυμος είπε...

και εγώ επίσης να σημειώσω ότι σημασία δεν έχει η επιστροφή στη δραχμή κυρίως. Αυτό είναι μόνο η μία πλευρά του προβλήματος. Αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι η Εθνική τράπεζα της Ελλάδος να κρατικοποιηθεί πλήρως γιατί τώρα είναι μία ιδιωτική ανώνυμη επιχείρηση που υποτίθεται ότι εργάζεται προς όφελος του κράτους αλλά στην πραγματικότητα προς όφελος των ιδιωτικώ μετόχων που την απαρτίζουν. Η Εθνική τράπεζα (της Ελλάδος-κάποτε, αν θυμάστε) δεν είναι παραπάνω εθνική απ'ότι είναι η federal reserve bank για τις Η.Π.Α. άλλα ονόματα ίδιο κόλπο. Ύστερα η επόμενη κίνηση θα έπρεπε να είναι η επιστροφή στη δραχμή. Χρειάζονται και τα 2 για να επιλυθεί το πρόβλημα