Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Washington Post : Ως μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η σφαγή... του Διστόμου!


Washington Post: Οι αποζημιώσεις και οι ΓερμανοίΩς μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χαρακτηρίζει η Washington Post τη σφαγή...

των κατοίκων του Διστόμου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1944, σε εκτενές ρεπορτάζ της για τις γερμανικές αποζημιώσεις, με αφορμή την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να ασκήσει τη δυνατότητα παρέμβασης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην εκκρεμή διαφορά Γερμανίας- Ιταλίας για την καταβολή τους.

Η γερμανική αντίδραση δεν.... άργησε να έρθει δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Guido Westerwelle, ο οποίος πήρε θέση για το θέμα επικρίνοντας την ελληνική στάση, λέγοντας «ότι δεν την καταλαβαίνει».

Όπως δημοσιεύει η Washington Post, επικαλούμενη το Associated Press, οι κάτοικοι του Διστόμου έχουν κερδίσει ήδη μία «μάχη» στα ιταλικά δικαστήρια για τις γερμανικές αποζημιώσεις καθώς παρόμοια αιτήματα έχουν και Ιταλοί ενάγοντες.

«Ναζιστικά στρατεύματα σκότωσαν 214 αμάχους στις 10 Ιουνίου 1944, στο Δίστομο. Πρόκειται για μία από τις χειρότερες θηριωδίες του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου στην τότε κατεχόμενη Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Η Γερμανία από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι τακτοποίησε τις υποθέσεις των αποζημιώσεων με μεταπολεμικές συμφωνίες και έχει απευθυνθεί για το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα στηρίξει τους κατοίκους του Διστόμου, συμπαρατασσόμενη με την ιταλική θέση.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Guido Westerwelle ανακοίνωσε σχετικά: «Στη Γερμανία αναγνωρίζουμε την ευθύνη της ιστορίας μας και συνειδητοποιούμε το πόσο υπέφερε ο ελληνικός λαός κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», πρόσθεσε. «Αλλά εμμένουμε στη θέση μας και είμαστε πεπεισμένοι ότι η νόμιμη άποψή μας θα επικρατήσει στο δικαστήριο».

Το γερμανικό υπουργείο εξωτερικών τονίζει επίσης ότι «δεν πρέπει να υπάρξει ετεροδικία στην περίπτωση γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων για τους κατοίκους του Διστόμου, διότι αυτό θα διαταράξει τη διεθνή νομιμότητα και σταθερότητα».

Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πριν από 10 χρόνια ελληνικό δικαστήριο (το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς) είχε δικαιώσει τους κατοίκους του Διστόμου αλλά η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να κατάσχει γερμανικές ιδιοκτησίες με το επιχείρημα της διατάραξης των διμερών σχέσεων. Είναι σίγουρο ότι στην περίπτωση που εκδικασθεί ετεροδικία εναντίον του γερμανικού κράτους περίπου 60 χρόνια μετά τη σφαγή του Διστόμου τότε θα ανοίξει ο δρόμος για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων και πολεμικών επανορθώσεων είτε από ιδιώτες είτε από νομικά πρόσωπα χωρών που επλήγησαν στον αιματηρότερο πόλεμο της ανθρωπότητας.

Εν τω μεταξύ νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, σε δηλώσεις του στο Mega, είπε ότι «η απόφαση της κυβέρνησης να παρέμβει η Ελλάδα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων για το Δίστομο, είναι μια κίνηση με ισχυρό συμβολισμό», σημειώνοντας πως η γερμανική πλευρά έχει ενημερωθεί σχετικά.


Διαβάστε περισσότερα: 
http://trikalagr.blogspot.com/2011/01/washington-post.html#ixzz1B3cnkSLZ