Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Προτάσεις σοκ από τους βιομηχάνους


Εργασία το Σάββατο και συμψηφισμός των υπερωριών

http://img.protothema.gr/B2ACCC1F4702635EA0DF49B6A32B6859.jpΑναβλήθηκε η συνάντηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λ. Κατσέλη, με τους κοινωνικούς εταίρους, η οποία είχε προγραμματιστεί για το απόγευμα λόγω κινητοποίησης μελών του ΠΑΜΕ έξω από το υπουργείο.
Νωρίτερα , ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος τάχθηκε υπέρ της ευελιξίας των ωρών εργασίας ώστε να μειώνεται το κόστος των υπερωριών και να αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ο κ. Δασκαλόπουλος πρότεινε, στη συνάντηση που είχε με τον κ. Χρυσοχοϊδή στο κτίριο του ΣΕΒ, συμψηφισμό των επιπλέον ωρών εργασίας και διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε 4μηνιαία βάση, ηλεκτρονική καταγραφή των υπερωριών ώστε να περιοριστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις ενώ πρότεινε απασχόληση την 6η μέρα με χορήγηση ενός επιπλέον ρεπό...

Επίσης εισηγήθηκε την άρση των περιορισμών στην εκ περιτροπής απασχόληση (διάστημα έως 6 μήνες, διαβούλευση). Η  υπουργός Εργασίας θα ενημερώσει  και τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το θέμα, υποστηρίζοντας πως αν εξασφαλιστεί η  συμφωνία των κοινωνικών εταίρων θα  έχει περισσότερες ελπίδες να εγκριθεί το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας από την Τρόικα.

Η  κ. Κατσέλη έχει προτείνει να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις μόνο σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που πρόκειται να κλείσουν και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έναν συν έναν χρόνο. Στις περιπτώσεις αυτές οι μισθοί να μειώνονται έως ένα όριο που να μην ξεπερνά το 15%- 20% της κλαδικής σύμβασης εργασίας.


Αναλυτικά οι προτάσεις σοκ του ΣΕΒ

Εκτός από την εργασία το Σάββατο, τον συμψηφισμό των υπερωριών και τη μείωση στο μισό του ποσοστού των προσλήψεων που καλύπτεται από ειδικές κατηγορίες εργαζομένων στη μελέτη για τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα που παρέδωσε την Τέταρτη ο ΣΕΒ στον  Μ. Χρυσοχοίδη υπάρχουν και άλλες προτάσεις-σοκ.

Τα εμπόδια που καταγράφονται ξεπερνούν τα 230 (η υποχρέωση από το μνημόνιο ήταν να καταγραφούν 30) και εκτείνονται σε ολόκληρη τη διάρκεια ζωής της επιχείρησης: από την αδειοδότηση και την καθημερινή λειτουργία μέχρι το κλείσιμο και την εκκαθάριση της εταιρίας.

Ανάμεσα στις προτάσεις του ΣΕΒ, είναι να καταργηθούν τα χαρτόσημα, μεγαρόσημα, παράβολα, να παύσει η υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια και η υποχρεωτική δημοσίευση των ισολογισμών στις εφημερίδες και να καταργηθεί το αγγελιόσημο στις διαφημίσεις και το τέλος υπέρ της ΕΡΤ που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ο ΣΕΒ προτείνει επίσης κατάργηση επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων στις οποίες περιλαμβάνονται, το Δικαίωμα εκτελωνιστικών εργασιών (ΔΕΤΕ), οι εισφορές σε φάρμακα, δίδακτρα, εισιτήρια πλοίων, καύσιμα, αλεύρια, εισιτήρια θεάτρων και κινηματογράφων, στο ελαιόλαδο (για την καταπολέμηση του δάκου), στα κεριά (για το ταμείο κληρικών).

Ο Σύνδεσμος εισηγείται μάλιστα, απελευθέρωση για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς και εξορθολογισμό των κομίστρων στις αστικές συγκοινωνίες και τα ταξί.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, οι επιχειρήσεις ζητούν ακόμη απελευθέρωση των περιθωρίων κέρδους στα οπωροκηπευτικά, αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, κατάργηση της διατίμησης στα κυλικεία των πλοίων, κατάργηση της έκδοσης τιμολογίων από τους αγρότες, όπως επίσης και της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να ενημερώνουν το υπουργείο Ανάπτυξης για τις αυξήσεις τιμών και την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις εξαγορές - συγχωνεύσεις.

Ζητά επίσης "ορθολογική τιμολόγηση" της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του νερού, όπως επίσης και των λιμενικών υπηρεσιών.


Τέλος, ο σύνδεσμος προτείνει κατάργηση των περιορισμών για εγκατάσταση-επέκταση-εκσυγχρονισμό βιομηχανιών και αποθηκών στην Αττική, απελευθέρωση των μεταφορών με ελεύθερες άδειες για ΙΧ φορτηγά, απελευθέρωση της παραγωγής ψωμιού από κατεψυγμένη ζύμη καθώς και κατάργηση του περιορισμού τα φαρμακεία να ανήκουν κατά 51% σε φαρμακοποιούς και των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων, κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου, μείωση των τελών κινητής τηλεφωνίας, επιβολή ΦΠΑ στα ΕΛΤΑ.

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έκανε λόγο για χρήσιμη και σημαντική πρωτοβουλία με μεγάλη συνεισφορά στην προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ενώ ανέφερε ότι σε λίγες ημέρες θα παρουσιαστεί ο νέος επενδυτικός νόμος, καθώς και το στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση των εξαγωγών.

Ο ΣΕΒ, εντοπίζει γενικά τις πηγές των εμποδίων στους εξής παράγοντες:

  • Συναρμοδιότητες υπουργείων και φορέων (αλληλοεπικαλύψεις).
  • Έλλειψη συνεργασίας συναρμοδίων υπηρεσιών.
  • Παρεμβολή Επιμελητηρίων και επαγγελματικών συνδέσμων κυρίως για είσπραξη μη ανταποδοτικών αμοιβών ή υποχρεωτική χρήση των υπηρεσιών τους.
  • Άγνοια λειτουργίας της αγοράς. Μη συνεργασία με την επιχειρηματική κοινότητα.
  • Έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού.
  • Πολυνομία.
  • Νοοτροπία κρατικού παρεμβατισμού.

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έκανε λόγο για χρήσιμη και σημαντική πρωτοβουλία με μεγάλη συνεισφορά στην προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ενώ ανέφερε ότι σε λίγες ημέρες θα παρουσιαστεί ο νέος επενδυτικός νόμος, καθώς και το στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση των εξαγωγών.

«Πολύ χρήσιμη η μελέτη-σοκ του ΣΕΒ»

Για πρώτη φορά, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να διαφωνεί κάθετα με τις προτάσεις - εισηγήσεις σοκ του ΣΕΒ σε ό,τι αφορά μια σειρά ανατροπών των δυσχερειών της αγοράς, με αποτέλεσμα οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοΐδη να χρήζουν πολλαπλών ερμηνειών. Όπως ο υπουργός τονίζει, «οφείλουμε όλοι να υπερβούμε τους παραδοσιακούς μας ρόλους», αφήνοντας έτσι ανοικτό το θέμα της συζήτησης των εργασιακών θεμάτων και προτάσεων, αλλά και ζητημάτων γραφειοκρατίας. Οι πλήρεις δηλώσεις έχουν ως εξής:

«Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να προχωρήσουμε μαζί, ώστε να διαμορφώσουμε ένα νέο Εθνικό Σύμφωνο για την Ανάπτυξη, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, στόχους, δράσεις και χρονοδιάγραμμα», ζήτησε σήμερα από τους κοινωνικούς εταίρους ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, παραλαμβάνοντας μελέτη για τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα που του παρέδωσε το Προεδρείο του ΣΕΒ.

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επισήμανε ότι η σημερινή συνάντηση εκπέμπει το μήνυμα ότι «για να δημιουργήσουμε συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης, οφείλουμε όλοι να υπερβούμε τους παραδοσιακούς μας ρόλους, να σκεφτόμαστε δημιουργικά και να είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες, ώστε να προλαμβάνουμε τις εξελίξεις».

Ακόμη, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η προσπάθεια για αναθέρμανση και επανεκκίνηση της οικονομίας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «την επόμενη εβδομάδα παρουσιάζουμε το νέο επενδυτικό νόμο, καθώς και την εθνική μας στρατηγική για τις εξαγωγές. Γυρίζουμε σελίδα, γράφοντας ένα νέο αναπτυξιακό αφήγημα για τη χώρα, για τη νέα γενιά, για να αποκτήσουμε υγιείς και βιώσιμες οικονομικές βάσεις».

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του υπουργού: «Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών και το προεδρείο του πήραν μια σημαντική πρωτοβουλία: να καταγράψουν μια σειρά από εμπόδια για την επιχειρηματικότητα.

Σήμερα με ενημέρωσαν και μου παρέδωσαν την πάρα πολύ χρήσιμη μελέτη τους. Τους συγχαίρω για την πρωτοβουλία τους. Είναι πράξη ευθύνης και σημαντική συνεισφορά στην προσπάθειά μας να καταρτίσουμε ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Εμείς συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση την προσπάθεια: την επόμενη εβδομάδα παρουσιάζουμε το νέο επενδυτικό νόμο, καθώς και την εθνική μας στρατηγική για τις εξαγωγές. Γυρίζουμε σελίδα, γράφοντας ένα νέο αναπτυξιακό αφήγημα για τη χώρα, για τη νέα γενιά, για να αποκτήσουμε υγιείς και βιώσιμες οικονομικές βάσεις.

Η σημερινή συνάντηση όμως εκπέμπει άλλο ένα σημαντικό μήνυμα.
Ότι για να δημιουργήσουμε συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης, οφείλουμε όλοι να υπερβούμε τους παραδοσιακούς μας ρόλους.
Να σκεφτόμαστε δημιουργικά.
Να είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες.
Να προλαμβάνουμε τις εξελίξεις, πριν οι εξελίξεις μας προλάβουν. 


Με αφορμή τη σημερινή συνάντηση και την πρωτοβουλία του ΣΕΒ, καλώ και τους υπόλοιπους επιχειρηματικούς, κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους εμπόρους, τους νέους επιχειρηματίες, τα ερευνητικά ινστιτούτα να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να προχωρήσουμε μαζί. 

Στόχος μας είναι ένα Εθνικό Σύμφωνο για την Ανάπτυξη, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, στόχους, δράσεις και χρονοδιάγραμμα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε».