Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Ψήφισμα για μείωση 30% των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου


Άμεση μείωση κατά 30% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, προτείνεται με ψήφισμα που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενόψει της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα που ξεκινά την επόμενη Δευτέρα στο Κανκούν, στο Μεξικό.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη στάση της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, τόνισε στην Ευρωπαία επίτροπο για την....

Κλιματική Αλλαγή, Κόνι Χέδεγκορ, ότι ο στόχος για μείωση των εκπομπών, κατά τουλάχιστον 30% θα διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

«Στην Ευρώπη, το 2009, φτάσαμε στη μείωση κατά 17,3% των εκπομπών. Ο στόχος για το 2020 είναι μόλις 20%. Θα μπορούσαμε να τον πετύχουμε εύκολα, πολύ γρηγορότερα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην προχωρήσουμε στο 30% και παραπάνω, προκειμένου να είμαστε εντός των επιστημονικών ορίων για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και να προωθήσουμε ταυτόχρονα τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας μας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να γίνουμε ξανά ανταγωνιστικοί», δήλωσε ο Κρίτων Αρσένης, με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι «είναι παράλογη η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις εκπομπές αερίων, που προκύπτουν από την αλλαγή στη χρήση της γης λόγω δόμησης ή άλλων δραστηριοτήτων και στην αναδάσωση (γνωστό ως LULUCF), ένα ζήτημα άμεσα συνδεδεμένο με αυτό του REDD+. Η ΕΕ προτείνει ένα πολύ πιο περίπλοκο και υποκειμενικό σύστημα καταγραφής αποκλίσεων από προβλεπόμενες εκπομπές, αντί να μετρήσουμε τις απόλυτες μειώσεις ή αυξήσεις των εκπομπών σε σχέση με τη χρονιά βάσης, το 1990.»

«Σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα απαιτούμε περισσότερη υπευθυνότητα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Επιτροπή», κατέληξε ο κ. Αρσένης.



Β.Τσεκούρας/ΑΠΕ

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ειμαι περίφανος που έχουμε τέτοιους εκπρόσωπους!
Λέτε να γλιτώσουμε και από το ΔΝΤ με τόσες θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν?