Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΛΙΟ


Μέσα στην ελληνική «μιζέρια» υπάρχουν κάποιοι τομείς που δεν το βάζουν κάτω και επιμένουν να οδηγούν την πρόοδο. Δεν ασχολούνται με μνημόνια, ούτε μίζες και θέματα κάτω από το τραπέζι. Ασχολούνται με την επιστήμη τους, για αυτό που έδωσαν και τον όρκο.
Σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διαστήματος λαμβάνουν μέρος έλληνες επιστήμονες από τοπανεπιστήμιο Αθηνών.
Συμμετέχουν στην κατασκευή ενός ηλιακού στεμματογράφου για την.... παρακολούθηση του στέμματος του ήλιου και θα αναλύσουν πως οι ηλιακές εκρήξεις επηρεάζουν τον καιρό στη γη...

Οι έλληνες ερευνητές ανήκουν κυρίως στο τμήμα αστρονομίας και αστροφυσικής του πανεπιστημίου Αθηνών ενώ όλο το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία.
Τα όργανα που θα κατασκευάσουν οι έλληνες επιστήμονες θα τοποθετηθούν σε δύο ερευνητικά μη επανδρωμένα διαστημόπλοια και θα τεθούν σε τροχιά γύρω από τον ήλιο.
Στη θερμοπυρηνική ενέργεια που παράγεται στο κέντρο του Ήλιου οφείλουν την ύπαρξή τους η ανθρωπότητα και κάθε μορφή ζωής πάνω στη Γη.
Συγχρόνως όμως αυτή η ενέργεια είναι και επικίνδυνη, τροφοδοτώντας την εκρηκτική ηλιακή δραστηριότητα.
Γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα απροειδοποίητες κολοσσιαίες εκρήξεις του ιονισμένου αερίου (πλάσματος) του Στέμματος και μετατρέπεται σε αφιλόξενο χώρο.
Όταν ο Ήλιος βρίσκεται στο μέγιστο της δραστηριότητάς του έχουμε αρκετές τέτοιες εκτινάξεις στρεμματικού πλάσματος κάθε ημέρα, που επηρεάζουν σημαντικά τον λεγόμενο Διαστημικό Καιρό και τη Γη. Ο διαστημικός καιρός επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις τηλεπικοινωνίες, ενώ όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι επηρεάζει ακόμα και το κλίμα στη γη.
Ανεξάρτητες έρευνες μετεωρολόγων δείχνουν ότι όταν έχουμε το μέγιστο της ηλιακής ακτινοβολίας και σημειώνονται συχνά ηλιακές εκρήξεις, παρατηρούνται στη γη μεγάλοι περίοδο με καύσωνα και ξηρασία αλλά και ακραία καιρικά φαινόμενα.
Όργανα από τον ηλιακό Στεμματογράφο που ετοιμάζουν έλληνες επιστήμονες θα τοποθετηθούν σε μη επανδρωμένα διαστημόπλοια του προγράμματος «PROBA 3». Από εκεί θα παρατηρούν το ηλιακό Στέμμα και οι κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι η κατανόηση των φυσικών διεργασιών που συμβαίνουν σε αυτό.
Επίσης να γίνουν κατανοητές στους επιστήμονες όλες οι φυσικές διεργασίες που οδηγούν στις ισχυρές Στρεμματικές Εκτινάξεις Μάζας και στη δημιουργία του άστατου Διαστημικού Καιρού, με όλες τις επιπτώσεις για τη Γη και το Διάστημα. 
http://fimotro.blogspot.com/2010/12/blog-post_345.html