Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Πρόεδρος Σκοπίων προς ΕΛΙΑΜΕΠ: Όχι στην αλλαγή του ονόματος...


Anti-ntp:Το χάσανε το όνομα Μακεδονία... Οι αμερικάνοι στηρίζουν, Ελλάδα πλέον, αφού θέλουν να τους δώσουμε τα πετρέλαια.... 


«Δεν συμφωνούμε σε νέα ονομασία για γενική χρήση, δεν συμφωνούμε σε όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό».
Αυτό είναι το μήνυμα του προέδρου Ιβάνοφ σε συνέντευξη που έδωσε για το Ελληνικό Ίδρυμα Αμυντικής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), σήμερα (χθες), όπου εξήγησε τις επίσημες θέσεις των Σκοπίων για το όνομα.Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βαρντάρσκας η λύση που προτείνεται ως “erga omnes” δεν αποτελεί καμία.....

πραγματική βάση, όπως τίθεται από την Ελλάδα ώστε να κλείσει το ζήτημα και επιπρόσθετα είναι αντίθετη προς όλες τις διεθνείς αρχές που διέπουν τις σχέσεις των δύο κρατών. «Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό όταν 129 μέλη – κράτη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει επίσημα την Βαρντάρσκα (Fyrom) με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή, ως ‘Μακεδονία’».

Ο σκοπιανός πρόεδρος επεσήμανε ότι η λύση στο ζήτημα αυτό δεν πρέπει να επηρεάσει την «μακεδονική εθνική ταυτότητα και γλώσσα».
«…ο γεωγραφικός καθοριστικός προσδιορισμός που προτείνεται, όπως έχουμε επισημάνει κατά το παρελθόν αποτελεί τη βάση για να αμφισβητηθεί η ταυτότητά μας». Αναφορικά με τον αποκλεισμό της πΓΔΜ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ του Βουκουρεστίου, που επιβλήθηκε από την Ελλάδα, ο σκοπιανός πρόεδρος θα υπογραμμίσει:
«Ελπίζουμε ότι η δικαστική διαδικασία από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης για το θέμα αυτό θα επιβεβαιώσει σύντομα ότι η Ελλάδα, ως συμβαλλόμενο μέρος, παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία που υπεγράφη το 1995». Ο Γκεόργκι Ιβάνοφ αναρωτήθηκε πως μπορεί κανείς να σκέφτεται να επιλέξει ή να προτείνει ένα όνομα για έναν άλλον λαό ή να αλλάξει το σύνταγμα της χώρας αυτής σε θέματα που σχετίζονται με την ταυτότητα, η οποία αποτελεί ένα από τα θεμελιώδες δικαιώματα που προστατεύονται από τον σύγχρονο θεσμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Μετά από όλα αυτά, απαιτείται μια δίκαια λύση που δεν θα έχει νικητές και ηττημένους, μια λύση που θα προστατεύει την αξιοπρέπεια και των δύο χωρών και των δύο λαών», δήλωσε ο πρόεδρος της Βαρντάρσκας, Γκεόργκι Ιβάνοφ,σύμφωνα με δημοσίευμα του 'Alsat Maqedoni'.