Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Η αποτυχία του πολυπολιτισμικού μοντέλου


Σύμφωνα με ανταποκρίσεις του BBC από τη Γερμανία και δημοσιογράφων του Deutche welle, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ μιλώντας πρόσφατα για τα προβλήματα που δημιούργησε στη χώρα της η ανεξέλεγκτη ροή και εγκατάσταση μεταναστών είπε τα εξής: «Το πολυπολιτισμικό μοντέλο της Γερμανίας έχει.... αποτύχει και είναι επίσης αποτυχημένη η πολυπολιτισμική προσέγγιση της κοινωνικής ενσωμάτωσης που εφαρμόστηκε στη χώρα μας. Δεν αρκεί η πολιτεία να στηρίζει τους μετανάστες, αλλά θα πρέπει να προβάλλει απαιτήσεις από αυτούς. Και ακριβώς αυτή η επιταγή δεν διατυπώθηκε τόσο έντονα όσο θα έπρεπε».

Πρόσθεσε επίσης τα ακόλουθα: «Ωστόσο η Γερμανία χρειάζεται μετανάστες, αλλά εκείνους με υψηλή επαγγελματική κατάρτιση και η μετανάστευση δεν επιτρέπεται να επιβαρύνει τα συστήματα κοινωνικής προστασίας της χώρας. Δεν επιτρέπεται να παρασυρθούμε από την εύκολη λύση που λέει ότι θα πρέπει να δεχτούμε πολλούς μετανάστες εξαιτίας της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού».

Και κατέληξε: «Δεν θα πρέπει να υποχωρήσουμε στις λύσεις αυτές προτού εξαντλήσουμε όλες τις προϋποθέσεις να εξειδικεύσουμε τους ανθρώπους που ήδη ζουν στη χώρα μας, προτού δώσουμε πρώτα σε εκείνους την ευκαιρία». Αν η ηγέτιδα μιας από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες χώρες της υφηλίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αρνητικές επιπτώσεις της μετανάστευσης σε μια κοινωνία των 80 εκατομμυρίων, γεννάται το ερώτημα τι συμβαίνει και τι θα συμβεί στην Κύπρο του μισού εκατομμυρίου ταλαιπωρημένων και εξασθενημένων Ελληνοκυπρίων, που εισβάλλουν κυριολεκτικά καθημερινώς εκατοντάδες μεταναστών, λαθρομεταναστών, αιτητών ασύλου με οποιαδήποτε προσχήματα και οποιεσδήποτε αιτιολογίες. 
Ποιός νοιάζεται για τη δημογραφική αλλοίωση της χώρας μας, για την αύξηση της ανεργίας από την παράνομη απασχόληση, για την εξουδετέρωση των προοπτικών εκπαίδευσης και κατάρτισης του ντόπιου εργατικού δυναμικού, για την εισροή των κάθε λογής ανειδίκευτων, τυχοδιωκτών, για την γκετοποίηση των αστικών κέντρων των πόλεών μας, για την καταστροφική επίδραση στα ήθη, τα έθιμα και τις πολιτιστικές παραδόσεις της πατρίδας μας, για τις καταλυτικές επιπτώσεις στα δημόσια ταμεία από τα ασυνήθιστα και ακραία οικονομικά επιδόματα που παρέχονται στους αλλοδαπούς αλλά και από το διαφαινόμενο κίνδυνο του αφελληνισμού της πατρίδας μας με ό,τι αυτό σημαίνει. Ας μην αυταπατόμαστε ότι οι κουβαλητοί της Κύπρου ήρθαν εδώ για να φύγουν. Αυτή η πλάνη είναι χειρότερη κάθε άλλης πλάνης και επιβεβαιώνεται από την εμπειρία που εξέφρασε η Άγκελα Μέρκελ: «Στην αρχή της δεκαετίας του ’60 η χώρα μας κάλεσε τους ξένους εργάτες να έρθουν στη Γερμανία και λέγαμε πως κάποτε θα φύγουν… αλλά διαψευσθήκαμε. 
Και βεβαίως η προσέγγιση να οικοδομήσουμε μια πολυπολιτισμική κοινωνία και να ζήσουμε πλάι πλάι και να απολαμβάνουμε ο ένας τον άλλο έχει παταγωδώς αποτύχει». Τα μηνύματα, όχι μόνο από τη Γερμανία της Άγκελας Μέρκελ, τη Γαλλία του Σαρκοζί, από την Ιταλία του Μπερλουσκόνι αλλά και από τους ηγέτες όλης της Ευρώπης θα πρέπει να αφυπνίσουν τους κυβερνώντες αλλά και όλους τους Έλληνες Κυπρίους. Η χώρα μας δεν κινδυνεύει μόνο από τους Τούρκους εποίκους που εισέβαλαν παράνομα και διά της βίας στην πατρίδα μας. Κινδυνεύει και από τον εποικισμό των δεκάδων χιλιάδων μεταναστών, οι οποίοι με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν τη χώρα μας σε πολιτική αποσταθεροποίηση, σε κοινωνική αναστάτωση, σε οικονομικό μαρασμό και σε πολιτισμική αλλοίωση του χειρίστου είδους. Όσοι σπεύσουν να με κατηγορήσουν για ρατσιστή, ξενοφοβικό ή εθνικιστή, ας διαβάσουν τις σχετικές δηλώσεις εξεχόντων Ευρωπαίων ηγετών και να προβληματιστούν μακριά από τις ιδεολογικοπολιτικές αγκυλώσεις τους, από τον μακάριο ύπνο τους ή από τα μικροσυμφέροντά τους. 


ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΡΦΙΤΗΣ 
Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ευρωπαικού Κόμματος 

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΣ ΌΨΟΝΤΑΙ Η ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕΡΚΕΛΙΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΣ ΑΥΤΑ.