Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Δεν απαγοήτευσαν (εξαιρετικό!)


Σε μια καφετέρια στο Μπουρνάζι, 4 φίλοι κάθονται την Κυριακή το μεσημεράκι και πίνουν το φραπεδάκι τους.

Ο Κώστας, 35, δημόσιος υπάλληλος, που κατοικεί στον δήμο Αθηναίων δεν γνωρίζει καν ποιοι είναι υποψήφιοι δήμαρχοι στην περιοχή του.

Ο Βαγγέλης, 37, δικηγόρος σε ιδιωτική τράπεζα ψήφισε στον πρώτο γύρο τον υποψήφιο του ΚΚΕ στην περιοχή του, αλλά δεν πέρασε στον δεύτερο, οπότε δεν θα πάει να ψηφίσει σε αυτό το γύρο.

Ο Γιώργος (τι; δεν θα υπάρχει Γιώργος ανάμεσα σε 4 άτομα;), 52, είναι σουβλατζής και ...

 το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι ότι όποιος και να βγει σήμερα, επειδή και οι δύο που πέρασαν στον δεύτερο γύρο είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ και έχουν πει ότι θα διπλασιάσουν τα δημοτικά τέλη όπως πρότεινε ο υπουργός εσωτερικών, αυτός θα την πληρώσει. Στον πρώτο γύρο δεν πήγε να ψηφίσει ούτε αυτός, ούτε η γυναίκα του, ούτε τα παιδιά του και ο δεύτερος υποψήφιος, ο αντάρτης του ΠΑΣΟΚ, πέρασε για μόνο 2 ψήφους διαφορά.

Ο Νίκος, 40, άνεργος, ήρθε γιατί του υποσχέθηκαν ότι θα τον κεράσουν το καφεδάκι. Πήρε το λεωφορείο χωρίς να πληρώσει εισιτήριο και τελευταία στιγμή γλίτωσε τον έλεγχο. Απολύθηκε πριν από 3 μήνες, όταν η επιχείρηση στην οποία δούλευε απέλυσε υπαλλήλους με πάνω από 3 τριετίες για να ρίξει το κόστος.

Ο Νίκος είναι απογοητευμένος. Όπου και να έστειλε βιογραφικά του είπαν ότι είναι πολύ μεγάλος, ή ότι έχει πολλά προσόντα και δεν μπορούν να του δώσουν μισθό αντίστοιχο με αυτόν που είχε οπότε δεν τον προσλαμβάνουν. Το να τους εξηγεί ότι δεν τον ενδιαφέρει, δεν αλλάζει τα πράγματα. Έλεγε στους φίλους του ότι πριν ένα χρόνο δεν πίστευε ότι μπορούσε να αλλάξει τόσο η ζωή του. Τα σχέδιά του να παντρευτεί την κοπέλα του εξανεμίστηκαν και όταν εκείνη έφυγε για επαρχία, για να μείνει με τους γονείς της καθώς δεν μπορούσε να συντηρήσει και τους δύο, έπαθε κατάθλιψη. Πέρσι τον Οκτώβριο δεν πήγε να ψηφίσει γιατί θεωρούσε ότι τα σκάνδαλα του Βατοπεδίου και της Siemens καθώς και οι φωτιές του 2007 κατέστρεψαν την οικονομία της χώρα και για αυτό έφταιγε η τότε κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ είχε αποδείξει στο παρελθόν ότι ήταν άχρηστο οπότε όποιον και να ψήφιζε, το ίδιο θα ήταν. Καλύτερα να τα παρατούσε τελείως, όπως και έκανε.

Ο Γιώργος που η κόρη του δούλευε stage περίμενε την μονιμοποίησή της όπως της είχε υποσχεθεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που την τοποθέτησε το 2003. Τον πρώτο μήνα μετά τις εκλογές που τους ψήφισε την βάπτισαν μπλε και την απέλυσαν. Αναγκάστηκε να αφήσει τη μικρή γκαρσονιέρα που είχε πιάσει και να γυρίσει στο σπίτι των γονιών της. Ο γιος του, που δουλεύει μαζί του, ήταν να μείνει φέτος με την κοπέλα του, αλλά όταν έχασε την δουλειά της, καθώς έκλεισε η αντιπροσωπεία αυτοκινήτων που δούλευε, αναγκάστηκαν να αλλάξουν σχέδια καθώς δεν θα τους έφταναν τα χρήματα. Το μαγαζί του ευτυχώς δεν πάει άσχημα, αλλά η αύξηση του ΦΠΑ και η καθυστέρηση στην επιστροφή του, καθώς και η μείωση της κατανάλωσης τον έχει αναγκάσει να αλλάξει τα σχέδιά του για την ανακαίνιση του μαγαζιού. Η περαίωση μάλιστα έβαλε τέλος και στα σχέδια για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Όσο για το καινούρια αμάξι που ονειρευόταν, θα πάει πίσω 5-6 χρόνια. Δεν πειράζει. Το σαραβαλάκι του είναι σχετικά καινούριο. Για 15 ετών αμάξι μια χαρά τα πάει. Καίει κάτι παραπάνω, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν θα το πάει μακρυά.

Ο Βαγγέλης πριν από 2 χρόνια είχε αγοράσει μια ελαφρά μεταχειρισμένη Mercedes SLK200 και είχε βάλει 600 ευρώ δόση το μήνα για 5 χρόνια. Φέτος, μετά την μείωση που του έκανε στον μισθό η τράπεζα (ενώ περίμενε αύξηση καθώς είχε συνεισφέρει στο να λάβει 5δις ευρώ εγγυήσεις από το δημόσιο), αναγκάστηκε να πάρει 15ετές δάνειο για να αναχρηματοδοτήσει το δάνειο για την Mercedes. Ευτυχώς η τράπεζά του του έδωσε ένα χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 11%. Θα του πάει λίγο παραπάνω, αλλά τουλάχιστον δεν θα του πάρουν το αμάξι. Δυστυχώς όμως, η Mercedes καίει τόση βενζίνη που δεν μπορεί να κάνει πάνω από 200 χιλιόμετρα το μήνα με αυτήν. Μετά την τελευταία αύξηση της βενζίνης κινείται σχεδόν αποκλειστικά με το μετρό και τον προαστιακό. Πρέπει να ξεκινήσει 2 ώρες νωρίτερα για το γραφείο του, αλλά τουλάχιστον περπατάει και λιγάκι. Πρέπει να έχει χάσει πάνω από 10 κιλά τους τελευταίους μήνες. Καλό και αυτό...

Ο Κώστας πέρσι αγόρασε σπίτι και έβαλε δάνειο 800 ευρώ το μήνα. Με τα επιδόματα και τις πλασματικές υπερωρίες λάμβανε τουλάχιστον 1400 ευρώ το μήνα, ενώ ο κανονικός του μισθός μόλις που έφτανε τα 1000 ευρώ. Φέτος, δυσκολεύεται λίγο με την δόση, καθώς τα επιδόματά του έχουν μειωθεί και οι πλασματικές υπερωρίες είναι οι μισές. Αν γίνει και το ενιαίο μισθολόγιο του είπαν ότι ο μισθός του θα πέσει στα 1000 με 1100 ευρώ. Το χαρτζιλίκι των 300 ευρώ περίπου το μήνα που έβγαζε βάφοντας σπίτια έχει και αυτό μειωθεί κάτω από το μισό καθώς σχεδόν όλοι πλέον κάνουν τα μερεμέτια μόνοι τους. Οι γονείς του του υποσχέθηκαν ότι θα τον βοηθήσουν, αλλά θα πρέπει να πάνε να μείνουν μαζί του και να νοικιάσουν το σπίτι τους. Ευτυχώς το τριάρι του τους χωράει άνετα αν βάλει το γραφείο του στην κρεβατοκάμαρά του. Ίσως να είναι λίγο πιο δύσκολο να βολευτεί με την κοπέλα του, αλλά όλο και κάποιος φίλος θα του δανείζει την γκαρσονιέρα του για λίγες ώρες. Δεν ψήφισε, και δεν έχει ψηφίσει ποτέ του. Θεωρεί ότι η ψήφος του δεν αλλάζει τίποτα.

Μετά από συζήτηση κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πολιτικοί που μας κυβερνούν είναι άχρηστοι και απορούν με τον κόσμο που τους ψηφίζει. Αν δεν είχαν καλύτερα πράγματα να κάνουν θα ασχολούνταν οι ίδιοι με τα κοινά. Αλλά μετά δεν θα είχαν χρόνο για Φραπέ...



http://taxalia.blogspot.com/2010/11/blog-post_2071.html

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έτσι!

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΓIA NA MAΘOYN ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ