Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Σουηδία - Ελλάδα : τα "αλλά" και τα "μπορεί"...



Κοιτούσα κάποιες πραγματικά εκπληκτικές φωτογραφίες από τη Νορβηγία (ΕΔΩ) και θυμήθηκα τον Σπύρο. Ο Σπύρος είναι πελάτης μου και ζει εδώ και μια δεκαετία στην Σουηδία. Είναι από την Κρήτη και οι επαγγελματικές του ανάγκες τον έφεραν στην χώρα του Βορρά.
«Πώς είναι εκεί στην Σουηδία;» τον ρώτησα.
«Ωραία είναι βρε παιδί μου αλλά... Ξέρεις έχουν ....
τέλειο κοινωνικό κράτος, η ζωή είναι πολύ οργανωμένη. Δεν υπάρχει σε καμιά περίπτωση το μπάχαλο που υπάρχει εδώ αλλά... Οι Σουηδοί είναι πολλοί επαγγελματίες και κύριοι. Υπάρχει παιδεία, νοσοκομεία, γενικότερα ασφάλεια - είναι όλα τέλεια αλλά...» είπε για τρίτη φορά χωρίς να το καταλάβει, με φανερή την αίσθηση του ανικανοποίητου...
«"Αλλά", τι Σπύρο;» τον ρώτησα.
«...Αλλά ή Ελλάδα δεν παίζεται! Μπορεί να είμαστε μπάχαλο αλλάυπάρχει αυτό το μοναδικό κλίμα και ομορφιά. Μπορεί να μην είμαστε κύριοι σαν τους Σουηδούς αλλά όπου και να πας θα κάνεις φίλους, θα σε κεράσουν, τέλος πάντων υπάρχει ανθρωπιά. Μπορεί το κράτος να είναι μπάχαλο αλλά όλο και βρίσκει ο καθένας έναν τρόπο να επιβιώσει...» απάντησε.
«Σκέφτεσαι να γυρίσεις πίσω;» τον ξαναρώτησα.
«Με την πρώτη ευκαιρία!» ανέφερε αποφασισμένος.

Αφιερωμένο στην Α.Κ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Spyro mh gyriseis thn g@....ses edw sthn elladitsa meine ekei opou eisai.

Ανώνυμος είπε...

Spuro exeis apolyto dikaio gia afta pou les Eno i souidia einai thavmasia xora, i Ellada den paizetai.Pantos an exeis mia sigouri douleia ekai,kane ypomoni kai krata ti douleia sou.Ksepo oti tha varetheis ekei, alla mporeis na exeis to omorfo mpaxalo tis Elladas otan pigaineis na deis tous dikous sou.Pantos ego efxomai na ftiaksei i katastasi stin Ellada , alla na min organothei toso polu opos i souidia, giati i zoi einai vareti xoris ligo mpaxalo.