Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Αυστηρή προειδοποίηση της Χίλαρι Κλίντον προς τον Άσαντ-Παγώνει η Ρωσία την προμήθεια όπλων στη Συρία


Sigmalive.
Σκληρή προειδοποίηση προς τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ και τα κράτη που τον υποστηρίζουν απηύθυνε η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον, λέγοντας πως η αποτελεσματικότητα των αντικαθεστωτικών δυνάμεων αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και εκτιμώντας πως ο ταχύτερος τερματισμός της ...
βίας θα σώσει τη συριακή κυβέρνηση από μία «καταστροφική επίθεση».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι αντιστασιακοί γίνονται πιο αποτελεσματικοί στο να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και στο να επιτίθενται κατά του συριακού στρατού και των κυβερνητικών πολιτοφυλακών», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Κλίντον, προσθέτοντας δηκτικά ότι «το μέλλον θα πρέπει να είναι πολύ καθαρό σε αυτούς που υποστηρίζουν το καθεστώς Άσαντ.

»Όσο ταχύτερα μπορέσει να υπάρξει ένα τέλος στη βία και ένα ξεκίνημα της διαδικασίας πολιτικής μετάβασης, όχι μονάχα λιγότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν, αλλά υπάρχει μία πιθανότητα να σωθεί το συριακό κράτος από μία καταστροφική επίθεση, που θα ήταν επικίνδυνη όχι μόνο για τη Συρία, αλλά για την περιοχή», συμπλήρωσε η κ. Κλίντον.

Τα σχόλια της αμερικανίδας αξιωματούχου αντανακλούν τη θέση που έχει υιοθετήσει η Ουάσιγκτον, όπου θεωρεί την απομάκρυνση του πρόεδρου Άσαντ από την εξουσία ως προϋπόθεση για την έναρξη πολιτικής αλλαγής στην πολύπαθη χώρα. Στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν ταχθεί Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, ενώ αντίθετα η Ρωσία έχει κατηγορήσει τη Δύση για «στρέβλωση» των συμφωνηθέντων όσον αφορά το μέλλον της Συρίας.

Παγώνει η Ρωσία την προμήθεια όπλων στη Συρία
«Πρόωρο να μιλάμε για παραδόσεις αεροπλάνων» δήλωσε αξιωματούχος

Η Ρωσία δεν θα παραδώσει μαχητικά αεροπλάνα Yak-130 και νέα όπλα στη Συρία όσο η κατάσταση
εκεί παραμένει «ανεπίλυτη», ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ρωσική υπηρεσία στρατιωτικής συνεργασίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Στην τρέχουσα κατάσταση, είναι πρόωρο να μιλάμε για παραδόσεις αεροπλάνων στη Συρία» τόνισε σε δημοσιογράφους στη βρετανική Αεροπορική Έκθεση του Φάρνμπορο ο υποδιευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας, Βιάτσεσλαβ Τζιρκάλν.

Η Ρωσία φέρεται ότι υπέγραψε μια παραγγελία για την παράδοση 40 μαχητικών εκπαιδευτικών αεριωθουμένων στο τέλος του 2011, παρά τις αντιδράσεις που είχαν προκαλέσει οι πωλήσεις ρωσικών όπλων στη Συρία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ζήτησε τη Δευτέρα, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, να υπάρξει μια ειρηνική πολιτική λύση στη Συρία και απέρριψε «οποιαδήποτε επέμβαση διά της βίας από το εξωτερικό».

«Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποχρεώσουμε τα συγκρουόμενα μέρη να φτάσουν σε μια ειρηνική πολιτική λύση για να διευθετήσουν όλες τις διενέξεις» δήλωσε ο Πούτιν αφού επανέλαβε τη θέση της Μόσχας σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να αναπαραχθεί το λιβυκό σενάριο στη Συρία.

«Ασφαλώς είναι ένας στόχος πιο δύσκολος και πιο ευαίσθητος» απ' ό,τι να υπάρξει μια επέμβαση διά της βίας από το εξωτερικό, είπε, αλλά μόνο μια ειρηνική λύση «μπορεί να εξασφαλίσει μια μακροπρόθεσμη διευθέτηση και μια σταθερή κατάσταση στην περιοχή», συνέχισε ο ηγέτης του ρωσικού κράτους.

Ο Άμπντελ Μπάσετ Σάιντα, επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, κύριου συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό, κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει την παράδοση όπλων στις αρχές της Δαμασκού αν θέλει «να διατηρήσει τις καλές της σχέσεις με τον συριακό λαό».

Ο Κούρδος Σάιντα, ο οποίος διαδέχθηκε στις αρχές Ιουνίου τον Μπουρχάν Γαλιούν στην ηγεσία του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου αναμένεται να επισκεφθεί την Τετάρτη τη Μόσχα, όπου θα έχει συνομιλίες με τις ρωσικές αρχές.

«Θέλουμε να εξηγήσουμε ότι το δικτατορικό καθεστώς που ηγείται της Συρίας εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια έφτασε στο τέλος του. Εναπόκειται στη Ρωσία να διατηρήσει καλές σχέσεις με τον συριακό λαό», σταματώντας να παραδίδει όπλα στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σημείωσε ο Σάιντα.

Κατά την υποδοχή του Μισέλ Κίλο, ενός από τους ηγέτες της συριακής αντιπολίτευσης, στη Μόσχα, οι ρωσικές αρχές τάχθηκαν υπέρ μιας «ειρηνικής πολιτικής λύσης» στη Συρία, απορρίπτοντας για άλλη μία φορά «οποιαδήποτε ανάμειξη».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος επισκέπτεται το Ισραήλ, ζήτησε να υπάρξει μια «ειρηνική πολιτική μετάβαση» στη Συρία και να σταματήσει η βία εκεί.

Σε συνάντησή του στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο Μπαρόζο εξέφρασε «βαθιά ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης» στη Συρία, ενώ υπογράμμισε την υποστήριξη της ΕΕ για δημοκρατική αλλαγή και πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Εν τω μεταξύ το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Συρίας συζήτησε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών με τον Βρετανό ομόλογό του.

«Δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον στη Συρία με τον Άσαντ στην εξουσία» δήλωσε ο Γουίλιαμ Χέιγκ.

Δεκάδες οι νεκροί

Την ίδια ώρα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 31 άνθρωποι -16 πολίτες, 11 στρατιώτες και 4 αντάρτες- σκοτώθηκαν από τη βία στη Συρία και ότι ο συριακός στρατός βομβάρδιζε πολλές συνοικίες της πόλης Χομς, όπως και την πόλη Κουσέιρ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η Κουσέιρ βομβαρδίζεται από την αυγή. Η πόλη αποτελεί προπύργιο των ανταρτών και ο συριακός στρατός προσπαθεί να ξαναπάρει τον έλεγχό της εδώ και τρεις μήνες.

«Με το να επιτίθενται την αυγή, στόχος τους είναι να προκαλέσουν τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων καθώς γνωρίζουν ότι εκείνη την ώρα οι άνθρωποι βρίσκονται στο δρόμο» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χουσέιν, μαχητής που βρίσκεται στην πόλη αυτή.

Για πολλές ώρες το πρωί της Δευτέρας βομβαρδιζόταν και η συνοικία Χαλντιγέ της πόλης Χομς, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ενώ συνεχίζονταν οι μάχες ανάμεσα στους αντάρτες και τις κυβερνητικές δυνάμεις στην περιοχή.

Πολλοί άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από βομβαρδισμούς στην Αρίχα, στην επαρχία Ιντλίμπ, στη
βορειοδυτική Συρία, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Μάχες γίνονταν το πρωί της Δευτέρας και στη Δαμασκό, ιδιαίτερα στην κεντρική συνοικία των Αββασιδών, αλλά και στην Ντέιρ αλ Ζορ, στην ανατολική Συρία, και το Χαλέπι. Μάχες ξέσπασαν επίσης στα σύνορα με την Ιορδανία, στην επαρχία της Ντεράα, στη νότια Συρία.

Την Κυριακή περίπου 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=466196

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ήμαρτον, όχι και το ΒΗΜΑ για ενημέρωση επί τέτοιων θεμάτων.Ας πάρουμε απευθείας ενημέρωση από την πρεσβεία...