Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Δοτή απόφαση της Χάγης


Δοτή απόφαση της Χάγης Ανακοινώθηκε η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την υπόθεση που αφορά την προσφυγή της Γερμανίας εναντίον της Ιταλίας και η οποία σχετίζεται με την υπόθεση των θυμάτων στο Δίστομο.

Το Δικαστήριο με ψήφους 12 προς 3 έκανε δεκτή την προσφυγή των Γερμανών εναντίον της Ιταλίας, για την απόφαση ιταλικού δικαστηρίου υπέρ του Διστόμου.


Πρόκειται για τις οικογένειες 218 ανθρώπων που έπεσαν νεκροί από τη Γερμανική στρατιωτική βαρβαρότητα τον Ιούνιο του 1944.

Τις αγωγές ενώπιον των ιταλικών δικαστηρίων είχαν καταθέσει οι οικογένειες θυμάτων των σφαγών αμάχων και οι κληρονόμοι Ιταλών που είχαν μεταφερθεί στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, ανάμεσα στον Σεπτέμβριο 1943 και τον Μάιο 1945, όταν η Ιταλία τελούσε υπό γερμανική κατοχή και πριν από την προσχώρησή της στις συμμαχικές δυνάμεις.

Τα ιταλικά δικαστήρια ενέκριναν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου για την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων του ναζισμού .

Το 2008, το εφετείο της Φλωρεντίας επικύρωσε απόφαση ελληνικού δικαστηρίου του 1997, η οποία καταδικάζει το γερμανικό κράτος να αποζημιώσει τις οικογένειες 218 θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, στις 10 Ιουνίου 1944.

To σκεπτικό της απόφασης

Η Γερμανία προσέφυγε στη Χάγη κρίνοντας ότι τα ιταλικά δικαστήρια ενέκριναν κατασχέσεις γερμανικών αποζημιώσεων για τα θύματα του ναζισμού στην Ιταλία, έπειτα από την απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, που επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο και επιδίκασε 28 εκατομμύρια ευρώ στα θύματα του Διστόμου.

Το βασικό νομικό διακύβευμα της δίκης αφορούσε το δικαίωμα στην ετεροδικία, δηλαδή το δικαίωμα της Γερμανίας να μη δικάζεται ως κράτος από δικαστήρια άλλων χωρών και επομένως να μην αναγνωρίζει τις αποφάσεις ξένων δικαστηρίων (στην προκειμένη περίπτωση της Ιταλίας), όταν αυτά κρίνουν ότι η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει για τις θηριωδίες των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

"Το Δικαστήριο θεωρεί ότι η άρνηση των ιταλικών δικαστηρίων να αναγνωρίσουν την ασυλία συνιστά παράβαση των υποχρεώσεών τους απέναντι στο γερμανικό κράτος", ανακοίνωσε ο δικαστής Χισάσι Οουάντα, κατά την ανάγνωση της απόφασης σε δημόσια συνεδρίαση στο Μέγαρο της Ειρήνης στη Χάγη.

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας, καθηγητής διεθνούς δικαίου, Στέλιος Περράκης, ήταν κατά την ανακοίνωση, καθώς η Ελλάδα έχει παρέμβει υπέρ της Ιταλίας στην υπόθεση.
newsbomb

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ:
ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ, ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝΟΥΝ ΟΧΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΟΠΙΣΘΙΑ, ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΠΛΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΒΕΒΥΛΩΝΟΥΝ ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΔΟΥΣ ΞΕΝΟΙ ΚΑΤ'ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ, ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΒΡΩΜΙΑΡΗΔΕΣ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΧΡΥΣΑ ΒΡΙΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΩΛΟ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΚΑΛΑ ΚΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ...... ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ????
ΑΝ ΔΕΝ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΗΘΑΡΓΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΘΕΡΙΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΠΩΣ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ, ΚΑΜΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ...!!!
ΔΙΟΤΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ, ΤΑ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΕΣ, ΣΑΡΚΟΦΑΓΟΙ, ΑΤΙΜΟΙ, ΟΜΟΦΙΛΟΦΙΛΟΙ, ΚΑΙ ΣΑΤΑΝΑΔΕΣ, ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΕΣ, ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ Κ.Λ.Π., ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ!!!!!
ΕΝΑ ΣΑΠΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ......

Ανώνυμος είπε...

ΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΥΡΑΙΚΟ ΛΟΜΠΥ ΤΗΣ ΓΕΡΝΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙhttp://www.berlin-athen.eu/index.php?id=205&tx_ttnews[backPid]=78&tx_ttnews[tt_news]=2529&cHash=e2553ee274de0c0414bedc08d1473fd3
3 Φεβρουαρίου 2012 11:27 μ.μ.