Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Σώσε την καρδιά σου


Είναι γεγονός ότι όλοι έχουμε κάποια πράγματα που θέλουμε πάση θυσία να τα κρατήσουμε μυστικά. Σε αρκετές περιπτώσεις αυτή η τακτική είναι ακίνδυνη - ή ακόμα και απαραίτητη. Σε άλλες όμως μπορεί να αποβεί έως και μοιραία. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα μικρά ψέματα στο γιατρό μας. ..


Και εντάξει, το να κρύψεις από το διαιτολόγο σου ότι χτες βράδυ έφαγες 4 κομμάτια πίτσα αντί για 1 που σου επιτρέπει η δίαιτά σου, δεν θα σε σκοτώσει, δεν ισχύει όμως το ίδιο όσον αφορά στην απόκρυψη της αλήθειας από τον καρδιολόγο σου. Αναρωτιέσαι τι εννοούμε; Το παρακάτω κείμενο θα σε διαφωτίσει.

1. Παίρνεις συμπληρώματα διατροφής
Οι εναλλακτικές θεραπείες και οι θεραπείες με βότανα μπορεί να αποτελούν έναν θαυμάσιο τρόπο να αντιμετωπίσεις διάφορα χρόνια προβλήματα υγείας, αλλά οι καρδιολόγοι προειδοποιούν πως ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για όσους λαμβάνουν παράλληλα και φάρμακα για την καρδιά. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, υπάρχουν δεκάδες σκευάσματα που περιέχουν βότανα τα οποία πρέπει να αποφεύγουν όσοι παίρνουν φάρμακα για την καρδιά. Τα συμπληρώματα σκόρδου, η πιπερόριζα και διάφορα άλλα βότανα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τις στατίνες που χορηγούνται για τη χοληστερόλη και τα αιμολυτικά φάρμακα που χορηγούνται για πρόληψη των θρομβώσεων. Ακόμη, μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα αντιυπερτασικά φάρμακα. Αν λοιπόν παίρνεις κάποιο τέτοιο συμπλήρωμα διατροφής, μην παραλείψεις να ενημερώσεις τον καρδιολόγο, που είναι ο μοναδικός αρμόδιος για να κρίνει αν μπορείς να συνεχίσεις να το λαμβάνεις.

2. Εχεις υποβληθεί και σε άλλες ιατρικές εξετάσεις
Κάποιοι ασθενείς ντρέπονται να παραδεχτούν στο γιατρό τους ότι έχουν απευθυνθεί και σε άλλον ειδικό για να πάρουν μια δεύτερη γνώμη και ότι έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις για το ίδιο πρόβλημα υγείας από άλλο γιατρό. Ο γιατρός που σε παρακολουθεί πρέπει να γνωρίζει τι εξετάσεις έχεις κάνει στο παρελθόν. Ο σκοπός σου άλλωστε είναι να τύχεις της καλύτερης δυνατής ιατρικής φροντίδας και όχι να του γίνεις αρεστή. Αν λοιπόν έχεις κάνει υπέρηχο, ηλεκτροκαρδιογράφημα ή άλλες εξετάσεις για την καρδιά, ενημέρωσέ τον και μη διστάσεις να τις πάρεις μαζί σου για να του τις δείξεις. Με τον τρόπο αυτό θα τον βοηθήσεις να καταλήξει ευκολότερα στη σωστή διάγνωση. Πριν τον επισκεφτείς, οργανώσου και συγκέντρωσε όλες τις πρόσφατες αλλά και τις παλιότερες εξετάσεις σου.

3. Παραλείπεις δόσεις των φαρμάκων σου
Πολλοί ασθενείς λένε συχνά ανακρίβειες ή ακόμα και ψέματα σχετικά με το πόσο συνεπείς είναι στη λήψη φαρμάκων για την υπέρταση ή την υψηλή χοληστερόλη. Αυτό συμβαίνει διότι πιστεύουν ότι τα φάρμακα αυτά δεν είναι απολύτως απαραίτητα, ειδικά αν προσέχουν τη διατροφή τους ή δεν παρουσιάζουν κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα. Ωστόσο, τόσο η υπέρταση όσο και η υψηλή χοληστερόλη είναι πιθανόν να μη δείξουν κάποιο άμεσο σύμπτωμα. Οσον αφορά στις διατροφικές αλλαγές, η αλήθεια είναι ότι μπορούν πράγματι να βοηθήσουν σημαντικά στην καταπολέμησή τους, δεν έχουν όμως τόσο άμεσο αποτέλεσμα όσο η φαρμακευτική αγωγή. Αν πεις στο γιατρό σου ότι παίρνεις κανονικά τα φάρμακά σου, ενώ παραλείπεις δόσεις, λαμβάνεις μικρότερες ή δεν τα παίρνεις καθόλου, τότε εκείνος όταν σε εξετάσει θα βγάλει εσφαλμένα συμπεράσματα, αφού θα θεωρήσει ότι η φαρμακευτική αγωγή δεν σε καλύπτει και ίσως αναγκαστεί να σου χορηγήσει μεγαλύτερες δόσεις.

4. Περνάς μια δύσκολη περίοδο
Οταν διανύουμε μια δύσκολη φάση στη ζωή μας, δουλεύουμε υπό πίεση και είμαστε πολύ αγχωμένοι στην προσπάθειά μας να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, η καρδιά μας γίνεται πιο ευάλωτη, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες εμφράγματος. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οταν είσαι αγχωμένη, ο οργανισμός σου εκκρίνει αυξημένες ποσότητες αδρεναλίνης και άλλων ορμονών, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς σου, να έχεις αρρυθμίες και να γίνεσαι πιο επιρρεπής σε ένα καρδιακό επεισόδιο. Αν ο γιατρός σου το γνωρίζει, θα σε παρακολουθεί πιο τακτικά, μπορεί να σου συνταγογραφήσει κάποια επιπλέον φάρμακα και ίσως σου ζητήσει να παρακολουθείς συχνότερα την πίεσή σου. Σε κάθε περίπτωση, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα σε γλιτώσει από δυσάρεστες καταστάσεις.

5. Κάνεις καθιστική ζωή και κακή διατροφή
Είναι πολύ πιθανό να θέλεις να κάνεις το καλό παιδί στο γιατρό και να μπεις στον πειρασμό να του πεις ότι προσέχεις τη διατροφή σου και πως γυμνάζεσαι τακτικά, πράγμα που δεν ισχύει. Με το να ισχυρίζεσαι ωστόσο ότι γυμνάζεσαι και τρέφεσαι σωστά χωρίς στην πραγματικότητα να συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν βοηθάς την καρδιά σου να μείνει σε φόρμα. Το αντίθετο μάλιστα: αποκρύπτοντας την πραγματικότητα από το γιατρό σου, τον μπερδεύεις και δεν μπορεί να καταλάβει αν η καρδιά σου είναι σε φόρμα ή όχι. Αν, για παράδειγμα, πεις στον καρδιολόγο σου ότι δεν έχεις κανέναν πόνο στο στήθος παρόλο που γυμνάζεσαι τακτικά, τότε θα πιστέψει ότι όλα πάνε φυσιολογικά. Αντίθετα, αν του πεις ότι δεν έχεις πόνο στο στήθος, αλλά όμως δεν γυμνάζεσαι καθόλου, τότε εκείνος θα βγάλει διαφορετικά συμπεράσματα και ίσως σε υποβάλει σε τεστ κοπώσεως για να δει πώς θα αντιδράσει η καρδιά σου σε συνθήκες έντονης σωματικής δραστηριότητας. Αν παραδεχτείς λοιπόν την απόλυτη αλήθεια, αυτό θα σε γλιτώσει από μπελάδες στο μέλλον.

www.myself.gr