Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

«ΠΕΦΤΟΥΝ» ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΑΛΒΑΝΙΑ! - Καταργείται η «βίζα» προς Ελλάδα – Θα μας κατακλύσουν οι γείτονες...


 Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόλις πριν λίγες ημέρες, η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων άναψε το «πράσινο φως» στους γείτονες, για ελεύθερη διακίνηση στη χώρα μας και στην υπόλοιπες της Ε.Ε., με την κατάργηση της βίζας! Έτσι, από το τέλος του 2010 κιόλας, οι Αλβανοί θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα νόμιμα, δίχως να χρειάζονται τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την απόκτηση βίζας. Η Επιτροπή συνεδρίασε μόλις την περασμένη Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου και υπερψήφισε την απελευθέρωση της βίζας για την γειτονική χώρα (και τη Βοσνία). 

Και αυτό, γιατί οι εμπειρογνώμονες, που επισκέφθηκαν τη χώρα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, διαπίστωσαν, πως......

η Αλβανία έχει κάνει αρκετά θετικά βήματα εναρμόνισης με τις κοινοτικές οδηγίες και έτσι, η έκθεσή τους ήταν θετική, για την άρση του καθεστώτος βίζας. Η επικύρωση της απόφασης της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα έρθει σύντομα, με την σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. 

Η ΣΗΜΑΣΙΑ 
• Η απόφαση αυτή έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για την Ήπειρο, αφού το διασυνοριακό έγκλημα, ειδικά στην περιοχή μας... ανθεί. Τα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών, λαθρομεταναστών κ. α. που μέχρι στιγμής δεν έχουν… εξαρθρωθεί από τις Ελληνικές διωκτικές αρχές, με το μέτρο αυτό βρίσκουν πλέον πρόσφορο το έδαφος, για να έρχονται στην Ελλάδα νόμιμα! 
Υπενθυμίζεται, πως ο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε πρόσφατα επισκεφθεί τη γειτονική χώρα και είχε συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογό του, όπου συζήτησαν για την άρση της βίζας. Φαίνεται, πως κάποιους μήνες μετά, η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται να… χαιρετίσει αυτή την κίνηση της Ελληνικής Κυβέρνησης, με οδηγία που ισχύει για όλα τα κράτη - μέλη της! 

Η ΠΟΡΕΙΑ 
• Μιλώντας στον «Π.Λ.» ο ειδικός σε Βαλκανικά θέματα κ. Θεόδωρος Γρ. Οικονόμου σημείωσε πως «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την άρση του καθεστώτος βίζας για την Αλβανία και τη Βοσνία. Η σύσταση, αν και θετική, είναι υπό αίρεση και απαιτεί οι δυο χώρες να αντιμετωπίσουν ορισμένα εκκρεμή ζητήματα. Από την Αλβανία ζητήθηκε η χάραξη μιας στρατηγικής για την επανένταξη των Αλβανών που επιστρέφουν στη χώρα. Επίσης, η διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής του Νόμου 2009, σχετικά με τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων εγκληματικής προέλευσης, αλλά και η ενίσχυση της προσπάθειας καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς». 
Σημειώνεται, πως στις 23 Ιουνίου η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε ψήφισμα για την Αλβανία, που υποστηρίζει την απελευθέρωση των θεωρήσεων για ταξίδια στα ευρωπαϊκά κράτη, που αποτελούν μέρος της λεγόμενης συνθήκης «Σέγκεν». 
«Το ψήφισμα ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ελέγξει τους επόμενους μήνες, εάν η χώρα πληροί τις υπόλοιπες προϋποθέσεις του οδικού χάρτη θεώρησης, ώστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να λάβει οριστική απόφαση μέχρι το τέλος του 2010. Επίσης, καλεί τα Αλβανικά πολιτικά κόμματα να συμμετέχουν σε εποικοδομητικό διάλογο για ένα νέο εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει την πλήρη διαφάνεια στις επερχόμενες εκλογές» δήλωσε στον «Π.Λ.» ο κ. Οικονόμου. 

ΟΧΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
• Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι η κατάργηση της βίζας δεν συνεπάγεται και την ελευθερία εγκατάστασης και απασχόλησης στο έδαφος των «27». 
Άλλωστε, σε αυτό το επίπεδο περιορισμοί υπάρχουν ακόμη και για ορισμένες χώρες-μέλη, όπως είναι για παράδειγμα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. 
Πρόκειται, για μια πολύ σημαντική ρύθμιση, ειδικά σε μια περίοδο, που η ανεργία στην Ελλάδα καλπάζει και η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι άσχημη.


http://greeknation.blogspot.com/2010/10/blog-post_8241.html