Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Ολάντ: “καμιά χώρα δεν θα γλιτώσει από την κρίση”


Η Γαλλία, οδεύει -ίσως πιο γρήγορα μάλιστα, απ’ ότι υπολόγιζαν οι περισσότεροι οικονομολόγοι-, στο να συναντηθεί “μετωπικά” την οικονομική κρίση, που πλήττει τις γειτονικές της Ισπανία και Ιταλία, και ο Φρ. Ολάντ, προετοιμάζει σιγά-σιγά το έδαφος. Ο...
Γάλλος πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι το καθήκον του είναι να πει την αλήθεια στους Γάλλους, ότι δηλαδή, η σημερινή οικονομική κρίση είναι “εξαιρετικής σοβαρότητας και δεν θα γλιτώσει από αυτήν καμία χώρα”.

“Είναι καθήκον μου είναι να πω την αλήθεια στους Γάλλους. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας κρίσης εξαιρετικής σοβαρότητας, μιας μακράς κρίσης, η οποία διαρκεί ήδη περισσότερα από τέσσερα χρόνια και από την οποία καμία από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, ακόμη και τις αναδυόμενες, δεν είναι δυνατό να γλιτώσει στο άμεσο μέλλον”, δήλωσε σε ομιλία του στο Σαλόν-εν-Σαμπάν, στην ανατολική Γαλλία.

“Η ανάπτυξη επιβραδύνεται παντού και οι τιμές των πρώτων υλών, των δημητριακών λόγω επίσης κλιματικών αιτιών, όπως και κερδοσκοπικών, αλλά και του πετρελαίου” αυξάνονται σημαντικά, σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

“Δεν θα επανέλθω στις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν υπάρχουν περιθώρια να μένουμε στο παρελθόν, πρέπει να δράσουμε ώστε να προετοιμάσουμε το μέλλον”, επέμεινε ο Ολάντ, υπογραμμίζοντας ότι πήρε τα ηνία της χώρας το Μάιο “έχοντας απόλυτη επίγνωση της κατάστασης”.

Επιταχύνονται οι εξελίξεις στην Ευρώπη

Ραγδαίες αναμένεται να είναι στο μεταξύ οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την κρίση και όλα δείχνουν ότι τα πάντα θα κριθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ή θα πάμε σε διάλυση της ευρωζώνης ή θα υπάρξει λύση που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ευρώ και τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι η ανακοίνωση σήμερα μιας έκτακτης συνόδου κορυφής το Νοέμβριο, λίγες ημέρες μετά την προγραμματισμένη σύνοδο της 18ης-19ης Οκτωβρίου.

Το θέμα της συνόδου των ηγετών αφορά στο πλαίσιο των δημοσιονομικών πολιτικών της ΕΕ για μια επταετία, δηλαδή, ουσιαστικά αναφέρεται στον τρόπο λειτουργίας του αναδιανεμητικού μηχανισμού της ΕΕ. Εν μέσω κρίσης και με τα ευρωπαϊκά προβλήματα να δυναμώνουν, η σύνοδος του Νοεμβρίου αναμένεται να καθορίσει τις εξελίξεις μέχρι το 2020.

Το κλίμα ασφαλώς έχει βαρύνει καθώς η Ευρώπη είναι χωρισμένη στα δύο. Από τη μια η γερμανική πολιτική που αντιδρά με σφοδρότητα σε ένα πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ και από την άλλη, η γαλλική πολιτική με τη στήριξη των Νότιων αλλά και του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, που ζητούν λύσεις, ακόμη και τύπωμα χρημάτων.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας ότι ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ), Γενς Βάιντμαν, απείλησε με παραίτηση αντιδρώντας στο πρόγραμμα της επαναγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο Γενς Βάιντμαν επιτίθεται με σφοδρότητα κατά του προγράμματος το οποίο θα επαναδραστηριοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να υποστηρίξει τα επιτόκια δανεισμού των χωρών της ευρωζώνης που βρίσκονται σε επισφαλή οικονομικά θέση. Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ παρομοίασε αυτήν την πολιτική με «χρηματοδότηση κρατών με το τύπωμα χρήματος», που δρα σαν «ναρκωτικό», προκαλώντας «εθισμό» στα κράτη.

Και μέσα σ’ όλα αυτά, τις επόμενες εβδομάδες έχουμε εκλογές στην Ολλανδία με πολύ πιθανή την επικράτηση των Σοσιαλιστών οι οποίοι έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι δε θα ανεχτούν άλλα μέτρα λιτότητας θέτοντας ακόμη και ζήτημα παραμονής της χώρας στο ευρώ. Πιο… αριστεροί και από το ΚΚΕ δηλαδή. Αλλά ακόμη κι αν δεν μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, οι δυνάμεις που θα έχουν ένα σημαντικό μέρος της Ολλανδικής βουλής θα είναι καθαρά αντιευρωπαϊκές.

Μεγάλη αλλαγή αναμένεται και στην Αυστρία, στις εκλογές του χρόνου ενώ στη Γερμανία η Μέρκελ θα επικρατήσει, αλλά ερωτηματικό μένει με ποιους θα συνεργαστεί ή θα πάμε σε ένα νέο Μεγάλο συνασπισμό.

Και μέσα σε όλα αυτά, η οικονομική κρίση στην Ισπανία βαθαίνει με τις περιφέρειες η μία μετά την άλλη, να ζητούν βοήθεια ενώ σε Πορτογαλία και Ιταλία είναι θέμα χρόνου να υπάρξει ανάλογη κατάσταση.

Και φυσικά κανείς δεν πρέπει να ξεχνά τις αμερικανικές εκλογές και τις επιπτώσεις που θα έχουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Το φαβορί Ομπάμα δεν είναι πια φαβορί καθώς το υπερσυντηρητικό πρόγραμμα του Π. Ρόμνι φαίνεται να περνά στους Αμερικανούς. Αν και δεν έχει γίνει ακόμη το Συνέδριο των Δημοκρατικών όπου παραδοσιακά δίνει πόντους στον υποψήφιο.