Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Τέξας: «Φουντώνει» το κίνημα εναντίον των έξυπνων μετρητών


Την έντονη αντίδραση πολλών κατοίκων της πολιτείας του Τέξας προκαλεί η προσπάθεια - σε ομοσπονδιακό επίπεδο- για αναβάθμιση των μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάποιοι δεν δίστασαν να απειλήσουν ακόμη και με όπλα υπαλλήλους των παρόχων που επιχείρησαν να εγκαταστήσουν έξυπνους μετρητές στα σπίτια τους.

Την Τρίτη, εκατοντάδες άτομα παρευρέθηκαν σε δημόσια ....
συζήτηση που διοργάνωσε για το θέμα η Επιτροπή Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας του Τέξας, με τους περισσότερους να ζητούν να εξαιρεθούν από τα προγράμματα εγκατάστασης μετρητών φοβούμενοι ότι απειλείται η ιδιωτικότητα και η υγεία τους. Δεν είναι η πρώτη φορά που το ζήτημα πυροδοτεί εντάσεις στην πολιτεία παρότι ήδη έχουν εγκατασταθεί εκατομμύρια συσκευές. Οι πολέμιοι του προγράμματος επιμένουν η τελική επιλογή να εναπόκειται στους καταναλωτές και όχι στους παρόχους και στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το κίνημα εναντίον των έξυπνων μετρητών βρέθηκε στα αμερικανικά πρωτοσέλιδα όταν μια κάτοικος του Χιούστον αποπειράθηκε να επιτεθεί με όπλο εναντίον υπαλλήλου, ο οποίος αρνήθηκε να απομακρυνθεί από το σπίτι της επιμένοντας να τοποθετήσει τη συσκευή. «Εδώ είναι Τέξας. Έχουμε το δικαίωμα να επιλέγουμε ποιες συσκευές θέλουμε στο σπίτι μας», είπε η Θέλμα Ταόρμινα κατά τη διάρκεια της δημόσιας συζήτησης. «Αρχικά ανησυχούσα κυρίως για την ιδιωτικότητα – για μένα αυτή είναι μια συσκευή παρακολούθησης».

Με την Ταόρμινα, η οποία έκτοτε ίδρυσε κίνημα πολιτών εναντίον των μετρητών, συμφωνούν και βουλευτές από το Τέξας. Ο Ρεπουμπλικανός Ντένις Μπόνεν εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του ότι το πρόγραμμα «επιβάλλει» τους έξυπνους μετρητές στους Τεξανούς ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Ο Ντέιβιντ Σίμσον, επίσης Ρεπουμπλικανός, τάχθηκε υπέρ της επιλογής από τους ίδιους τους καταναλωτές και δεσμεύτηκε να κάνει σχετική εισήγηση στη Βουλή.

Ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους στη συζήτηση διαμαρτυρήθηκαν για προβλήματα υγείας που, όπως υποστηρίζουν, τους προκάλεσε η παλμική ακτινοβολία των συσκευών. Οι περισσότερες ανησυχίες πάντως σχετίζονται με τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών και με το γεγονός ότι οι μετρητές κρατούν αρχεία για τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος μεταδίδοντάς τα ανά τακτά χρονικά διαστήματα στους παρόχους.

Ανάλογες ανησυχίες έχει διατυπώσει και ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων, ο οποίος προειδοποιεί σε πρόσφατη έκθεσή του για «σημαντικούς κινδύνους» από τη χρήση των έξυπνων μετρητών. Εκτιμά ότι επιτρέπουν «τη μαζική συλλογή προσωπικών δεδομένων από τα νοικοκυριά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην παρακολούθηση των κινήσεων των μελών ενός νοικοκυριού στην ιδιωτικότητα των σπιτιών τους».
phg;h

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΓΕ! Ετσι θελουν αυτοι! ΜΟΝΟ με το ξεσηκωμα του κοσμου θα κανουν πισω οσο σκληρος και αυστηρος και να ειναι ο νομος τους! Ολη αυτη η ελιτ ΤΡΕΜΕΙ ΑΓΡΙΑ ενα πραγμα: Την αφυπνηση και ξεσηκωμο του κοσμου! Να το ξερουμε αυτο ΟΛΟΙ!

Ανώνυμος είπε...

Μηπως πρεπει να οργανωθουμε και εμεις προτου μας αιφνηδιασουν ?

Ανώνυμος είπε...

Βεβαιως Ανωνυμε 10:33. Γιατι εκεινοι θα πονταρουν στο να μας αιφνιδιασουν. Ισως το κανουνε με τροπο για προαιρετικα στην αρχη για παραδειγμα. Πρεπει να ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΝ ΟΛΟΙ γιατι με το να καθονται και να τους κοιτανε, η ζωη τους θα υποβαθμιζεται καθε μερα!