Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Στα 21.000 ευρώ οι αποδοχές του προέδρου του ΤΧΣ


Ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Παναγιώτης Θωμόπουλος λαμβάνει αποδοχές ύψους 21.000 ευρώ!

Σε μια εποχή που οι Έλληνες κάνουν θυσίες αλλά απο ότι φαίνεται όχι όλοι αλλά μόνο τα κορόιδα...

και το βιωτικό επίπεδό τους εξαθλιώνεται οι αποδοχές της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αλλά και τα ποσά που στοίχισε στους Ελληνες φορολογούμενους η εννιάμηνη μισθοδοσία των μελών του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ)., προκαλούν το δημόσιο αίσθημα.


Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΤΧΣ Παναγιώτης Θωμόπουλος λαμβάνει 21.000 ευρώ το μήνα και ο πρώτος αντιπρόεδρος 15.500 ευρώ. Το θέμα αποκάλυψε στη Βουλή ο ίδιος ο υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή Λακωνίας της Ν.Δ. Φεβρωνίας Πατριανάκου και υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση προτίθεται να επανεξετάσει τις αμοιβές των μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


Αλλά αν οι απολαβές του προέδρου και του αντιπροέδρου του ΤΧΣ είναι προκλητικές αφού είναι υπερπολλαπλάσιες ακόμη και από τις απολαβές του πρωθυπουργού τα ποσά που δόθηκαν σε μισθούς και έξοδα σε συμβούλους του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου προκαλούν ίλιγγο.


Συγκεκριμένα για εννιά μόλις μήνες, την περίοδο 2011 έως και τον Μάρτιο του 2012 οι εν λόγω αμοιβές άγγιζαν τα 7 εκατομμύρια ευρώ. Τα στοιχεία αποκάλυψε ο κ. Σταϊκούρας μετά από αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα διευκρινίζοντας ότι την απόφαση για το ύψος των αμοιβών είχε λάβει η Διϋπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ας σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Κώστας Μητρόπουλος, στενός φίλος του κ. Βενιζέλου, παραιτήθηκε από το τιμόνι του ΤΑΙΠΕΔ τον Ιούλιο του 2012, μετά τις εκλογές και την ανάδειξη νέας κυβέρνησης.


Τα απίστευτα στοιχεία
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που διαβιβάζει το υπουργείο Οικονομικών, την περίοδο Ιουλίου 2011-Μαρτίου 2012, το σύνολο των αμοιβών και εξόδων που καταβλήθηκαν σε συμβούλους αξιοποίησης (χρηματοοικονομικούς, νομικούς, τεχνικούς), οι οποίοι είχαν προσληφθεί από την Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων και μεταφέρθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, ανέρχεται σε 6,9 εκατομμύρια ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι «οι αμοιβές των συμβούλων είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένες με την επιτυχή ολοκλήρωση αξιοποίησης του κάθε περιουσιακού στοιχείου και την είσπραξη οικονομικού ανταλλάγματος (αμοιβές επιτυχίας)». Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, την ίδια περίοδο το ΤΑΙΠΕΔ απασχόλησε 20 άτομα που το σύνολο των αμοιβών τους ανήλθε σε 285.000 ευρώ, ενώ οι δαπάνες για τα ταξίδια στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ ανήλθαν για την ίδια περίοδο σε 79.000 ευρώ.

Επιπλέον, το σύνολο των αμοιβών που καταβλήθηκαν σε χρηματοοικονομικούς, νομικούς και τεχνικούς συμβούλους για την παροχή υπηρεσιών ανά έργο αποκρατικοποίησης, μετά από απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, τη διετία Ιούνιος 2010-Ιούνιος 2012 ανέρχεται στο ποσό των 5.548.935,08 ευρώ.


Το ΤΑΙΠΕΔ ιδρύθηκε την 1η Ιουλίου 2011, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής και στόχος του είναι να θέσει την διαδικασία αποκρατικοποιήσεων εκτός πολιτικού παρεμβατισμού και να την αναπτύξει σε ένα απόλυτα επαγγελματικό πλαίσιο.


Το Ταμείο είναι μία «ανώνυμη εταιρεία», με μόνο μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο και με μετοχικό κεφάλαιο €30 εκατομμύρια. Το Ταμείο δεν εμπίπτει στις διατάξεις του Δημοσίου και διέπεται από το ιδιωτικό δίκαιο.


Το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να αλλάξει από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, είχε στην ίδρυσή του πέντε μέλη και απαρτιζόταν από εκπροσώπους των τριών πολιτικών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) και επιχειρηματικά στελέχη. Επίσης στο Διοικητικό Συμβούλιο έχουν οριστεί δύο παρατηρητές, ένας από την Ευρωζώνη και ένας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει πλήρη εξουσία σχετικά με τις αποφάσεις των αποκρατικοποιήσεων. Ο Διευθύνων Σύμβουλος έχει την απόλυτη ευθύνη για τη λειτουργία του Ταμείου και εισηγείται τις αποκρατικοπιήσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο για την λήψη αποφάσεων.


Πηγή: iefimerida

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΓΑΘΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ.......Η ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ ΕΦΕΤΟΣ ΕΚΑΝΕ ΕΜΦΑΝΗΣΕΙΣ ΣΕ 15 ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ....ΤΙ ΡΩΤΗΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΣΣΣΣΣΣΣΑ ΠΕΙΡΕΣ????? ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΙΒΟΗΤΟΣ ΘΑΝΟΣΣΣΣΣΣΣΣΣ...... ΠΟΣΑ??????????

Ανώνυμος είπε...

γιατι δεν του τα παιρνουν αναδρομικα οπως σε μας?