Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Τουρκάλα φοιτήτρια κινούσε τα νήματα του στρατιωτικού δικτύου κατασκοπείας


Είναι διαφορετική από την Αννα Τσάπμαν, τη ρωσίδα κατάσκοπο που αποκαλύφθηκε το 2010 στις ΗΠΑ. Ομως από αποτελέσματα, η Τουρκάλα Ναρίν Κορκμάζ πάει καλά – είναι μια πραγματική Μάτα Χάρι. Η 25χρονη αυτή φοιτήτρια κατηγορείται ότι αποτελούσε μέρος ενός απίστευτου δικτύου κατασκοπείας που καθοδηγούνταν από τον συνταγματάρχη Ιμπραΐμ Σερζέρ. Οι δυο τους και οι συνεργάτες τους έκλεβαν επί χρόνια...
στρατιωτικά απόρρητα στην Τουρκία και μετά τα πωλούσαν στο εξωτερικό.
Ηταν ένα δίκτυο αποτελούμενο από 51 πρόσωπα, πολλά από τα οποία έχουν ήδη συλληφθεί. Η δίωξη έχει ασκηθεί από την εισαγγελία της Σμύρνης, αλλά το δίκτυο ήταν εξαπλωμένο σ’ όλη τη χώρα. Φορώντας στολή ανθυπολοχαγού, η 25χρονη Ναρίν Κορκμάζ (Narin Korkmaz) έμπαινε στα στρατόπεδα ελεύθερα και φρόντιζε ώστε οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί να απολαμβάνουν τα κορίτσια της επιθυμίας τους. Τελικά συνελήφθη για πορνεία, όμως ταυτόχρονα αποκαλύφθηκε ότι πίσω της βρισκόταν ένα ολόκληρο κύκλωμα κατασκοπείας το οποίο συγκέντρωνε στρατιωτικά απόρρητα. Από τον Τύπο αναφέρονται πολλά σενάρια για το σε ποιον κατέληγαν τα απόρρητα – πρώτος «ύποπτος» είναι το Ισραήλ, και ακολουθούν η Ελλάδα και η Ρωσία…
Η Ναρίν Κορκμάζ – το επίθετο της οποίας θα πει στα τουρκικά «ατρόμητη» – έφερνε κορίτσια από το εξωτερικό και τα εξανάγκαζε σε πορνεία. Αρχικά τα έφερνε σε επαφή με υψηλόβαθμους εν ενεργεία αξιωματικούς του Στρατού και στη συνέχεια τα ανάγκαζε να έρθουν σε σεξουαλική επαφή μαζί τους. Η σοβαρή όμως δουλειά άρχιζε ακριβώς εκεί. Τα μέλη του δικτύου κατέγραφαν τις σεξουαλικές πράξεις και στη συνέχεια εκβίαζαν τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων καταφέρνοντας έτσι να εξασφαλίσουν στρατιωτικά απόρρητα.
Η επιχείρηση άρχισε ως μια απλή υπόθεση πορνείας το 2010, αλλά τελικά οι έρευνες έφτασαν πολύ ψηλά, με αποτέλεσμα να αναλάβει την υπόθεση ειδικός εισαγγελέας, ο οποίος διερευνά πλέον μια σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας. Στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας έρευνες ακόμη και στο υπουργείο Αμυνας της χώρας, στο αρχηγείο της Στρατοχωροφυλακής, στο στρατιωτικό νοσοκομείο. Το κυνήγι κατασκόπων άρχισε τον περασμένο Μάιο. Στα πρώτα δύο κύματα συλλήψεων προφυλακίστηκαν 30 άτομα, ανάμεσά τους και 20 εν ενεργεία αξιωματικοί του Στρατού. Το τελευταίο κύμα συλλήψεων περιελάμβανε 51 άτομα τα οποία κατηγορούνται ως μέλη οργάνωσης. Οι κατάσκοποι φέρονται εξάλλου ότι επιχείρησαν να σαμποτάρουν εθνικά προγράμματα ανάπτυξης οπλικών συστημάτων, ώστε να ευνοηθούν ξένες εταιρείες.
Η 25χρονη Ναρίν Κορκμάζ, η οποία θεωρείται επικεφαλής του κλάδου πορνείας του κυκλώματος, είναι φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Παμούκαλε στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας, αλλά ζει στη Σμύρνη όπου δραστηριοποιείται το κύκλωμα. Στα χέρια της Αστυνομίας έφτασαν τα ονόματα 52 κοριτσιών τα οποία ήταν υπό τις διαταγές της. Από αυτά έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής τα 22. Στο σπίτι της βρέθηκαν στρατιωτικά έγγραφα με την ένδειξη «κρατικό απόρρητο». Βρέθηκε επίσης και η στολή ανθυπολοχαγού την οποία φορούσε κάθε φορά που πήγαινε σε στρατόπεδα και είχε επαφές με τους συνδέσμους της, εν ενεργεία στρατιωτικούς με τους οποίους συνεργαζόταν. Στη στολή της βρέθηκε επίσης και μία κάρτα την οποία χρησιμοποιούσε ως ταυτότητα ανθυπολοχαγού για να κυκλοφορεί άνετα στα στρατόπεδα.

Ονομα – κλειδί στην υπόθεση είναι και ο επιχειρηματίας Μπιλγκίν Οζκαϊνάκ (Bilgin Özkaynak), ο οποίος επίσης συνελήφθη και φέρεται να είναι επικεφαλής του όλου κυκλώματος. Στον υπολογιστή του βρέθηκε ένας φάκελος με τον τίτλο «Πανδώρα» στον οποίο υπήρχαν στοιχεία και πληροφορίες για τον στρατό, για τις δραστηριότητες του κυκλώματος και απόρρητα έγγραφα του στρατού. «Ανοιξε το κουτί της Πανδώρας», σχολίαζαν κάποια τουρκικά μέσα ενημέρωσης έπειτα από την σύλληψη του τούρκου επιχειρηματία.

strategyreports